James Cameron: 3D se znovu vrátí na výsluní

James Cameron: 3D se znovu vrátí na výsluní | Fandíme filmu
20th Century Fox
Zobrazit další 3 obrázky
Nový Terminátor v trojrozměrném formátu bude také.

James Cameron propaguje obnovenou premiéru Titanicu, která byla uspořádána ve spojených státech na podporu formátu Dolby Vision HDR, což je podle železného Jima oslnivá technologie, ve které by se měly 3D filmy jednoznačně promítat.

Při té příležitosti se jej zeptali novináři na ústup, který zažívá jeho milované 3D, zvlášť v domácích podmínkách. Podle Camerona byl v domácnostech problém v načasování. Uvést do obýváků 3D, ke kterému byly potřeba brýle, podle něj byla chyba. V kinech brýle nevadí, protože se divák rozhodl, že několik hodin bude sedět a koukat pasivně na film. V domácnosti se tímhle způsobem lidi na televizi (nebo počítač) moc nedívají. Chodí, dělají při sledování něco dalšího, vykládají si se spoludiváky. A v tom všem brýle prostě překážejí. Technologie obrazovek bez brýlí se začala chytat, už je dnes docela vyspělá, ale než se stačila zcela prosadit, došel bohužel domácímu 3D dech.

Pak se technologické společnosti zaměřily na 4K. Až se nabaží toho, budou hledat další velkou věc, kterou nejspíš bude HDR, tedy vysoký dynamický rozsah barevného podání. Až do lidí dostatečně natlačí tuhle technologii, bude podle Camerona znovu čas zkusit ještě jednou domácí 3D, které už bude na úplně jiné úrovni. James stále doufá. Navíc máme myslet na to, že 3D stále frčí v kinech. V době Avatara bylo po světě 3000 3D sálů, dnes je jich mezi 45 a 50 tisíci. Je pevně součástí kin, je tedy jen otázkou, jak se promítne do našich ostatních zobrazovacích zařízení.

Zní to všechno sice moc pěkně, ale většina diváků se shoduje na tom, že daleko větší problém, než technologické nedostatky, je nedostatek filmů, ve kterých by 3D reálně vylepšovalo zážitek.

PS: Nový Terminátor, který Cameron jako producent chystá společně s režisérem Timem Millerem, se rozhodně bude točit ve 3D.

Zdroj: Collider

Galerie: 4

James Cameron: 3D se znovu vrátí na výsluní | Fandíme filmu James Cameron: 3D se znovu vrátí na výsluní | Fandíme filmu James Cameron: 3D se znovu vrátí na výsluní | Fandíme filmu James Cameron: 3D se znovu vrátí na výsluní | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest