Fanoušci Justice League tvrdě bojují o pokračování. Jaké jsou jejich šance?

Fanoušci Justice League tvrdě bojují o pokračování. Jaké jsou jejich šance? | Fandíme filmu
Warner Bros.
Zobrazit další 2 obrázky
K budoucnosti se vyjádřili Snyder i vedení Warneru. Známe dílčí čísla sledovanosti. Část fandomu je opět extrémně toxická.

Justice League Zacka Snydera (jeho nový, režisérský sestřih) může být spokojená s kritickým přijetím. Průměrná známka na Rotten Tomatoes činí 6,8 z deseti. Starší verze filmu z roku 2017 dosáhla na 5,3 a Snyderův Batman v Superman dokonce jen na 5. Jak si ale nová podoba Justice League vedla na streamovacích platformách u diváků?

To se jen velice špatně odhaduje, protože studio Warner žádná čísla oficiálně nezveřejňuje a známe pouze odhady analytických společností. Podle firmy SambaTV „Snydercut“ za první týden od premiéry vidělo v USA 2,2 milionu domácností a v Británii 0,9 milionu v Británii. Pro zbytek světa nemáme k dispozici ani odhady. (Ve starším článku se dozvíte, jak Samba poměřila Justice League s Wonder Woman 1984 a The Falcon and the Winter Soldier).

Nicméně, kolik film zaznamenal přehrání, je ve finále celkem jedno. Pokud by měl Warner uvažovat o nějakém pokračování Snydercutu, jak si to přejí jeho fanoušci, musel by film na streamu utržit gigantické peníze. Na streamu lze vydělat skrze dlouhodobé navyšování platících zákazníků. Dle serveru Bloomberg službě HBO Max, kde byl snímek primárně uvedený, narostl počet stažení aplikace vzrostl o 64%, což dělá asi 1,48 milionu nových stažení. To je ale jen kusá informace.

Jaká část z toho jsou nově platící zákazníci a jaká část stávající zákazníci obyčejného HBO, kteří si ve Spojených státech HBO Max zkrátka zatím (zcela zdarma) neaktivovali, to nevíme. Nevíme, kolik zákazníků si HBO Max pořídilo kvůli Justice League a kolik kvůli jinému obsahu. Nevíme, kolik lidí HBO Max spouští jinak než přes aplikaci. Nevíme, kolik uživatelů po měsíci předplatné zruší. A nevíme, jak se do úspěchu (či neúspěchu snímku) promítá uvedení v zemích, kde zatím HBO Max nefunguje (jako třeba v Česku, kde zatím máme „obyčejné“ HBO GO). Nicméně to vypadá, že i když budeme u všech otázek hledat tu nejoptimističtější možnou odpověď, nelze předpokládat, že by premiéra Justice League Zacka Snydera dokázala Warneru přinést více než desítky milionů dolarů. Jen dokončení projektu stálo 70 milionů dolarů.

V tuhle chvíli tak nepůsobí příliš pravděpodobně, že by Warner byl ochotný do budoucna zaplatit další stamiliony, které by si případné pokračování filmu vyžádalo. Jediné vyjádření, které máme ze strany Warneru, přišlo od CEO WarnerMedia Ann Sarnoff. Ta v rozhovoru pro Variety řekla, že ještě rok zpátky zveřejnění Snydercutu nebylo v plánu. Možné bylo pouze díky existenci služby HBO Max. V kinech by čtyřhodinový film uvedený nebyl. Studio je moc rádo, že měl Zack Snyder příležitost přivést k životu svoji vizi, ale tím je jeho trilogie považována za ukončenou a studio nepočítá s tím, že by na ni jakkoliv navazovalo. Do budoucna budou mít komiksové filmy od Warneru úplně jiné směřování, které už je rozplánované.

Co na to samotní tvůrci? Producentka Deborah Snyder zatím k tématu pokračování řekla pro Screen Rant pouze tolik, že v tuhle chvíli je čas si užívat uvedení rozšířeného sestřihu Justice League myšlenky na cokoliv dalšího momentálně nejsou na pořadu dne. A přímo Zack Snyder v rozhovoru pro Kylea McMahona řekl, že šance, že by ještě někdy točil nějaký DC film je minimální, neb směřování Warneru je jiné. V rozhovoru pro Pop Culture Weekly potom Zack řekl, že o budoucnosti filmového světa DC rozhoduje Warner, ale zároveň dodal, že nechá na fanoušcích, co budou do budoucna chtít.

Je dobře zmapováno, že uvedení Snyderovat sestřihu Justice League předcházela kampaň #ReleaseTheSnyderCut (zveřejněte Snderův sestřih), která se stala jedním z faktorů, které přispěly k definitivnímu zveřejnění snímku. Není tedy překvapením, že se fanoušci pokoušejí o další zázrak. Rozjeli tedy kampaň #RestoreTheSnyderVerse, tedy Obnovte Snyderovo univerzum. Koncem března hashtag posbíral na Twitteru něco přes milion sdílení.

Vzhledem k nákladnosti případného pokračování a novému směřování filmového světa DC, nepůsobí příliš pravděpodobně, že by kampaň fanoušků mohla cokoliv změnit. Bohužel tak jejím nejviditelnějším výsledkem bude připomenutí toho, jak strašně toxická je část Snyderova fandomu.

Už během svého urputného boje za Snydercut tu byla militantní skupina Snyderových přívrženců, kteří neváhali urážet všechny, kdo se odvážili mluvit o jejich modle negativně. Výhrůžky smrtí nebyly výjimkou. A důraz skupina kladla také na nátlak na studio Warner Bros. V jednu dobu například Warner prakticky nemohl vydat příspěvek na sociálních sítích, aniž by se u něj neobjevila záplava komentářů žádajících vydání Snyderova sestřihu Justice League. Často vulgární formou a to i u postů k filmům pro děti…

Teď se podobné praktiky opakují. Objevují se sabotérské recenze filmu Godzilla vs. Kong, kdy dlouho před premiérou začali Snyderovi fanatičtí příznivci snímku na IMDb udělovat záměrně nejnižší známky a připisovat zcestné vzkazy Warneru (viz screenshoty v galerii). Pomýlení fanatici dokonce s #restorethesynderverse neváhají spamovat ani tam, kde je to vysloveně ubohé – například pod příspěvky, ve kterých společnost Warner upozorňuje na problematiku vlny bezdůvodných násilných útoků vůči Američanům asijského původu, která se ve Spojených státech v posledních měsících rozhořela. A neopodstatněné negativní komentáře slízl i trailer na The Suicide Squad, na což v debatě s vlastními fanoušky reagoval i režisér filmu James Gunn, který apeloval na lidi, aby běžně Snyderovy příznivce neházeli do jednoho pytle spolu s toxickou menšinou.

Špatná reputace Snyderových fandů ale bude ve finále asi to jediné, čeho se kampaní podaří docílit. Další DC filmy od Zacka Snydera kampaň #restorethesynderverse přinese jen stěží, ale čím déle bude pokračovat, tím horší budou mít zatvrzelí Snyderovi příznivci kvůli výpadům toxické menšiny reputaci. Ať už si to široká většina Snyderových fandů zaslouží, nebo ne.

Zdroje: Bloomberg, SambaTV, Variety, Screen Rant, Kyle McMahon, Pop Culture Weekly, Discussing Film, CBR, James Gunn

Galerie: 3

Fanoušci Justice League tvrdě bojují o pokračování. Jaké jsou jejich šance? | Fandíme filmu Fanoušci Justice League tvrdě bojují o pokračování. Jaké jsou jejich šance? | Fandíme filmu Fanoušci Justice League tvrdě bojují o pokračování. Jaké jsou jejich šance? | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu