Box Office: Pokladny kin jsou samý úsměv – vede ten hororový

Box Office: Pokladny kin jsou samý úsměv – vede ten hororový | Fandíme filmu
Paramount Pictures
Zobrazit dalších 9 obrázků
Kina se dál odrážejí ode dna, nejlépe si vedl nový horor Úsměv. Avatar tiše míří ke 3 miliardám.

Oproti stejnému období v loňském roce jsou pokladny kin zhruba na polovičních tržbách, protože zatím stále chybí nějaký velký hit, jakým loni byl Venom 2. Zároveň ale platí, že se po srpnovém a zářijovém zoufalství tržby pomalu ale jistě stoupají.

Největším hitem se tento víkend stal horor Úsměv. Ten ve Spojených státech utržil 22 milionů, mezinárodně dalších 14,5. Šestatřicetimilionová tržba pro film s rozpočtem ve výši 17 mega? To je parádní výsledek. Náklady na výrobu jsou zaplacené, během dalšího týdne se splatí výdaje na propagaci a pak už bude film vesele vydělávat. Studio Paramount si po Vřískotu, Jackass 4, Ježkovi Sonicovi 2 a Top Gunu: Maverick připisuje další letošní úspěšný zářez a vzpamatovává se z marasmu, v němž se několik let potácelo.

Minulý týden jsme se bavili o tom, že snímek To nic, drahá má velkou šanci, že se ve druhém týdnu výrazně propadne. A opravdu se to stalo. Novinka režisérky Olivie Wilde zaznamenala dvaašedesátiprocentní pokles a utržila tak tento víkend jen 7,3 milionu. Mezinárodní propad byl sice jen čtyřicetiprocentní, nicméně na ne-amerických trzích se začínalo na nižších startovních číslech než v USA a tak filmu za druhý víkend z internacionálních teritorií náleží pouze něco přes 6 milionů. Dohromady se podařilo utržit 54 milionů, což při nákladech na výrobu (35 mega) nevypadá jako průšvih, ale rozhodně z filmu nebude hit, jaký se z něj snažila vyrobit intenzivní kampaň.

Válečnice prozatím spoléhá hlavně na USA. Historický epos tam utržil ve svém třetím týdnu nasazení dalších 7 milionů, což stačilo na třetí příčku aktuálního žebříčku. Úhrnná tržba z USA zatím dělá 46 milionů, mezinárodně se zatím podařilo získat teprve čtyři. Pokud si film po nasazení na další mezinárodní trhy povede v globálu stejně dobře jako v USA, bude v suchu.

Druhá novinka týdne, romance Kámoši, měla sice dobré recenze, dobré festivalové přijetí a spokojené reakce diváků, kteří se na ni vypravili, avšak film buď narazil na limity propagační kampaně nebo na nezájem širší veřejnosti. Ukořistit se povedlo pouze necelých 5 milionů a čtvrtou příčku víkendového žebříčku. Vzhledem k rozpočtu ve výši 22 milionů nemohou být ve studiu Universal spokojení.

Elitní TOP 5 uzavírá obnovená premiéra Avatara. Ta se po minulém týdnu propadla více než o polovinu, nicméně i tak utržila 4,6 milionu, což je na 13 let starý film super výsledek. Celosvětově si už k dnešnímu dni obnovená premiéra připsala už 58 milionů, což je víc, než spousta filmů utrží celkem. A tady se podobných výsledků podařilo dosáhnout s relativně malými náklady. Těžko říct, kde se příjmy obnovené premiéry zastaví, avšak pokud se snímek vrátí do kina ještě někdy v budoucnosti, zřejmě se stane prvním filmem historie, který překročí třímiliardovou celosvětovou tržbu. Zatím součet dělá 2,905 miliardy dolarů.

Druhou pětku žebříčku otevírá Ponniyin Selvan: Part One, další indická novinka, která se dostala do Ameriky. Tam film utržil 4 miliony, v rodné Indii prozatím necelých 19 milionů. To Ponniyin Selvan: Part One řadí mezi zhruba desítku filmů s nejúspěšnější indickou premiérou historie. Na sedmé příčce žebříčku je Barbarian, s necelými 3 miliony dolarů. Dosavadní celosvětový úhrn dělá téměř 35 milionů a to je pro laciný horor naprosto v pořádku. Akční Bullet Train pomaličku vyklízí pole. Promítá se už 9. týdnem, tentokrát utržil 1,4 milionu a stačilo mu to osmé místo víkendového přehledu. Co je však zajímavější, ve Spojených státech se akčňáku konečně podařilo přeskočit stomilionovou hranici. V úhrnu je na účtu 235 milionů, náklady se s odřenýma ušima zaplatí a film začne kinosály postupně vyklízet, protože už je k vidění na domácím videu.

Do domácí distribuce už dorazil také animák DC Liga supermazlíčků. Ten si nikdy nevedl nijak skvěle a nasazení do obýváků mu jen těžko pomůže. Tentokrát tržba 1,3 milionu stačila na deváté místo. Úhrnná tržba je 193 mega. Snad se filmu na domácím videu povede líp, protože taková čísla jsou pro relativně drahý animák prostě nízká. A v desítce se záhadně pořád drží Top Gun: Maverick. I po 19. týdnech v kinech a dávné premiéře na domácím videu si stíhačkový biják pořád dokázal připsat další milion k dobru. V USA úhrn činí 713 milionů, celosvětově 1,476 miliardy.

Co zajímavého se dělo mimo top desítku? Romance Vstupenka do ráje, s Georgem Clooneym a Julií Roberts v hlavních rolích, na svou americkou premiéru stále čeká. Mezinárodně se ale film může pochlubit už celkem 45 miliony! Vypadá to, že za určitých okolností hvězdy stále ještě táhnou a diváci jsou ochotní přijít na žánrovou jistotu.

A jak je na tom český Jan Žižka? Tam od posledního týdne nemáme vůbec žádnou aktualizaci. Buď už film z amerických kin kompletně vypadl, anebo jsou prodeje vstupenek tak minimální, že bude trvat, než se dočkáme nějakých součtů. Zítra nicméně dostaneme čerstvé hodnoty z českých kin. (Poslední přehled zde).

Příští víkend se očekává, že nejvíc do žebříčku promluví novinky Amsterdam a Šoumen krokodýl. Nicméně to bude spíš klidnější týden, předtím než dorazí v polovině měsíce Halloween končí a v jeho závěru Black Adam.

Titulní foto: Úsměv

Zdroje: The Numbers, Box Office Mojo, Exhibitor Relations, Deadline

Galerie: 10

Box Office: Pokladny kin jsou samý úsměv – vede ten hororový | Fandíme filmu Box Office: Pokladny kin jsou samý úsměv – vede ten hororový | Fandíme filmu Box Office: Pokladny kin jsou samý úsměv – vede ten hororový | Fandíme filmu Box Office: Pokladny kin jsou samý úsměv – vede ten hororový | Fandíme filmu Box Office: Pokladny kin jsou samý úsměv – vede ten hororový | Fandíme filmu Box Office: Pokladny kin jsou samý úsměv – vede ten hororový | Fandíme filmu Box Office: Pokladny kin jsou samý úsměv – vede ten hororový | Fandíme filmu Box Office: Pokladny kin jsou samý úsměv – vede ten hororový | Fandíme filmu Box Office: Pokladny kin jsou samý úsměv – vede ten hororový | Fandíme filmu Box Office: Pokladny kin jsou samý úsměv – vede ten hororový | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest