Atlas mraků: Postřehy a zajímavosti

Atlas mraků: Postřehy a zajímavosti | Fandíme filmu
Zobrazit další 1 obrázek
Na co si při sledování dát pozor? Co zajímavého tvůrci prozradili v rozhovorech? K tomu další množství krátkých filmů o filmu.

Poslední várka informací k Atlasu Mraků je tady. Film jsme pro vás sledovali už od prvních fotografií a synopsí, a než budete mít možnost zajít si na českou premiéru, která je 22. listopadu (pro ty, co soutěží na našem webu, to může být už půlnoční předpremiéra), shrneme si všechny poslední střípky z propagačních rozhovorů a samotného marketingu filmu.

Jak asi někteří už víte, film v Americe neodstartoval s kdovíjak výborným výsledkem. Dosud si nastřádal nějakých 20 milionů dolarů a to je vzhledem k osmdesátimilionovému rozpočtu (+ propagace a občas se dokonce mluví o vyšších částkách) znakem ekonomického neúspěchu. Každopádně nezoufejme, protože film je vlastně v jádru evropský, a právě to by mu mohlo společně s Koreou, Čínou a Japonskem přinést požadované miliony. Film se tak pravděpodobně zaplatí a Wachovští o domy nepřijdou, ale nějaký zázračný zisk asi čekat nemohou.

Možná jste také dumali nad tím, proč byl film v USA navzdory šílené propagaci (hlavně Toma Hankse) a celkové vysoké kvalitě tak neúspěšný. Svalovat všechno na mentalitu a inteligenci tamních diváků je trochu krátkozraké, každopádně musíme podotknout, že jsou Američané pořád ještě velice konzervativní národ a film od transsexuála se silným ateistickým podtextem a černošskou rasou jakožto v budoucnu nejvyspělejší skupinou, je pro ně asi tužší sousto. Projevilo se to hlavně u filmových kritiků, z nichž ta stará „novinová“ garda film strhala, zatímco mladí „online“ reportéři si film vychválili. Nemluvě o kritice „yellow face“ (někteří bělošští a černošští herci hrají asijské postavy), která přišla hlavně od lidí, co film neviděli.

Rozhodně se nad všemi motivy ve filmu zamyslete, prodiskutujte je s přáteli, nezůstaňte jen u pouhých sledování jednotlivých „kapitol“, protože některá jejich rozřešení zjistíte hned v počátcích filmu. Všímejte si stoupající a klesající struktury filmu, která navazuje na vzestupy a pády postav (film nemá jako celek klasické tři stupně – nastínění, konfrontace, rozuzlení). Hlídejte všechna propojení, návaznosti a podobnosti, určitě si tak film užijete více. Malý tip: Začít můžete třeba u variací na anglické jméno „George“.

Teď slibované střípky a zajímavosti z propagačních rozhovorů. Atlas Mraků měl původně přímo stanovené „limity“ rolí na osobu, někteří herci si však žádali přídavky. Kupříkladu James D’Arcy nebo Jim Sturgess chtěli alespoň malá camea v příbězích režírovaných Tomem Tykwerem. Halle Berry zase měla, po svém zlomení nohy v počátcích produkce, strach, že o roli přijde úplně. Naštěstí jí stačily jen tři týdny k rekonvalescenci a silní chlapi, kteří ji na nedostupné scény nosili. Když jsme u cameí, i autor knihy David Mitchell si ve filmu samozřejmě jednu roli zahrál. Abyste ho pak snadněji našli, mrkněte na fotku výše, kde stojí na úplném pravém kraji. A pokud chcete nachytat své nic netušící kamarády, vsaďte se s nimi o pivo, že nenaleznou ve futuristickém příběhu z Koreje herečku Halle Berry. Vy však budete vědět, že je to právě ten odpudivý muž na další fotce níže.

 

Sourozenci Wachowští se opět stáhnou do ústraní

Tomem Tykwerem se budeme jistě v rozhovorech setkávat i nadále, avšak sourozenci Wachovští se znovu stáhnou do ústraní. Jak říkal Andy, není to kvůli tomu, že by konstantně nenáviděli nebo opovrhovali novináři, jen se jim prostě nechce vysvětlovat film z jejich hlediska, jelikož je tím pak snímek limitován, hlavně v dnešní době, kdy lidé po dokoukání běží na internet a googlují například „Počátek vysvětlení příběhu“ místo toho, aby se nad ním sami zamysleli. Navíc je film kolaborativní proces stovky lidí, takže skromní režiséři neradi přisuzují všechnu práci jen sobě.

Pokud někoho zajímá, zda se dočkáte nějakého čtyřhodinového režisérského sestřihu, trojice odpovídá následovně: „Film je většinou absolutní reprezentací našeho scénáře, takže všechen vystřihaný materiál vlastně jen upravoval tempo a vyznění filmu. Žádné rozšířené verze se bohužel nedočkáte, takoví my nejsme.“ Pokud vás Atlas Mraků nadchne a budete mít pocit, že jde o film, který nabourává vaše zažité povědomí o filmařství samotném, trio by vám rádo doporučilo dvě osobnosti, které měly podobný vliv na ně. U Wachovských to bude Švéd Roy Andersson a například jeho film Ty, který žiješ, Toma Tykwera zase zaujal (podobně jako Paula Thomase Andersona) Apichatpong Weerasethakul a jeho Strýček Búnmí. Závěrem tedy už jen zbývá zhlédnout povedených pět featurett – v jedné hovoří přímo herci a uvidíte jejich role napříč časem, v další zase třeba autor knihy David Mitchell. Chystáte se na Atlas Mraků? A jaké filmy změnily ten váš pohled na kinematografii?

Atlas mraků: Krátké filmy o filmu, rozhovor s režiséry

 

 

Zdroje: Collider, Slashfilm, Nerdist

Galerie: 2

Atlas mraků: Postřehy a zajímavosti | Fandíme filmu Atlas mraků: Postřehy a zajímavosti | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest