Quentin Tarantino možná přeci jen natočí víc filmů

Quentin Tarantino možná přeci jen natočí víc filmů | Fandíme filmu
Přesněji řečeno tedy více než deset filmů, na kterých chtěl doposud svoji kariéru uzavřít.

Je ohromná škoda, když se talentovaný umělec rozhodne ukončit kariéru. Nejvýraznější bývají rozlučky u populárních muzikantů, kde jsou vždycky příležitostí k uspořádání posledního koncertu nebo rovnou poslední šňůry (jen aby se za dva roky ukázalo, že šlo o vyčuraný marketingový tah a nová, zcela zaručeně poslední šňůra se rozjela nanovo). U herců se často stává, že hrají, hrají a najednou nehrají. Namátkou ukažme prstem na Genea Hackmana, Seana Conneryho nebo Jacka Nicholsona. U režisérů jsme se v posledních letech naopak narazili, podobně jako u těch muzikantů, na ohlašování konce.

Určitě tedy nejde o jev jakkoliv pravidelný, ale žádný filmový fanda nemohl minout zprávy o tom, že se Steven Soderbergh rozhodl ukončit režisérskou kariéru, protože už jej unavovalo trávit čas škemráním o rozpočty. Naštěstí ale nejprve našel ve svém prohlášení kličku, když od filmu utekl k televizi a dal světu vynikající seriál The Knick. A tahle práce jej zřejmě nakopla natolik, že se k filmu vrátí se snímkem Lucky Logan. A to je dobře, protože vidět velké talenty odcházet, je prostě škoda. Nebo není?

Quentin Tarantino je opačného názoru. Domnívá se, že až na výjimky netočí režiséři s postupujícím věkem pořád stejně dobře. Chuť se někam posouvat a přirozená drzost se vytratí a pozdější kusy často dělají nepěkné kaňky v jinak neposkvrněných filmografiích i u těch největších mistrů. A toho se chce Quentin vyvarovat, protože se mu představa malého počtu solidních filmů (takových, se kterými on sám může být spokojený), jednoduše líbí. Už před časem se tedy zařekl, že natočí deset filmů a pak skončí. Kulatá číslovka souvisí také se skutečností, že se pomalu blíží doba, když už prakticky nepůjde sehnat film do analogových kamer a Tarantino na plátno digitálně točit odmítá. Nebrání se však myšlence, že by někdy natočil například televizní minisérii. Až jeho režisérská kariéra skončí, chtěl by se věnovat psaní filmové literatury.

Ale ani v tomhle případě to možná nakonec nebude tak horké. Na festivalu v Izraeli aktuálně přiznal, že kdyby například někdy v sedmdesáti pěti dostal naprosto nepřekonatelný nápad, který by prostě MUSEL natočit, tak by to asi udělal. Kdyby film dopadl hodně špatně, tak si prostě filmoví nadšenci řeknou, že tenhle pozdní kus se do jeho kompaktní filmografie jednoduše "nepočítá" a nepřidají ho do sbírky. Vyřešeno. Doplňujeme, že Tarantino zatím natočil osm filmů (Kill Bill točil naráz, rozpůlil jej distributor, Tarantino obě poloviny považuje za jeden film), přidat by tedy měl ještě dva. Na zmiňovaném festivalu se režisér obecně docela rozpovídal, třeba o tom, že za svou nejlepší postavu považuje plukovníka Landu z Hanebných panchartů, takže jestli vás Tarantino zajímá a rozumíte alespoň trochu anglicky, skočte si třeba na Variety, kde z festivalu přinesli hutný přepis.

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest