Black Panther 2: První ohlasy jsou tu, aneb velká pocta zesnulému Bosemanovi

Black Panther 2: První ohlasy jsou tu, aneb velká pocta zesnulému Bosemanovi | Fandíme filmu
Marvel Studios
Zobrazit dalších 6 obrázků
První novináři viděli marvelovku Wakanda nechť žije. Máme se připravit na emotivní truchlení po zesnulém králi.

V Los Angeles se odehrála slavnostní premiéra pro marvelovskou novinku Black Panther: Wakanda nechť žije. Všechny dopředu zajímalo, jak si tvůrci poradí se ztrátou představitele hlavní role. Pokračování Black Panthera smrt Chadwicka Bosemana nijak nezastírá ani nezametá pod koberec, ale dělá z ní ústřední téma. Podle novinářů se postavy filmu potýkají se smrtí T‘Chally, svého bratra, syna, partnera, přítele a krále. Skrze vyprávění se pak přeneseně mohou také diváci ohlédnout za smrtí jeho představitele.

Naprostá většina ohlasů je v tuhle chvíli pozitivní. Zaznívá, že má snímek větší měřítko než první Black Panther, ale přes veškeré budování světů a výpravnou akci jde stále v jádru o dost komorní příběh zaměřený na ústřední postavy a emoce spojené s jejich prožíváním. Tématy filmu jsou ztráta a zármutek, ale také to, jak se s nimi vypořádat a jak je s osobní bolestí spojena touha po pomstě. Neměla by chybět silná katarze. Podobně jako první film se snaží režisér Ryan Coogler nabídnout také společenský přesah. V tomhle případě jsou na pořadu dne síla černošských žen, které si musejí poradit bez mužů, a generační trauma, které je zaseté v marginalizovaných komunitách.

Úplně největší chvála se snáší na Letii Wright v roli Shuri a Tenocha Huertu v roli antagonisty Namora. Tyhle dva neopomene zmínit drtivá většina dosavadních diváků. V těsném závěsu za nimi jsou Angela Bassett jako Ramonda a Dominique Thorne jako Riri Williams, alias Ironheart. Krom postav a emocí se hodně často mluví také o velkém měřítku, které snímek nabízí, o budování podmořského světa Talocanu. Zdá se, že se „Wakanda Forever“ pokouší spíš o výpravný epos, než o popcornovou akci.

Snímek prý patří mezi jednu z nejvážnějších marvelovek a několikrát mezi kritiky zaznělo, že jde o dosud nejlepší film 4. fáze MCU. Vzhledem k tomu, že jejich hodnocení byla v průměru o něco slabší, než bylo do té doby u studia zvykem, tak to však možná není až taková výhra. Několikrát zazní také to, že je Wakanda Forever jednoznačně slabší, než první Black Panther, aniž by však dotyční čekali že by to mohlo být naopak.

A aby vše nebylo jen růžové, krom obecného oslavování zaznívá už i první kritika. Ačkoliv je snímek chválený za práci s postavami a emocemi, vrací nás někteří novináři na zem – pořád to máme brát tak, že jsou tyhle věci nadstandardní v rámci komiksových filmů, ale to ještě neznamená, že by šlo Black Panthera 2 srovnávat se skutečně drásavými dramaty bez superhrdinů. Jak je u Marvelu zvykem, určitý čas se věnuje přípravě budoucnosti, namísto momentálního příběhu, což někteří diváci budou vždycky vnímat jako vypravěčský nedostatek. Jeden z novinářů také napsal, že se film až příliš zaobírá oplakáváním Chadwicka Bosemana na úkor aktuálního děje. A několikrát zazní, že je snímek možná až zbytečně dlouhý a má nevyvážené tempo.

Vlastní názor si budeme moci udělat 10. listopadu, kdy Black Panther: Wakanda nechť žije dorazí do českých kin.

PS: Tak jak by film na premiéře promítaný, měl pouze jednu dodatečnou scénu uprostřed titulků. Vypadá to, že jde o scénu poměrně důležitou a emotivní.

Ve snímku Black Panther: Wakanda nechť žije se královna Ramonda (Angela Bassett), Shuri (Letitia Wright), M’Baku (Winston Duke), Okoye (Danai Gurira) a Dora Milaje (včetně Florence Kasumby), snaží přimět svět, aby se po smrti krále T’Chally zemi nepletl do jejích interních záležitostí. Obyvatelé Wakandy se srovnávají s novou situací a hrdinové spolu s Nakií (Lupita Nyong’o) a agentem Everettem Rossem (Martin Freeman) hledají pro Wakandu novou cestu kupředu. Režíroval Ryan Coogler, jenž také znovu napsal scénář spolu s Joem Robertem Colem. Stávající obsazení nově doplňují Dominique Thorne jako Riri Williams, Tenoch Huerta jako Namor, Mabel Cadena jako Namora a Michaela Coel. Datum premiéry je stanovené na 10. listopadu 2022.

Foto: Marvel

Zdroje: The Hollywood Reporter, Collider, Variety, Reddit, The Direct

Galerie: 7

Black Panther 2: První ohlasy jsou tu, aneb velká pocta zesnulému Bosemanovi | Fandíme filmu Black Panther 2: První ohlasy jsou tu, aneb velká pocta zesnulému Bosemanovi | Fandíme filmu Black Panther 2: První ohlasy jsou tu, aneb velká pocta zesnulému Bosemanovi | Fandíme filmu Black Panther 2: První ohlasy jsou tu, aneb velká pocta zesnulému Bosemanovi | Fandíme filmu Black Panther 2: První ohlasy jsou tu, aneb velká pocta zesnulému Bosemanovi | Fandíme filmu Black Panther 2: První ohlasy jsou tu, aneb velká pocta zesnulému Bosemanovi | Fandíme filmu Black Panther 2: První ohlasy jsou tu, aneb velká pocta zesnulému Bosemanovi | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu