Český film slaví úspěch: Nabarvené ptáče se probojovalo na festival do Benátek i Toronta

Český film slaví úspěch: Nabarvené ptáče se probojovalo na festival do Benátek i Toronta | Fandíme filmu
Bioscop
Zobrazit dalších 14 obrázků
Tuzemská kinematografie se může pyšnit skvělým čerstvým úspěchem. Koukněte na trailery. AKTUALIZOVÁNO o nový, delší trailer.

AKTUALIZACE: Díky festivalovému uvedení se čerstvě objevil nový mezinárodní trailer s podstatně delší stopáží. V tom Marhoulův snímek působí skutečně rozmáchle, takže minimálně naše míra zvědavosti jen stoupá:

Původní novinka: Aby české filmy získaly jakoukoliv pozornost za našimi hranicemi nebo dokonce po celém světě, to se stává jen v opravdu výjimečných případech a většina našich, byť třeba i schopných režisérů, o něčem podobném může leda tak snít. Na trojici hlavních evropských filmových festivalů, tedy do Cannes, Berlína a Benátek, se nám podaří dostat opravdu minimálně a pokaždé, když se to přece jen zvládne, jedná se o obrovský úspěch a velkou čest.

Teď se to jednomu z našich místních tvůrců opravdu poštěstilo. Václav Marhoul se svým koprodukčním válečným dramatem Nabarvené ptáče totiž obdržel pozvání na letošní benátský festival, kde se s dalšími prezentovanými filmy popere o cenu Zlatého lva.

V rozmezí od 28. srpna do 7. září se tedy Marhoul ocitne ve společnosti takových světově vyhlášených filmových jmen jako Steven Soderbergh (Dannyho parťáci, Loganovi parťáci) nebo Roman Polanski (Pianista, 48 hodin v Paříži) a postaví svůj film proti jejich. Naposledy se podobné úctě těšil před 25 lety Jiří Menzel, který tenkrát soutěžil se svým snímkem Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina.

A aby potlesku hodných úspěchů nebylo málo, film se po Benátkách podívá také na festival do Toronta, asi nejdůležitější festival v Severní Americe, který často startuje oscarové tažení řady filmů. Sám Marhoul už stihl celou situaci okomentovat: „Přiznávám, že jsem v to nevěřil. Naděje, že by to mohlo vyjít, že by se Nabarvené ptáče dostalo právě do Benátek, a pak ještě dokonce i do Toronta, mně přišla až pošetilá. Ale jsem tak rád, že se to podařilo, tak to tomu filmu přeji, přeji to všem mým koproducentům, partnerům, sponzorům, hercům a štábu. Jsem moc rád, že jsem nezklamal jejich očekávání v tomto směru, a byť nikdo z nich zatím film neviděl, tak i jejich důvěru, kterou do mě a do samotného filmu po celou tu dlouhou dobu vkládali.

Samotný snímek je adaptací bestselleru autora Jerzy Kosińskiho pojednává o mladém židovském chlapci na pozadí zuřící 2. světové války. Z obav před nacistickým Německem je poslán na venkov do východní Evropy ke své příbuzné, ta ale záhy znenadání umírá a dítě se tak chtě nechtě musí vydat na vlastní pěst na cestu a snažit se přežít v nehostinném a nepřátelském světě.

Natáčelo se hned v několika zemích - na Ukrajině, na Slovensku, v Polsku, ale také v Česku. Obsazení se může pyšnit mnoha známými zahraničními hvězdami jako jsou Stellan Skarsgård či Harvey Keitel, objeví se ale i řada českých herců jako Pavel Kříž nebo Jitka Čvančarová a v titulní roli se představí rodák z Českého Krumlova Petr Kotlár. Více informací najdete ve starším článku.

Zdroj: 2.media.cz

Galerie: 15

Český film slaví úspěch: Nabarvené ptáče se probojovalo na festival do Benátek i Toronta | Fandíme filmu Český film slaví úspěch: Nabarvené ptáče se probojovalo na festival do Benátek i Toronta | Fandíme filmu Český film slaví úspěch: Nabarvené ptáče se probojovalo na festival do Benátek i Toronta | Fandíme filmu Český film slaví úspěch: Nabarvené ptáče se probojovalo na festival do Benátek i Toronta | Fandíme filmu Český film slaví úspěch: Nabarvené ptáče se probojovalo na festival do Benátek i Toronta | Fandíme filmu Český film slaví úspěch: Nabarvené ptáče se probojovalo na festival do Benátek i Toronta | Fandíme filmu Český film slaví úspěch: Nabarvené ptáče se probojovalo na festival do Benátek i Toronta | Fandíme filmu Český film slaví úspěch: Nabarvené ptáče se probojovalo na festival do Benátek i Toronta | Fandíme filmu Český film slaví úspěch: Nabarvené ptáče se probojovalo na festival do Benátek i Toronta | Fandíme filmu Český film slaví úspěch: Nabarvené ptáče se probojovalo na festival do Benátek i Toronta | Fandíme filmu Český film slaví úspěch: Nabarvené ptáče se probojovalo na festival do Benátek i Toronta | Fandíme filmu Český film slaví úspěch: Nabarvené ptáče se probojovalo na festival do Benátek i Toronta | Fandíme filmu Český film slaví úspěch: Nabarvené ptáče se probojovalo na festival do Benátek i Toronta | Fandíme filmu Český film slaví úspěch: Nabarvené ptáče se probojovalo na festival do Benátek i Toronta | Fandíme filmu Český film slaví úspěch: Nabarvené ptáče se probojovalo na festival do Benátek i Toronta | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest