Box Office: Kaskadér v kinech zakopl, diváky lákají staré Star Wars

Box Office: Kaskadér v kinech zakopl, diváky lákají staré Star Wars | Fandíme filmu
Lucasfilm
Zobrazit dalších 8 obrázků
Nový horor Tarot si v pokladnách také nevede nijak skvěle a celková návštěvnost je opět slabá.

Často slýcháme, že lidé chtějí původní filmy. Že chtějí dobré filmy, o tom není pochyb. A stejně tak by se mohlo zdát, že když obsadíte do hlavních rolí velké hvězdy, bude to plus. Kaskadér (The Fall Guy) tohle všechno splňuje. Sice se volně inspiruje hodně starým seriálem, který nikdo nezná, ale není to rozhodně žádné pokračování nebo remake zajeté značky. V hlavních rolích vystupují Ryan Gosling a Emily Blunt. Trailery vypadají dobře, recenze jsou pozitivní a divácká hodnocení také. V kinech navíc momentálně není žádná konkurence.

Přesto diváci neměli velký zájem. Ve Spojených státech snímek utržil jen něco málo přes 28 milionů dolarů, což je o trochu méně, než se dopředu čekalo a méně, než v posledních letech zvládly srovnatelné filmy jako Ztracené město nebo Bullet Train. Mezinárodně je to podobné, když tento víkend The Fall Guy z ostatních trhů přináší dalších 25 milionů. Dohromady a v součtu s mezinárodními tržbami z minulého týdne to v tuhle chvíli dohromady dělá 65 milionů. Kdyby to hodně dobře dopadlo, tak snímek utrží cca 150 milionů a to je problém. Samotné natáčení totiž stálo dle různých zdrojů 130-150 milionů. Marketing podle zákulisních informací vyšel na 90-100 milionů. To znamená, že by Kaskadér potřeboval utržit tak 400 milionů dolarů, aby mohl alespoň snít o tom, že se v součtu s distribucí na domácím videu v dohledné době zaplatí.

Co se pokazilo? Analytici se domnívají, že prostředí hollywoodského zákulisí je pro velkou část publika zkrátka vzdálené a nedostatečně atraktivní. Přiláká filmové nadšence. Jednou větou nejde snadno popsat, co vlastně na diváky čeká, tudíž se film mezi přáteli obtížně doporučuje. Když trailery míchají životy herců a kaskadérů s výjevy z fiktivního snímku, který v Kaskadérovi natáčejí, může to pro neinformované na první pohled působit trochu jako přeplácaná fantasmagorie. A na neprověřenou značku byl projekt zkrátka příliš drahý. Hollywoodští komentátoři se domnívají, že náklady měly být alespoň o 50 milionů nižší.

Hodně kuriózní věc se stala na druhé příčce. Na ní končí čtvrt století starý snímek. U příležitosti 25. výročí se obnovené premiéry dočkaly Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba. Vyneslo to 8 milionů ze Spojených států a něco přes 6 milionů ze zbytku světa. Na tak starý film, který už měl jednu velkou obnovenou premiéru v roce 2012 a všichni ho několikrát viděli, to není vůbec špatný výsledek. To znamená, že v úhrnu už to snímek dotáhl na 1,04 miliardy dolarů a posunul se v historickém žebříčku na 45. příčku, nad Hledá se Dory a Já, padouch 3.

Na třetí příčku se propadli Rivalové (Challengers), od nichž se také možná při premiéře čekal o trochu silnější start. Dobrou zprávou je, že ve druhém týdnu nasazení divácký zájem drží. Od premiérového víkendu návštěvnost poklesla v USA o 49% a mezinárodně dokonce jen o 25%. To znamená, že v USA bylo za víkend utrženo přes 7 milionů, na zbylých trzích zhruba stejně. V úhrnu to dělá 29 milionů ze Severní Ameriky, skoro 23 ze zbytku světa a celkem 52. Už se tak podařilo utržit zhruba tolik, kolik stálo natáčení. Jak už jsme rozebírali minule, film se zaplatil z prodeje mezinárodních a prodeje streamovacích práv Amazonu, takže se produkce rozhodně nemusí bát, že by skončila špatně. Ale určitě by bylo fajn rozpočet v pokladnách kin alespoň zdvojnásobit, aby podobné projekty dostávaly šanci i do budoucna.

Až na čtvrté příčce končí druhá skutečná novinka víkendu, horor Tarot. V USA utržila jen něco přes 6 milionů, mezinárodně necelé 4 celosvětově je tedy utrženo něco přes 10 milionů. To je na horor dost málo. Strašidelné filmy málokdy přitáhnou masové publikum, ale většinou dokážou dostat do sedaček solidní počet diváků. Tady se to nestalo, zřejmě proto, že je snímek zkrátka slabý a diváci si jej mezi sebou nedoporučují. Natáčení ale stálo jen 8 milionů, takže nakonec nejspíš i tahle slabota skončí finančně v plusu. Točit horory prostě dává z obchodního hlediska smysl.

Pětici nejnavštěvovanějších uzavírá Godzilla x Kong: Nové impérium (Godzilla x Kong: The New Empire). Ve Spojených státech se povedlo utržit přes 4 miliony, ačkoliv se katastrofický monster biják promítá už šestým týdnem. Dohromady to dělá už 188 milionů a už chybí jen 12 milionů k tomu, než se Nové impérium stane nejúspěšnějším filmem ze série MonsterVerse v USA. (Zatím je to Godzilla). Globálně už také chybí jen kousek. Zatím je celosvětově utrženo téměř 547 milionů a chybí asi 14 milionů, aby byl pokořen Kong: Ostrov lebek, což je globálně nejúspěšnější MonsterVerse film.

V žebříčku následuje Občanská válka (Civil War) s částkou lehce přes 3 miliony, při čtvrtém víkendu v kinech. Celkem nám to dělá 62 milionů z USA a skoro 96 z celého světa. Celkem to film dotáhne na cca 110-130 milionů a malému studiu A24 se tak podaří nakonec zhodnotit na něj značnou padesátimilionovou investici. Na sedmém místě víkendového pořadí dlí křesťanské drama Unsung Heroes, s tržbou ve výši 3 milionů. Tržby oproti premiéře poklesly o více než 61%, což jasně signalizuje, že mimo věřící jádro je zájem malý. Zatím se prodaly vstupenky za 13 milionů, postupně snímek přidá ještě třeba dalších 5 a pak ho vystřídá nějaký příští příběh o tom, jak víra hory přenáší.

Osmá pozice = Kung Fu Panda 4. V USA se podařilo tento víkend utržit 2,4 milionu a po devíti týdnech promítání už má Po ze severoamerického trhu dokonce 188 milionů. Mezinárodně to máme dalších skoro 8 milionů, dohromady 520 milionů z celého světa a Panda střídá Kocoura v Botách 2 na čtvrté příčce postcovidového žebříčku animáků. Čtvrtý díl kun-fu série v tržbách už skoro pokořil ten třetí a za pár týdnů se přiblíží na dostřel jedničce a dvojce. Navíc s tím benefitem, že oproti takové dvojce byl rozpočet skoro poloviční. Studio Universal se topí v penězích a někde už určitě v tichosti plánuje pětku.

Hororová Abigail se promítá třetím týdnem a připsala si za tento víkend 2,3 milionu. To máme sakumprásk skoro 35 milionů z celého světa a částka se může ještě o nějakých deset milionů zvednout. Top desítku uzavírají Krotitelé duchů: Říše ledu (Ghostbusters: Frozen Empire) s necelými 2 miliony. Celkem je utrženo 195 milionů. A ještě než skončíme, hodíme očkem po Duně: Části druhé. Ačkoliv už je film na domácím videu, ještě se mu povedlo v USA přihodit do kasičky dalších 785 tisíc a další drobné mezinárodně. To znamená v tuto chvíli celosvětový úhrn 708 milionů. Možná se povede částku zaokrouhlit ještě někam k 710 milionům, ale tam impresivní cesta Paula Atreida prozatím skončí a další prachy vydělá až s chystanou trojkou.

Na 18 trzích odstartoval Garfield ve filmu (Garfield The Movie) a zatím utržil 22 milionů. Postupně bude vstupovat na další trhy a v USA nastoupí před diváky 24. května. Velkou premiérou příštího víkendu bude Království Planeta opic, tak snad se slabá situace v pokladnách zase trochu zmátoří.

Titulní foto: Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba

Zdroje: Box Office Mojo, Luiz Fernando, Deadline

Galerie: 9

Box Office: Kaskadér v kinech zakopl, diváky lákají staré Star Wars | Fandíme filmu Box Office: Kaskadér v kinech zakopl, diváky lákají staré Star Wars | Fandíme filmu Box Office: Kaskadér v kinech zakopl, diváky lákají staré Star Wars | Fandíme filmu Box Office: Kaskadér v kinech zakopl, diváky lákají staré Star Wars | Fandíme filmu Box Office: Kaskadér v kinech zakopl, diváky lákají staré Star Wars | Fandíme filmu Box Office: Kaskadér v kinech zakopl, diváky lákají staré Star Wars | Fandíme filmu Box Office: Kaskadér v kinech zakopl, diváky lákají staré Star Wars | Fandíme filmu Box Office: Kaskadér v kinech zakopl, diváky lákají staré Star Wars | Fandíme filmu Box Office: Kaskadér v kinech zakopl, diváky lákají staré Star Wars | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu