Star Wars budou vzácné: Vznikne méně filmů, dostanou větší péči

Star Wars budou vzácné: Vznikne méně filmů, dostanou větší péči | Fandíme filmu
Lucasfilm
Zobrazit další 1 obrázek
Je tu svátek Hvězdných válek a spolu s ním zprávy o chystaných celovečerních filmech.

Rok se s rokem sešel a je tu 4. květen, tedy den, kdy Star Wars slaví svůj svátek, protože „may the fourth“ (květen - čtvrtého) zní skoro stejně jako „may the force“ (nechť tě Síla). Obvykle je to příležitost pro zveřejnění nějakých novinek a nejinak tomu bylo tentokrát. Uvedeno bylo například střihové video (viz níže), to je však plné retrospektivních záběrů, do budoucna vyhlíží pouze kratičký pohled na Juda Lawa z připravované série Skeleton Crew.

Daleko zajímavější bylo interview, které poskytla šéfka Lucasfilm Kathleen Kennedy. Rozhovor sice byl pořízený už před několika týdny na akci Star Wars Celebration, magazín Empire jej však zveřejnil až teď. Na Star Wars Celebration byly konečně oznámeny nové Star Wars filmy. Kennedy byla dotázána na to, kdy je uvidíme. Odpověděla, že si fanoušci budou muset počkat. První nový celovečerák podle ní dostaneme nejdřív v roce 2025. Doplnila, že Lucasfilm do budoucna hodlá k celovečerním filmům přistupovat podobně jako společnost EOn k bondovkám. Ty vycházejí jednou za tři, až čtyři roky. Každá premiéra tak může být událostí. Nemá smysl za každou cenu tlačit na to, aby každý rok dorazila jedna nová premiéra a klást si pevné termíny dlouho dopředu. Prostě když je projekt připravený, tak je připravený.

Takový přístup zní hodně rozumně a dává největší šanci, že jednotlivé snímky dostanou potřebnou péči a skutečně se povedou. Tak snad se Lucasfilm opravdu bude téhle cesty držet.

Stále nevíme, který z chystaných filmů uvidíme jako první. Úplně mrtvý je zřejmě snímek připravovaný Kevinem Feigem. Kennedy se nedávno snažila tvrdit, že jde vlastně jen o takový drb a projekt v podstatně neexistoval, nicméně to není pravda. Michael Waldron psal celkem otevřeně scénář a Anthony a Joe Russoovi (režiséři Avengers: Endgame) teď v podcastu Smartless prozradili, že krátce jednali o tom, že by snímek mohli zrežírovat. Nicméně, to je minulost momentálně už je zřejmě Feigeho námět opravdu pasé.

Magazín Empire krom rozhovoru s Kathleen Kennedy zveřejnil také jeden s Davem Filonim, který připravuje seriály z období Mandaloriana a vedle toho i celovečerní film, jenž by měl tohle období završit. Nebo možná ne vyloženě „završit“. Aniž by prozradil cokoliv konkrétního, Dave vysvětlil, že v jeho chápání existují velké a malé příběhy. Jeho animovaní Rebelové nebo třeba seriál Andor jsou malé příběhy. Plné dílčích kroků a každodennosti. A pak jsou tu velké příběhy, které vykreslují zcela přelomové události, co mění všechno. To by při pokračování paralely s Andorem byla Epizoda IV, kdy Luke zničí Hvězdu smrti, což zásadním způsobem mění situaci v celé Galaxii. Filoniho seriály jsou také ty menší příběhy, zatímco pro film si chystá ten velký, zlomový. Zároveň ale připustil, že v jednotlivých příbězích, které dosud napsal, jsou rozeseté věci, které připravují půdu pro to, co přijde v budoucnu. Už dříve zaznělo, že na Daveův snímek si budeme muset nějaký čas počkat, protože seriály pořád ještě mají co vyprávět.

O filmu připravovaném Jamesem Mangoldem žádné novinky nemáme. Stále platí, že by mohl po dokončení aktuálních povinnosti začít točit Swamp Thing pro DC Studios a jeho Star Wars by tak dorazily až za pár let.

Posledním celovečerákem, jenž byl oznámený na Star Wars Celebration, tak zůstává film, který rozpracoval scénárista Damon Lindelof a později jej převzal Steven Knight. Lindelof v nedávném rozhovoru pro Esquire uvedl, že se na čas stal součást světa Star Wars, jen aby byl po nějaké době požádán, aby jej opustil. Dodal, že pokud by ještě někdy v budoucnu opět byla šance se zúčastnit, nejspíš by neodmítl. Stále nevíme zcela přesně, proč byl od snímku (jehož námět vymyslel) odvolaný, ale zákulisní drby tvrdí, že se se studiem neshodl na tom, jak těsně má být nový biják navázaný na ty dosavadní. Zatímco Lindelof napsal snímek odehrávající se 60 let po událostech Vzestupu Skywalkera, kde stará Rey trénuje nové Jedie, Lucasfilm trval na tom, že Rey stále musí být mladá. Film tak bude zasazený 15 let za poslední události.

Ačkoliv tento snímek na první pohled působí jako ten nejrozpracovanější, nakonec by jako první mohl do kin zamířit úplně jiný. Ve hře je pořád také projekt Taiky Waititiho. Ten dokončil Next Goal Wins (tady je trailer) a jako svůj další projekt by měl natočit adaptaci románu Klára a Slunce (autorem je Kazuo Ishiguro). Ten pojednává o robotické dívce Kláře, jejímž úkolem je starat se o lidskou dívku a ochraňovat její rodinu před zármutkem. Až Taika dokončí Kláru, rád by se podle informací serveru Deadline pustil v příštím roce právě do Star Wars. Pokud by tomu tak opravdu bylo, pak se zdá, že ty nejbližší Hvězdné války připraví právě on.

Fofo je ilustrační  - Lucasfilm

Zdroje: The Hot Mic, Deadline, Esquire, Smartless Podcast, Empire I, II

Galerie: 2

Star Wars budou vzácné: Vznikne méně filmů, dostanou větší péči | Fandíme filmu Star Wars budou vzácné: Vznikne méně filmů, dostanou větší péči | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest