Box Office: Creed 3 si v pokladnách vyboxoval rekord celé sportovní ságy

Box Office: Creed 3 si v pokladnách vyboxoval rekord celé sportovní ságy | Fandíme filmu
MGM
Zobrazit dalších 10 obrázků
Ant-Man dál dělá ostudu, Avatar 2 se blíží k další metě.

Pokud bychom na návštěvnost kin koukali povrchně, bez seriózní hlubší analýzy, tak to vypadá, že jsou biografy po dlouhodobé pandemické stagnaci konečně z nejhoršího venku. Skoro každý týden přijde do nabídky čerstvý titul, který dokáže zaujmout výraznou část publika a z nejednoho filmu se stává trvalka, která dokáže přitáhnout diváky i s odstupem od premiéry.

Tenhle týden si diváky získal Creed III, další díl boxerské série, která vzešla z úspěchu Rockyho. Volné pokračování s Michaelem B. Jordanem si při premiéře vedlo lépe, než libovolný předchozí díl ságy a to včetně těch, kde byl ještě hlavní hvězdou Sylvester Stallone. Ve Spojených státech se za první víkend povedlo utržit přes 58 milionů, globálně dokonce více než 100 milionů. To je pozitivní zpráva i z toho hlediska, že mezinárodně nikdy nebyl o boxerské filmy takový zájem jako v USA. I tentokrát zřejmě Amerika vstupenek prodá víc než ostatní, ale rozdíl oproti asi nebude tak markantní. Ze snímku bude veliký hit, Jordanovy plány pro natáčení pokračování a spin-offů se tak téměř určitě naplní.

Druhou příčku obsadil Ant-Man a Wasp: Quantumania, ale znovu s vysokým propadem. Oproti už tak slabému druhému víkendu návštěvnost v tom třetím poklesla o dalších 60% a superhrdinské dobrodružství utržilo pouze 12 milionů. Mezinárodní trhy padají o něco pomaleji (pokles 52%) a o chlup víc vydělávají – připočetly snímku na účet dalších 22 milionů. V USA to zatím dělá celkově skoro 187 milionů, mezinárodně téměř 233. Dohromady je utrženo přes 419 milionů a vzhledem k momentálnímu vývoji hollywoodští analytici odhadují, že závěrečná tržba skončí někde v rozmezí 470-510 milionů. Reálně tak hrozí, že film utrží méně než první Ant-Man z roku 2015! Ten přitom na svých úhrnných 518 milionů dosáhl s podstatně menším rozpočtem, méně nákladnou reklamní kampaní a s nižším diváckým povědomím. Ačkoliv se Quantumania díky domácímu videu a doplňkovému prodeji (hračky, zábavní parky…) zcela určitě zaplatí, Disney při podobně vysokých investicích jednoduše čeká lepší výsledky a jak už jsme rozebírali v minulosti, Marvel čekají nevyhnutelné změny.

Na třetí místo víkendového žebříčku klesla premiéra z minula, Medvěd na koksu. Tentokrát diváci utratili za vstupenky 11 milionů, celkem je utrženo 41 mega v USA a 52 milionů celosvětově. Při rozpočtu někde mezi 30 a 35 miliony dolarů slušný výkon, produkce by při závěrečném sčítání výdajů a příjmů měla slavit. Čtvrtou příčku žebříčku si pro sebe vzal další asijský animovaný import, Demon Slayer: Kimetsu No Yaiba - To the Swordsmith Village. Ve Spojených státech tento víkend tržba činila 10 milionů, v domovském Japonsku se dosud povedlo utržit 23 milionů. Celkem to dělá 35 mega z celého světa. Mimo Japonsko bude snímek rychle padat, ale to vůbec nevadí. Náklady se zaplatí a fanoušci animé se nemusí bát, že by se jejich oblíbená zábava přestala vyrábět.

Top pětku uzavírá Jesus Revolution. Křesťanské filmy se v USA obvykle zaplatí tak, že producenti ve velkém prodávají vstupenky jednotlivým farnostem, které je pak mezi své ovečky rozdají. Proto podobné filmy dovedou dělat slušný byznys, ačkoliv jste o nich nikdy neslyšeli. Tenhle víkend to máš Ježíš za 8 milionů, celkem už utržil přes 30 mega. Že je to podle recenzentů banálně zpracovaná snůška klišé je jedno – snímek už zaplatil svůj patnáctimilionový rozpočet a a obdobné kusy tak mohou vesele vznikat dál.

Těsně z top pětky vypadl Avatar: The Way of Water. Globální giga hit si v USA připsal dalších 3,5 milionu a úhrnná částka z USA v tuto chvíli činí 670 milionů. To v historickém žebříčku amerických tržeb stále znamená 9. příčku, ale už příští víkend skoro určitě bude pokořen Titanic, který je na 8. příčce s částkou 674 milionů. Aktuální analytické předpovědi očekávají, že The Way of Water v USA nakonec utrží něco mezi 680 a 690 miliony, takže na 99% budou pokořeni i Avengers: Infinity War (678 milionů). Mezinárodní trhy tento víkend do kasy přisypaly dalších 6 milionů. Tržba mimo Severní Ameriku je v tuhle chvíli 1,61 miliardy a globální úhrn 2,281 miliardy. Prozatím platí, že po ukončení promítání v kinech by v účetních knihách měla svítit celková tržba v rozpětí 2,3-2,33 miliardy amerických dolarů.

Nepěkně to v USA prokaučovala akční novinka Operace Fortune: Ruse de guerre. Ačkoliv má špionážní jednohubka slušné divácké ohlasy (s recenzemi už je to slabší), točil ji Guy Ritchie a v hlavních rolích hrají Jason Statham, Aubrey Plaza, Josh Hartnett a Hugh Grant, ve Spojených státech film při premiéře skončil až na 7. místě víkendového žebříčku, se slabou tržbou lehce nad 3 miliony. Přičítá se to téměř neexistující reklamní kampani a odloženému uvedení, pro nějž se distributor rozhodl kvůli válce na Ukrajině. Na dalších trzích už se film nějakou dobu promítá a zatím utržil skoro 31 milionů. Kdyby si Amerika vedla podobně, nebylo by to vůbec špatné. Takhle to spíš vypadá, že snímek bude ztrátový (pokud náklady už dopředu nepokryl výhodný rozprodej práv pro mezinárodní distribuci, jak tomu občas u menších akčňáků bývá).

Osmá příčka patří Kocourovi v botách: Poslednímu přání. Animák si dál drží zájem rodin s dětmi a i při 11. týdnu promítání dokázal přidat 2,7 milionu. Ve zbytku světa za víkend přibylo do portmonky téměř 5 milionů. V USA už je v prasátku celkem 177 mega, celosvětově 453. Stále se čeká a premiéru v Japonsku a analytici nevylučují, že animák dosáhne na půlmiliardovou hranici. Teoreticky by tak mohl utržit víc než podstatně ambicióznější Ant-Man 3!

Na 9. místě Bez kalhot: Poslední tanec1,1 milionu za víkend, 52 milionů v úhrnu. Naposledy je v desítce ryze americká záležitost 80 for Brady (845 tisíc za víkend, 38 milionů celkem). Někdo klepe na dveře už je z elitní desítky venku. Na 11. pozici je to pouze za 580 tisíc, ale v úhrnu je utrženo 53 milionů, takže by nízkonákladový thriller měl být v suchu. Nějaké drobné stále sbírá M3GAN (celkem má 172 milionů) a ačkoliv zájem o obnovenou premiéru Titanicu klesá v USA, celosvětově stále nějaké ty kačky do kasičky přiskakují. Obnovená premiéra utržila už skoro 60 milionů, což je od minulého víkendu další sedmimilionový nárůst. A nezávislý hit Všechno, všude, najednou skvěle využívá toho, že v posledních týdnech prakticky pořád dostává nejrůznější ceny. I rok po premiéře (a mnoho měsíců od uvedení na domácím videu) tak snímek opět dokáže v kinech vydělávat. Nejde o horentní sumy (bavíme se o statisících), avšak pro malé nezávislé studio A24 je každý dolar cenný a v rámci jeho skromných podmínek může pár podobných mini-úspěchů znamenat nashromáždění prostředků pro financování celého jednoho dalšího projektu. Takže jen tak dál!

Příští týden budou uvedeny dinosauří sci-fi 65 a Vřískot 6, kterému komentátoři předpovídají, že by mohl dosáhnout nejsilnější premiéry z celé dosavadní série. V žebříčku návštěvnosti se tak opět máme na co těšit.

Titulní foto: Creed 3

Zdroje: Box Office Mojo, The Nubmers, Luiz Fernando, Exhibitor Relations Co.

Galerie: 11

Box Office: Creed 3 si v pokladnách vyboxoval rekord celé sportovní ságy | Fandíme filmu Box Office: Creed 3 si v pokladnách vyboxoval rekord celé sportovní ságy | Fandíme filmu Box Office: Creed 3 si v pokladnách vyboxoval rekord celé sportovní ságy | Fandíme filmu Box Office: Creed 3 si v pokladnách vyboxoval rekord celé sportovní ságy | Fandíme filmu Box Office: Creed 3 si v pokladnách vyboxoval rekord celé sportovní ságy | Fandíme filmu Box Office: Creed 3 si v pokladnách vyboxoval rekord celé sportovní ságy | Fandíme filmu Box Office: Creed 3 si v pokladnách vyboxoval rekord celé sportovní ságy | Fandíme filmu Box Office: Creed 3 si v pokladnách vyboxoval rekord celé sportovní ságy | Fandíme filmu Box Office: Creed 3 si v pokladnách vyboxoval rekord celé sportovní ságy | Fandíme filmu Box Office: Creed 3 si v pokladnách vyboxoval rekord celé sportovní ságy | Fandíme filmu Box Office: Creed 3 si v pokladnách vyboxoval rekord celé sportovní ságy | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest