Zemřel Chris Cornell 1964-2017

Zemřel Chris Cornell 1964-2017 | Fandíme filmu
Zobrazit další 3 obrázky
Autor ústřední písně k bondovce Casino Royale, sólový muzikant a člen kapel jako Soundgarden nebo Audioslave už není mezi živými. AKTUALIZOVÁNO

AKTUALIZACE: Lékařské ohledání zesnulého potvrdilo, že skutečně zemřel na následky oběšení.

Chris Cornell souvisí s filmem jen okrajově, ale smrt takhle výrazné kulturní osobnosti zkrátka nejde nezmínit. Dvaapadesátiletý Cornell byl v noci na dnešek nalezený mrtvý v hotelové koupelně, jen několik hodin po detroitském koncertu jeho kapely Soundgarden. Dle zprávy místní policie jej našel rodinný přítel, který se Cornella vydal zkontrolovat po žádosti nepřítomné manželky. I když je na definitivní závěry zatím brzo, hudebníkova smrt je vyšetřována jako sebevražda a podle některých zdrojů byl zpěvák nalezený s blíže nespecifikovaným škrtidlem kolem krku (jiné zprávy tenhle detail neuvádějí).

Chris Cornell se narodil v roce 1964 v americkém Seattlu, kde také vyrůstal. V útlém věku trpěl silnými depresemi, kvůli kterým se často stranil společnosti a nedokončil školu. S úzkostí a stresem se vyrovnával prostřednictvím hudby, sám zkusil hrát v kapele a v roce 1984 založil skupinu Soundgarden, která jej později proslavila. Společně s Nirvanou, Pearl Jam a Alice in Chains se stala Soundgarden předním představitelem žánru grunge. Pod touhle nálepkou se ukrývaly jinak poměrně rozmanité kapely ze Seattlu a okolí, které hudebně vycházely především z punku a metalu a v textech hodně dominovaly pocit odcizení, deprese, vztek, apatie či vzdor proti konformitě.

Cornell vedle Soundgarden zkusil také sólovou kariéru a několik let zpíval v kapele Audioslave, která byla postavená na kostře pozastavených Rage Against The Machine a jako první americká kapela koncertovala na Kubě pod otevřeným nebem, pro odhadovaných 50 tisíc diváků. Koncert z roku 2005 tak byl jednou z vlaštovek kulturního uvolňování na „ostrově svobody“, které v posledním roce pokračuje také prvními výlety hollywoodských filmových štábů. Vedle zmiňovaných kapel Cornell založil v roce 1990 také projekt Temple of the Dog, který vznikl na počest Andrew Woodovi, zpěvákovy seattleské kapely Mother Love Bone, který se předávkoval heroinem. Cornell je tak po Woodovi, Kurtu Cobainovi (Nirvana) a Laynu Staleym (Alice in Chains) dalším seattleským frontmanem, který předčasně zesnul.

Pokud jde o Cornellovy vazby na film, pak nejdůležitější bude zřejmě jeho podíl na snímku Singles. Zásadní film Camerona Crowea pojednával o životě mladých lidí, právě v prostředí seattleských kapel. Cornell se ve filmu mihnul a zároveň v něm zazní řada písní, na kterých se podílel. Zpěvák je také spoluautorem bondovské písně You Know My Name, která pomáhala v Casinu Royale otevřít novou éru agenta 007, když roli převzal Daniel Craig. Další písně jeho nebo jeho kapel zazněly na soundtracích k Avengers či 13 hodinám Michaela Baye. Samozřejmě pak nejrůznější filmy či filmové trailery zařadily na své soundtracky již existující hity. Za všechny jmenujme třeba nedávnou klavírní předělávku hitovky Black Hole Sun ve Westworldu.

Čest Chrisově památce a upřímnou soustrast jeho rodině.

Zdroje: Wayne County, Variety, Wikipedia

Galerie: 4

Zemřel Chris Cornell 1964-2017 | Fandíme filmu Zemřel Chris Cornell 1964-2017 | Fandíme filmu Zemřel Chris Cornell 1964-2017 | Fandíme filmu Zemřel Chris Cornell 1964-2017 | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest