Filmy s ženskou hrdinkou vydělávají víc než filmy s mužským hrdinou

Filmy s ženskou hrdinkou vydělávají víc než filmy s mužským hrdinou | Fandíme filmu
Warner Bros.
Diváci v pokladnách projevují svůj názor: Filmy s dámami v čele je lákají.

Filmy tradičního Hollywoodu dlouhodobě spoléhaly na mužské hrdiny s argumentem, že si to trh zkrátka a dobře žádá. V posledních letech se od toho tvrzení začíná upouštět a množství filmů s ženami v čele narůstá. Analytické společnost shift7 ve své statistice došla k závěru, že to má své ekonomické opodstatnění, protože filmy s ženskými hrdinkami ve skutečnosti vydělávají více, než ty s mužskými hrdiny. Alespoň to platilo v měřeném období v letech 2014-17.

Shift7 vzala 350 severoamerických filmů z daného období, které měly největší tržbu. Z nich mělo 245 mužského hrdinu a 105 ženskou hrdinku. Jako film s ústřední ženskou postavou (a naopak) byl počítaný ten, který uvádí jméno herečky jako první v titulcích, tiskových materiálech apod. 350 snímků následně bylo rozděleno do pěti kategorií podle rozpočtu. Na filmy za méně než 10 milionů, na filmy za 10-30 milionů, na filmy za 30-50 milionů, 50-100 milionů a filmy dražší než 100 milionů dolarů. Když se celková celosvětová tržba dámských/pánských filmů v jednotlivých kategorií sečetla a následně vydělila počtem filmů, byla průměrná hodnota ve všech kategoriích lepší u „dámských“ filmů (je zřejmé, že pokud jde o absolutní částky, tak tam „pánské“ filmy vedou, čistě už jen díky většímu množství, které jich vzniká). Pokud se místo průměru udělal medián (stručně řečeno – když se osekaly extrémní hodnoty), vycházely z porovnání dámy lépe také skoro ve všech kategorií, až na jednu, kde prohrály jen těsně.

Můžeme spekulovat o tom, zda jsou výsledky dílem náhody, zvolené metodiky anebo třeba důsledkem faktu, že film s ženskou hrdinkou je méně obvyklou záležitostí, má tedy teoreticky větší šanci, že je méně obvyklý (méně průměrný, méně "podle šablony") jako celek a tudíž může diváky víc lákat. Tak či tak to skutečně vypadá, že se nedá říct, že by ženy v čele filmu diváky odrazovaly.

Za zmínku stojí i to, že v průměru jsou výdělečnější ty filmy, které projdou Bechdel testem. Bechdel test se zjednodušeně řečeno zabývá tím, zda jsou ženy ve filmu vykreslené jako svébytné osobnosti nebo jen jako přívěsek mužských postav. Laťka je přitom nastavená hodně nízko. Aby film prošel Bechdel testem, musí ve filmu být alespoň dvě ženské postavy, které spolu mluví, ale zároveň mluví o čemkoliv jiném než o mužích. Zdánlivě jednoduchou laťku v měřeném období nepřelezlo 40% filmů. Také vítězství v téhle metrice naznačuje, že diváci nemají nic proti filmům, ve kterých jsou ženy víc než jen hezká dekorace.

Pokud k podobným závěrům docházejí nejen výzkumníci, ale i hollywoodští účetní, můžeme v budoucnosti ve filmech očekávat ženských postav víc a víc.

Zdroj: Shift7

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest