Box Office: The Flash v pokladnách ještě znásobil míru, s jakou nehorázně pohořel

Box Office: The Flash v pokladnách ještě znásobil míru, s jakou nehorázně pohořel | Fandíme filmu
Warner Bros.
Zobrazit dalších 10 obrázků
Všechny si podává animovaný Spider-Man, Super Mario zdolává historickou tabulku a novinka s Jennifer Lawrence startuje spíš vlažně.

V oblasti tržeb zůstává hlavní téma beze změny. Celý Hollywood dál kroutí hlavou nad tím, jak moc špatně si vede v kinech The Flash. Už premiéra byla slaboučká a ve druhém týdnu nejrychlejší muž na světě vyloženě ryje bradou v hlíně. V USA zaznamenal snímek oproti prémiovému víkendu neskutečný propad o 72,5%! Hůř mezi komiksovkami mezitýdně propadl už jen tragický Morbius (pokles o 73,8%). V řeči peněz to znamená, že za víkend The Flash na největším trhu ve Spojených státech prodal lístky za 15,2 milionu, což mu stačilo pouze na třetí příčku víkendového žebříčku, kam se propadl poté, co před týdnem vystoupal až na vrchol. Americký úhrn teď dělá 87 milionů dolarů.

Na zbylých 68 mezinárodních trzích film oproti premiéře propadl „jen“ o 64% a bylo z toho dalších 26 milionů. Úhrn 123 milionů mezinárodně a v globálním součtu potom necelých 211 mega. Dle aktuálních předpovědí film po opuštění kin utrží pouze něco kolem 300 milionů. Což je naprostá tragédie. Flash není úplně neznámá postava, ve filmu vystupuje hned několik Batmanů a Supergirl a recenze před premiérou byly celkem pozitivní. Rozpočet se vyšplhal někam k 200 milionům, propagace dle dostupných informací přišla asi na 150. Takový film potřebuje utržit alespoň 700 milionů, aby se zaplatil a ideálně ještě mnohem víc, aby se vyplatily očekávání a úsilí, co studio do takhle komplexního projektu vkládá.

Analytici se tak docela nemohou shodnout na tom, co přesně tak tragický výsledek The Flashe způsobilo. Téměř jistě jde o souhru faktorů. Při propagaci snímku nebyli k dispozici představitelé hlavních rolí a hlavní hvězdu provázejí osobní skandály. Některé skalní komiksové fandy může štvát, že je snímek v zásadě slepou příběhovou větví, která nebude dál pokračovat. Po premiéře se rozkřiklo, že film není tak dobrý, jako pozitivní ohlasy, které se studio pokoušelo do éteru několik měsíců tlačit. Publikum je vybíravější než kdykoliv dřív, a když už se vypraví do kina, nebude to jen tak na něco. A co je možná nejhorší, zatímco s logem Marvelu si široká divácká veřejnost spojuje solidní produkt, značka DC pro většinu neznamená nic, v horším případě publikum matně tuší, že to jsou „ty druhé“ komiksovky, které se povedou jen opravdu výjimečně. A protože se pohybujeme v korporátním Hollywoodu, tak reálně hrozí, že si ze šňůry neúspěchů studio Warner Bros. vezme pouze nesprávná ponaučení…

Víkendový žebříček trochu překvapivě ovládl Spider-Man: Napříč paralelními světy, který byl minulý týden třetí. Promítá se už čtvrtým týdnem a diváci si snímek mezi sebou stále doporučují, protože se jednoduše povedl. Provozovatelé kin navíc vycítili, že je o film u publika přirozený zájem a vrátili mu prémiové kinosály. Spider-Man chytil příležitost za pačesy a v USA tentokrát utržil 19 milionů. Celkem má ze Států 317 milionů, což je víc než měli například Iron Man 2 nebo Thor: Ragnarok. Mezinárodně do kasičky přistálo dalších 22 milionů a celkem tedy už 243 milionů. V úhrnu nám to dělá 560 milionů, čili více než měli Kocour v botách nebo Venom 2. Než film opustí kina, mohl by mít na účtu solidních 700 milionů a to při polovičních nákladech oproti The Flashovi.

Na Spider-Mana si nepřišla pixarovka Mezi živly (Elementals). Přitom se docela slušně drží. Od premiéry animák propadl jen o 37% a za druhý víkend tedy připisuje do příjmového sloupečku 18 milionů. Celkem má zatím ze Severní Ameriky 65 milionů. Mezinárodně pixarovka těžila z nasazení na další trhy a dala tak dohromady dalších 31 milionů. Celosvětový úhrn dělá zatím 121 milionů a analýzy predikují sumu 230-270 milionů. To na podobně drahý film není moc, ale kdo ví, třeba Elementals budou následovat osud některých dalších nedávných animáků, stanou se kvůli nedostatku dětské nabídky trvalkou a očekávání předčí.

Až na čtvrté pozici se umístila první novinka týdne, Nic ve zlým (No Hard Feelings). Mládeži nepřístupná komedie s Jennifer Lawrence neudělala s premiérou ve výši 15,1 milionu žádnou díru do světa, avšak celosvětově už je na účtu 26 milionů a film stál celkem snesitelných 45 milionů. Pokud nebude divácký zájem nějak silně padat, měl by se tenhle kousek nakonec pomalu, ale jistě zaplatit.

Elitní pětku uzavírají Transformers: Probuzení monster, ačkoliv na jejich výkonu mnoho elitního není. Promítají se třetím týdnem, utržili dalších 11 milionů, celkem mají necelých 123 mega z USA a 341 z celého světa. Nakonec hračkářská akční sci-fi skončí někde mezi 400 a 450 miliony. To je přinejlepším stejně, jako zvládl před pěti lety Bumblebee, jenže s možná až dvojnásobným rozpočtem! Rozhodně nelze hovořit o nějakém zásadním úspěchu a další osud záleží na tom, jak moc bude ochotné do případného pokračování investovat Hasbro - výrobce hraček, jemuž filmy slouží jako reklama na zboží.

Na šestou pozici to dotáhlo Asteroid City Wese Andersona. Po nasazení do jednotek artových kin v minulém týdnu se film rozšířil po celých Spojených státech a bylo z toho moc hezkých 9 milionů. To je víc, než se libovolnému předchozímu Andersonovu filmu povedlo za víkend v USA utržit. Celkový úhrn zatím dělá celosvětově skoro 17 milionů a v rámci festivalové a klubové tvorby ze snímku bude malý hit.

Sedmá příčka patří Malé mořské víle. Při pátém víkendu v kinech z pokladen odnáší 8,6 milionu a dohromady zatím 270 milionů ze Spojených států. Další trhy přihazují ještě 9 dalších milionů a celkem 229 milionů. V úhrnu tedy snímek začíná lízat půl mliardy, z prozatímní částkou 499 milionů. Celkem by pohádka mohla dolézt potenciálně až na 600 milionů. Na první pohled hezká částka, ale film byl předražený a z kin nejspíš odejde se ztrátou. Zaplatí se teprve díky nasazení na domácím videu.

Na osmé příčce se stále dokáží v žebříčku udržet Strážci Galaxie 3. I po osmi týdnech v kinosálech dokázali trhnout další více než 3 miliony. V USA činí aktuální úhrn 351 milionů a zatím se zdá, že se asi nepovede překonat Strážce Galaxie 2, kteří na největším světovém trhu pobrali dokonce 389 milionů. Na dnešní složitou dobu jde nicméně pořád o velmi slušný výsledek. Podle různých zdrojů má zatím třetí díl série globálně na účtu 826-863 milionů. Pokud by platila ta vyšší částka, už teď by třetí Strážci byli nad Thorem: Ragnarok a Wakandou Forever. Strážci Galaxie 2 jsou pak na dostřel se sumou 869 milionů.

Na deváté příčce se nenápadně krčí horor The Blackening se třemi miliony (celkem 12) a podobně je na tom Kostlivec na příčce desáté. Ve čtvrtém týdnu promítání utržil už jen 2,5 milionu a jeho úhrn činí 56 milionů. Na horor by to bylo fajn, ale z nějakého důvodu náklady snímku činily nesmyslných 35 milionů. Mimo desítku zmiňme ještě Rychle a zběsile 10: Další milion z USA, 5 z ostatních trhů a 689 milionů celkem. Nakonec to snímek dotáhne přes 700 mega a nebýt zcela šíleného rozpočtu, šlo by o hit. Tím jsou Super Mario Bros. ve filmu, kterým se podařilo po 12 týdnech v kinech došplhat podle některých zdrojů už k částce 1,34 miliardy. Zabrali tak 17. příčku historického žebříčku, z níž sesadili Star Wars: Posledního z Jediů. Na dosah jsou Harry Potter a relikvie smrti II a Black Panther.

Příští víkend s pořadím zamíchá Indiana Jones, jenž se po letech vrací, aby našel Nástroj osudu.

Titulní foto: The Flash

Zdroje: BoxOfficeMojo, The Numbers, Luiz Fernando,

Galerie: 11

Box Office: The Flash v pokladnách ještě znásobil míru, s jakou nehorázně pohořel | Fandíme filmu Box Office: The Flash v pokladnách ještě znásobil míru, s jakou nehorázně pohořel | Fandíme filmu Box Office: The Flash v pokladnách ještě znásobil míru, s jakou nehorázně pohořel | Fandíme filmu Box Office: The Flash v pokladnách ještě znásobil míru, s jakou nehorázně pohořel | Fandíme filmu Box Office: The Flash v pokladnách ještě znásobil míru, s jakou nehorázně pohořel | Fandíme filmu Box Office: The Flash v pokladnách ještě znásobil míru, s jakou nehorázně pohořel | Fandíme filmu Box Office: The Flash v pokladnách ještě znásobil míru, s jakou nehorázně pohořel | Fandíme filmu Box Office: The Flash v pokladnách ještě znásobil míru, s jakou nehorázně pohořel | Fandíme filmu Box Office: The Flash v pokladnách ještě znásobil míru, s jakou nehorázně pohořel | Fandíme filmu Box Office: The Flash v pokladnách ještě znásobil míru, s jakou nehorázně pohořel | Fandíme filmu Box Office: The Flash v pokladnách ještě znásobil míru, s jakou nehorázně pohořel | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu