Transformers 3: Jak si Michael Bay vede v tržbách?

Transformers 3: Jak si Michael Bay vede v tržbách? | Fandíme filmu
Roboti vstoupili do kin po celém světě a nadělali pěknou paseku. Byla i rekordní?

Kdo to nečekal, musel být asi hodně naivní - Transformers 3 vstoupili do kin před pár dny a téměř okamžitě si je podmanili. První sumu, spojenou s jejich výdělky, jsme zmínili už ve včerejším článku o novém projektu Michaela Baye, teď si ale dáme všechno pořádně do kupy. Soustředit se samozřejmě budeme především na zámoří, odkud máme k dispozici ta nejčerstvější čísla (nemluvě o tom, že právě americké tržby jsou pro producenty stěžejní). Začneme u úterka respektive středy, kdy roboti takřka současně po celém světě vtrhli do kin. Během úterních nočních 3D představení si Transformers 3 připsali 5,5 mega, půlnoční projekce (které v podstatě okamžitě navazovaly) pak přihodily dalších 8 milionů (dohromady tedy 13,5). Co se půlnoček týče, podařilo se robotům zařadit na letošní druhé místo za Pařbu v Bangkoku (ta urvala lehce přes 10 milionů), s přehledem si však připsali prvenství mezi letošními 3D premiérami (těm doposud vládli čtvrtí Piráti s necelými 5 mega). Nesmíme zapomenout ani na malé srovnání s ostatními filmy robotí série. Zatímco první Transformers měli po úvodních (půl)nočních projekcích na kontě téměř 9 milionů, dvojka v roce 2009 utržila nedostižných 16 mega. Třetí díl se tak zařadil mezi dva své předchůdce...

... a v tomto trendu pokračoval i během středy, když z peněženek amerických diváků zvládnul vytáhnout necelých 38 milionů. Na všední den je to suma nevídaná (kupříkladu Super 8 na ni potřebovalo celý první víkend), ovšem pozor. Pomsta poražených v tomto ohledu zůstává stále neohrožena, když si za první den promítání (tehdy to byla také středa, ovšem rekordní) připsala 62 mega. Trojce se tak alespoň podařilo v klidu přeskočit první film série, který si před čtyřmi lety připsal "pouze" 28 milionů. Analytici hollywoodských tržeb už dali každopádně dohromady predikce, kam by to Bayova novinka mohla dotáhnout po osmi dnech promítání, tedy po Dni nezávislosti, který připadá na 4. července (a bývá na vysoké tržby hodně bohatý). Optimisté Transformers 3 odhadují 200 milionů, střízlivější odhady však hovoří spíše o sumě 180 mega za prvních 8 dní. Trojka se však ani v tomto případě neblíží svému předchůdci, kterému se bájnou metu 200 milionů podařilo zdolat za pouhých pět dní.

Jízda robotů v tomto týdnu odstartovala na téměř všech světových trzích (vyjma Japonska a Číny) a v podstatě ve všech případech by se dala označit za vítěznou. Optimus a spol. si podmanili destinace v Evropě, Asii či Latinské Americe, dá se přitom předpokládat, že to budou právě tržby ze zbytku světa, které pokryjí severoamerické "ztráty". Zatímco Amerika by měla podle odhadů přinést sumu jen lehce převyšující hodnotu 300 milionů (dvojka urvala rovnou 400), v ostatních destinacích by měli (i díky kladnějšímu vztahu diváků ke 3D, a tedy i dražším cenám lístků) diváci z kapes vysypat něco kolem 500 mega (optimistické odhady hovoří i o šesti stech). Na miliardu, kterou Transformers 3 někteří prorokovali, to zatím každopádně moc nevypadá. Třetí roboti totiž výrazně zaostávají za tržbami Pomsty poražených, zanedlouho jim navíc zatrhne tipec osmý Harry Potter. Právě s ním by si to Bayova novinka měla rozdat o titul nejvýdělečnějšího filmu léta, zatím bych si však tipnul, že z tohoto souboje odejde poražena.

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest