Které hollywoodské osobnosti patří mezi miliardáře

Které hollywoodské osobnosti patří mezi miliardáře | Fandíme filmu
Lucasfilm
Zobrazit další 3 obrázky
Mezi světovými miliardáři najdete také několik filmových tvůrců, kteří dokázali svou tvorbu šikovně zobchodovat.

Magazín Forbes s chutí míchá peníze a zábavu. Každoročně se například díky němu dozvídáme, kteří herci nejvíc vydělávají. A magazín také pravidelně aktualizuje kompletní seznam všech dolarových miliardářů světa.

V letošním přehledu dolarových miliardářů napočítal Forbes celkem 2692 a našlo se v něm několik hollywoodských jmen. Umístila se řada osobností, která se ve filmovém průmyslu angažuje obchodně. Oprah Winfrey díky svému multimediálnímu impériu podle Forbesu vlastní majetek v hodnotě 2,8 milirdy amerických dolarů. Ike Perlmutter, muž který Disneymu prodal Marvel, vlastní majetek v hodnotě 4,4 miliardy. Majitel studia New Regency Arnon Milchan prý dosáhl na 3,4 miliardy a zakladatel studia Legendary Thoms Tull na 3 miliardy.

Pokud bychom se nicméně bavili o lidech, pro které hlavní náplní života byla dlouhodobě aktivní práce na výrobě filmové zábavy (nebo snad dokonce umění), pak se do žebříčku dostali toliko čtyři lidé. Ve všech případech režiséři a producenti. Jsou to:

George Lucas

Výše jeho jmění prý činí 5,5 miliardy dolarů, přičemž za většinu příjmů vděčí Lucasfilmu. Ten založil, dlouhodobě ovládal a v roce 2012 prodal Disneymu za 4,1 miliardy dolarů. Už předtím mu ale dlouhá léta vydělával obrovské peníze, protože od roku 1977 do roku 2012 dostával nejen podíly ze zisků filmových Star Wars a Indiany Jonese, ale především si v 70. letech chytře ponechal pro sebe práva na výrobu hraček a dárkových předmětů, což mu léta ucpávalo poštovní schránku obřími šeky.

Steven Spielberg

O pár příček níže je kolega Spielberg s částkou 4,8 miliardy. Ten stojí jako režisér či producent za spoustu hitů, jako jsou Jurský park, Čelisti, zmiňovaný Indiana Jones nebo Návrat do budoucnosti. Je spoluzakladatelem studií Dreamworks a Amblin. Nadosmrti tak má zajištěné tantiémy z řad klasických filmů, souvisejících produktů nebo třeba tematických zábavních parků.

Peter Jackson

Novozélandský rodák to dotáhl podle Forbesu na 1,5 miliardy. Pěkné příjmy mu přinášejí tučná procenta ze zisku trilogií Pán prstenů a Hobit. Miliardářem se nicméně stal ve chvíli, kdy za 1,6 miliardy (částečně v akcích – proto možná ten pokles) odprodal kus trikového studia Weta Digital.

Tyler Perry

Nad filmy ze série Madea můžete ohrnovat nos, ale jakkoliv jsou tyhle filmy blbé, tak se točí za levno, vydělávají násobky svých nákladů a Perry si je financuje sám, takže zisky jdou do jeho kapsy. Navíc vlastní filmové ateliéry v Atlantě, léta vyráběl obsah pro stanici OWN Oprah Winfrey a drží podíl ve streamovací platformě BET+. Jeho jmění Forbes ohodnotil na 1,4 miliardy dolarů.

Titulní foto: George Lucas

Zdroj: Forbes

Galerie: 4

Které hollywoodské osobnosti patří mezi miliardáře | Fandíme filmu Které hollywoodské osobnosti patří mezi miliardáře | Fandíme filmu Které hollywoodské osobnosti patří mezi miliardáře | Fandíme filmu Které hollywoodské osobnosti patří mezi miliardáře | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu