Pán prstenů: Studio zodpovědné za původní trilogii a Hobita chystá nové filmy

Pán prstenů: Studio zodpovědné za původní trilogii a Hobita chystá nové filmy | Fandíme filmu
Warner Bros.
Po měsících zákulisních jednání konečně víme, kdo dostal na starosti další natáčení ve Středozemi. Vyloučen není ani návrat Petera Jacksona.

Loni v srpnu získala velkou část práv Pána prstenů a Hobita společnost Embracer Group. Klíčová byla v rámci licenčního balíku práva pro natáčení filmů. Několik měsíců společnost interně řešila, jak práva co nejlépe zobchodovat a začala jednat s různými hollywoodskými studii. Teď se domníváme, že vítězně z jednání vyšlo studio Warner Bros., které mělo licenci pronajatou už v minulosti, od společnosti The Saul Zaentz Company, jež značku držela před Embracerem.

Warner dosud uvedl do kin trilogii Pána prstenů a trilogii Hobita. Studio i budoucí filmy může opírat toliko o tuhle čtveřici knižních předloh. Práva na Silmarillion ani jiné publikace spisovatele J.R.R. Tolkiena Warner k dispozici nemá. Společnost nehodlá točit remaky, ale nějaké nové příběhy. Podle šéfů filmové divize Waneru, Michaela De Lucy a Pamely Abdy, zůstává velká část Tolkienova světa dosud neprozkoumaná a studio plánuje do něj fanoušky zavést hlouběji.

Nové příběhy by tedy mohly zamířit do historie Středozemě, kterou alespoň stručně popisují Dodatky Pána prstenů. Značnou část této éry však už zkouší pokrýt Pán prstenů: Prsteny moci od streamovací služby Amazon, která momentálně drží lotrovská televizní (seriálová) práva. Bylo by tak trochu nošením dříví do lesa, pokud by se nové filmy pokusily zamířit do obdobného historického období.

Jako nejpravděpodobnější se jeví, že v Tolkienových knihách studio pouze najde inspiraci, na základě které budou napsány víceméně původní scénáře. Pokud bude chtít Warner využít věhlasů svých předchozích filmů ze Středozemě, tak se na ně těmi budoucími pokusí nějak navázat. To by znamenalo opět ukázat staré známé postavy, nebo přinejmenším kultury a lokality. Děj by se mohl odehrávat v šedesátiletém rozmezí mezi Hobitem a Pánem prstenů, případně po Pánovi prstenů.

Znovuuvedení starých známých postav jistě bude pro tvůrce velkým pokušením, avšak určitou překážkou může být fakt, že v předchozích příbězích některé postavy zemřely (Glum, Boromir…), někteří herci zemřeli (Ian Holm – představitel starého Bilba, Christopher Lee – představitel Sarumana), někteří výrazně zestárli (Ian McKellen – 83 let - Gandalf, John Rhys-Davies – 78 let – Gimli) a někteří už zdánlivě nechtějí se značkou do budoucna nic mít (Viggo Mortensen – Aragorn).

A pak je vždycky otázkou, jak se publikum postaví k novince, která nevychází přímo z Tolkienovy předlohy. Prstenům moci se podle řady „tolkienologů“ daří ducha autorova původního díla ctít velmi dobře, přesto se najde část publika, která vám bude tvrdit, že se filmaři rouhají, pakliže se od původního kánonu odchýlíte jen o kousek. Pokud by se nové filmy měly odehrávat kupříkladu až po Návratu krále, tak by hněv z internetu mohl být potenciálně menší (není co porušovat, když se vydáte mimo knihy), ale také mnohem větší (jak si filmaři dovolují vymýšlet si něco nového mimo knihy). Zástupce Embracer Group se dušují, že nové filmy budou „uctivé k minulosti“ a zároveň „hledět k budoucnosti“. Nicméně, zda se bude na fandovských fórech nadávat nebo oslavovat je nakonec ve finále celkem jedno, podstatné je, jak na nové filmy zareaguje široká divácká veřejnost, která má zhusta k předloze minimální (nebo žádný) vztah.

Pro řadu diváků je synonymem filmového Pána prstenů režisér Peter Jackson, autor původní trilogie i Hobita. A světe div se, ten vydal k aktuálnímu oznámení Warneru prohlášení: Uvedl, že spolu se svými scenáristickými kolegyněmi Fran Walsh a Philippou Boyens jsou s Warnerem a Embracer Group v kontaktu a už se těší na to, až se dozvědí, co Warner se značkou zamýšlí udělat. To automaticky neznamená, že se Jackson k LOTRovi vrátí, ale zjevně existuje přinejmenším taková varianta, i kdyby to například mělo být pouze v pozici producenta. Pokud by tomu tak nebylo, pak by Warner neměl důvod tvůrčí trio vůbec kontaktovat.

Foto je ilustrační, starší Pán prstenů

Zdroj: The Hollywood Reporter

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest