Box Office: Godzilla a Kong si podmanili kina důrazněji, než se čekalo

Box Office: Godzilla a Kong si podmanili kina důrazněji, než se čekalo | Fandíme filmu
Warner Bros.
Duna 2 a Kung Fu Panda 4 dál lákají diváky velmi dobře, noví Krotitelé duchů se rychle propadají.

Minimálně po stránce názvu to odpovídá: V žebříčku návštěvnosti kin si zdaleka nejlépe vede snímek Godzilla x Kong: Nové impérium. A není to impérium vůbec malé. Dva titáni dopadli ještě lépe, než analytici předpovídali a na největším světovém trhu ve Spojených státech za úvodní víkend utržili dokonce 80 milionů dolarů. To je nejlepší premiéra v rámci MonsterVerse série (nejlépe je na tom dodnes úvodní Godzilla z roku 2014, s 93 miliony) a pátá nejsilnější velikonoční premiéra v historii amerických kin.

Mezinárodní trhy také dopadly lépe, než se čekalo. Celkem se postaraly o příjem dalších 114 milionů, takže nám to dohromady zatím dělá 194 milionů. Stále se uvádí, že natáčení stálo jen 135 milionů dolarů, což je u podobných mega filmů zcela nevídané. Náklady i propagace se tedy splatí velice rychle, film vydělá balík a vznikne další pokračování. Už teď celá MonsterVerse série překročila úhrnnou sumu 2 miliard dolarů (přesně je to 2,15 miliardy).

Krotitelé duchů: Říše ledu (Ghostbusters: Frozen Empire) hlásí průšvih. Od premiéry o minulém víkendu snímek zaznamenal propad o vysokých 65%. A to přesto, že film neztratil kinosály, měl k dispozici dokonce výrazně vyšší počet pláten než Godzilla, a pokles přišel i přesto, že o Velikonocích návštěvnost obvykle oproti běžnému víkendu stoupá! Víkendová tržba v USA činila jen necelých 16 milionů dolarů a film je výrazně pozadu oproti předchozímu dílu série, Krotitelům duchů: Odkazu. A to navzdory tomu, že Říše ledu měla silnější premiéru.

To nám jasně signalizuje, že si lidé film mezi sebou nedoporučují, případně nechtějí chodit do kina opakovaně. V USA se zatím povedlo utržit celkem 73 milionů, celosvětově jen slaboučkých 108 milionů. Není vyloučeno, že nakonec hororová komedie v globálním úhrnu utrží v kinech třeba jen 160 milionů a to je při rozpočtu 100 milionů dolarů pekelně málo. Je tak docela dobře možné, že se značka zase na pár let odmlčí, minimálně ve své hrané podobě.

Třetí příčku solidně drží Duna: Část druhá (Dune: Part Two). To je naopak silný držák. I ve svém pátém týdnu nasazení dokázala velkolepá sci-fi utržit v amerických kinech 11 milionů dolarů a dalších 18 milionů mezinárodně. A to navzdory tomu, že film postupně přichází o kinosály. V USA je utrženo 252 milionů, což je na americkém trhu nejlepší výsledek od časů Barbie a Oppenheimera. Globální úhrn v tuhle chvíli činí 626 milionů a už zítra bude pokořená tržba posledního hollywoodského velehitu, Wonky (632 milionů).

Představitel hlavní role Timothée Chalamet si může mnout ruce, protože po Wonkovi je Duna 2 už druhý jeho film, který si v krátkém časovém horizontu vede takhle dobře. Neznamená to nutně, že Chalamet dokáže sám dotáhnout diváky bez silné značky v zádech, ale minimálně po nějaký čas to tak Hollywood bude interpretovat a Timothé bude mít velkou tvůrčí svobodu při výběru nejbližších projektů.

Čtvrté místo patří animáku Kung Fu Panda 4, který se také drží velice dobře. Tento víkend je to za 10 milionů v USA a skoro 44 milionů na dalších trzích. V Americe je tedy utrženo přes 151 milionů, ve zbytku světa zatím přes 195 milionů a celkem 347 milionů. Na animáky chodí publikum pozvolna a dlouhodobě, takže to Panda může dotáhnout až někam k 600 milionům.

Elitní pětku pak uzavírá horor Neposkvrněná (Immaculate), aneb trochu toho velikonočního ducha pro všechny Křesťany. Mládeži nepřístupný horor z kláštera si tento víkend připsal další 3 miliony, na kontě má celkem 11 z USA a 13 z celého světa. Nakonec by z toho mohlo být třeba 30 milionů. Což není závratná částka, ale náklady byly pod 10 milionů, takže malé studio Neon může hovořit o přiměřeném úspěchu

Šestou příčku žebříčku návštěvnosti získává indický snímek Tillu Square s tržbou 2,5 milionu. Tedy, alespoň podle některých zdrojů. Jiné databáze uvádějí, že tržba dosáhla pouze částky 1,87 milionu. Tak či tak nejde o vysoký výsledek a ani doma v Indii to nebyl zázrak, takže celosvětová tržba činí jen 5,4 milionu.

Nezlomní (Arthur the King) načínají třetí týden v kinech a za víkend toho bylo 2,4 milionu. Celkem je v USA utrženo 19 milionů, mimo Spojené státy se zatím nepodařilo snímku vyškrábat ani k jednomu. A Nezlomní jsou ten typ filmu, kde to asi mimo Ameriku lepší nebude, tudíž se hřejivé dobrodružství s Markem Wahlbergem musí připravit na výraznou finanční ztrátu.

Nezávislý horor Late Night with the Devil si připsal 2,2 milionu, celkem prozatím má na kontě úhrnných 6,5 milionu. Devátou příčku žebříčku pro sebe bere další indický film, Crew. Tržba z USA činí 1,5 milionu, celosvětový úhrn i s příjmy z Indie 4,9 milionu. Top ten uzavírá horor Neviditelné zlo (Imaginary) s tržbou 1,4 milionu za víkend. Do dnešního dne je utrženo celkem 35 milionů.

Těsně mimo desítku končí čtvrtá novinka týdne, In the Land of Saints and Sinners, další z nekonečné řady kriminálek, kde je Liam Neeson za drsňáka. Film utržil něco přes milion, což není moc, na druhou stranu je třeba říct, že měl Liam k dispozici docela malý počet kin a reklama byla minimální. Mezinárodní trhy přihodily další zhruba milionu.

Přehled kasovních novinek uzavřeme s Oppenheimerem. Ten by uveden do kin už loni v červenci, ale teprve teď se dostal do Japonska, kde premiéru odkládali kvůli nervozitě, kterou v distributorovi vyvolávalo téma bombardování Hirošimy, jež je v zemi pochopitelně citlivé. Za celý premiérový víkend snímek v zemi vycházejícího slunce utržil 2,7 milionu dolarů. Když to porovnáme s jinými Nolanovými filmy, obdobný start měl Dunkerk, jenž to nakonec v japonských kinech dotáhl na skoro 15 milionů dolarů. Celosvětová tržba Oppenheimera aktuálně dosahuje 967 milionů dolarů. Kdyby si film v Japonsku vedl podobně jako zmiňovaný Dunkerk, dotáhne to za pár týdnů někam k 980 milionům. A to už by v tom byl čert, aby nakonec studio Universal s pomocí obnovených premiér Nolanův oscarový majstrštyk postupně nedotlačilo až k bájné miliardě.

Příští týden vody rozvíří Opičí muž a První znamení: Přichází satan!

Titulní foto: Godzilla x Kong: Nové impérium

Zdroje: The Numbers, Deadline, Republic World, Bollywood Hungama, Box Office Mojo, Luiz Fernando

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu