Aquaman: James Wan se rozpovídal o budování podvodního světa

Aquaman: James Wan se rozpovídal o budování podvodního světa | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 5 obrázků
Poslední featurette seznamuje s natáčením filmu.

Ještě než si Aquaman odbude oficiální světovou premiéru a strhne se vlna novinářských reakcí, pojďme se ještě jednou podívat do zákulisí filmu. James Wan se přímo pro oficiální stránky DC rozpovídal o tom, co jej k Aquamanovi přitahovalo. Připouští, že to byla především příležitost vytvořit obrovský fantaskní svět. Navíc to nebyl svět kouzelný, nebo někde daleko ve vesmíru, ale přímo tady na Zemi, hned pod naším nosem. Oceán je tak obrovský, že jsme jej zatím prozkoumali méně než vesmír, a tak Wana baví myšlenka, že se ve vodě skrývá celý další svět.

Wan měl příležitost vymyslet vizuální podobu podvodního světa, stejně jako uspořádání hned několika různorodých podmořských království. Atlantida je směs starého a nového. Legenda praví, že národ Atlanťanů byl tak vyspělý, že vytvořil něco dostatečně silného k tomu, aby dokázal nešťastně potopit celý svůj kontinent. Ve filmu je říše samozřejmě stále potopená a je staletí stará, nicméně pořád platí, že je technologicky extrémně vyspělá.

Nová Atlantida vyrostla na troskách té staré a je vystavěná hlavně z korálů. Nebo lépe řečeno tak vyrostla – Budovy jsou „pěstované“ jako korály, protože pod vodou se zkrátka nestaví ze dřeva a oceli. To dost ovlivnilo vizuální podobu snímku.

Současně je ale Atlantida hodně archaická. Pořád je to zkostnatělá monarchie, která dbá na tradice. Právě ta zkostnatělost, izolace a závislost na moři jsou důvody, proč Atlanťané nedůvěřují suchozemcům. Většina z nich povrch vůbec nenavštěvuje a obrázek o něm si dělají z řečí, které se k nim donesou. Když se objeví Arthru Curry (Jason Momoa), atlantský míšenec, který vyrostl, na souši, zásadně to ovlivní dosavadní fungování věcí.

Kde bral Wan při vymýšlení světa inspiraci? Když vyrůstal, byl fanouškem japonského studia Toho, tedy velkých monster, jako jsou Godzilla či Gamora. A obří monstra jsou klíčovou součástí Aquamana, i když jsme je zatím v trailerech příliš neviděli. Kromě obřích oblud nás čeká celá řada překvapení také napříč sedmi podmořskými královstvími. Atlanťané jsou poměrně podobní lidem, ale ve vodě na nás čeká celá řada rozmanitých obyvatel. Jak už jsme mohli vidět ve starších propagačních materiálech, ve vodě žijí bytosti, které připomínají mořské panny, jiné připomínají velké korýše a nechybí samozřejmě národ Trenchů, což jsou monstra známá z komiksů. Obecně, pokud jde o komiksovou inspiraci, čerpal Wan hlavně z řady New 52, za kterou stojí spoluscenárista filmu Geoff Johns.

V jiném rozhovoru Wan vysvětlil, co je zač obří vlna, kterou známe z traileru. Nejedná se o útok Atlantidy na povrch, ale prozatím toliko o varování. Král Orm (Patrick Wilson) - posílá pozemšťanům zpátky válečné lodě a další bordel, co do vody stačili naházet. V nedávném rozhovoru Wan prozradil, že zhruba 90% filmu bude v kinech IMAX roztažený na plnou výšku plátna, aby si diváci podobné scény patřičně vychutnali. A režisér také potvrdil, že klíčovou roli dostala ve filmu Julie Andrews (Mary Poppins, Za zvuků hudby), která namluvila Karathen, mytické podvodní mořské stvoření, které se Aquamanovi rozhodne pomoci s vyjednáváním míru mezi Atlantidou a souší.

Na závěr si pusťte featurette, který vás seznámí s natáčením filmu:

V komiksech je Aquaman známý pod občanským jménem Arthur Curry, je synem lidského strážce majáku a šlechtičny z Atlantidy, bájné podvodní říše obývané mořským národem s nadlidskými silami. Díky královské krvi a dvojímu původu získává Arthur během dospívání schopnosti, které Atlanťany dokonce převyšují. Je dokonalý plavec, dokáže dýchat pod vodou a ovládat vodní živočichy. Díky dlouhým pobytům v hlubinách je zvyklý odolávat obrovským tlakům, takže je jeho tělo jen těžko zranitelné a vládne silou, která se blíží nejmocnějším superhrdinům v DC Universe.

Jeho trojzubec je mocná magická zbraň, která dovede zranit i ty nejmocnější protivníky. Na druhou stranu Aquaman při pobytu na souši postupně slábne a vždycky patřil mezi vysmívané hrdiny, díky nepraktickým schopnostem (komunikace s vodními tvory) a tak trochu zženštilému vzhledu. Moderní komiksy z něj však udělaly ošlehaného mořského vlka s harpunou místo useknuté ruky a složitou, zajímavou osobnost, která má komplexy z toho, že ji veřejnost nebere vážně. Kromě toho, že se Arthur stává během života králem Atlantidy a sedmi oceánů, je také jedním ze zakládajících členů Justice League. Aquamana ztvární Jason Momoa, jeho vytouženou Meru Amber Heard, dvorního rádce Vulka Willem Dafoe, záporáka Ocean Mastera Patrick Wilson. Režíruje James Wan, film má premiéru naplánovanou na 20.12. 2018.

Zdroje: EW I, II, Slashfilm, DC,

Aquaman

21.12.2018 | USA, Austrálie
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu

Galerie: 6

Aquaman: James Wan se rozpovídal o budování podvodního světa | Fandíme filmu Aquaman: James Wan se rozpovídal o budování podvodního světa | Fandíme filmu Aquaman: James Wan se rozpovídal o budování podvodního světa | Fandíme filmu Aquaman: James Wan se rozpovídal o budování podvodního světa | Fandíme filmu Aquaman: James Wan se rozpovídal o budování podvodního světa | Fandíme filmu Aquaman: James Wan se rozpovídal o budování podvodního světa | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest