Avatar: Pokračování už se zase odkládá

Avatar: Pokračování už se zase odkládá | Fandíme filmu
20th Century Studios
Začněte šetřit na tlusté dioptrické brýle – než série Avatar dojde do svého konce, budete zatraceně staří.

Je skoro k neuvěření, že jsme se loni v prosinci dočkali Avatara 2. První film byl uvedený v roce 2009 a o pokračování se začalo mluvit prakticky okamžitě. Už před premiérou režisér James Cameron mluvil o tom, že jednou natočí pokračování. Příprava dvojky a trojky byla oficiálně oznámená roku 2010. Poprvé se s uvedením sequelu počítalo na prosinec 2014. Pak se prakticky s železnou pravidelností termín výročně odkládal o další rok, dokud termín na Vánoce 2022 nebyl definitivně platný.

Částečně za odklady mohla pandemie, z části odprodej studia Fox Disneymu, ale nejdůležitější nakonec vždy bylo zřejmě to, že rané termíny vždy oznamovali manažeři, ačkoliv Cameronův tým nikdy neměl v úmyslu jim vyhovět. Vždy byl stoprocentně rozhodnutý filmy uvést do kin teprve v momentě, až budou stoprocentně připravené.

Když jsme se na Vánoce 2022 Avatara: The Way of Water skutečně dočkali, tak se mohlo zdát, že v tu chvíli naplánované premiéry trojky, čtyřky a pětky na roky 2024, 2026 a 2028 už budou platit. Teď se ale dozvídáme, že je zase všechno jinak a zase si počkáme o něco déle. A to navzdory tomu, že je většina trojky (pohyby a hlasy herců) natočená a dokončit bude nezbytné „jen“ četné počítačové animace, které mimozemský svět Pandory uvedou v život.

Producent Jon Landau přes sociální sítě vzkázal, že každý Avatar je natolik náročný úkol, že pakliže mají tvůrci pokračování dodat v kvalitě, v jaké chtějí, nepůjde to prostě dřív než v prosince 2025. Asi klidně může být pravda, že za odkladem stojí perfekcionismus tvůrců, ale dost možná v tom má prsty stávka scenáristů. Buď stávka jako taková (pokud ještě Cameron potřebuje jakoukoliv pasáž třetího snímku upravit), nebo její důsledky, které posouvají skoro všechny premiéry společnosti Disney (tady jsme psali o odložených Marvel premiérách).

Nové termíny vypadají následně:

  • Avatar 3 měl být uvedený v prosinci 2024, nově je ohlášený na 18. prosince 2025
  • Avatar 4 měl být uvedený v prosinci 2026, nově je ohlášený na 20. prosince 2029
  • Avatar 5 měl být uvedený v prosinci 2028, nově je ohlášený na 18. prosince 2031

(Ve všech případech udáváme předpokládané premiéry v Česku a na Slovensku, kde jsou nové filmy uváděny do kin ve čtvrtek, nikoliv až v pátek, jak je tomu na domácím trhu v USA).

Kdo ví, zda tyto termíny budou dodrženy, nicméně pokud ano, tak závěr ságy bude mít premiéru 22 let po uvedení jedničky! Zřejmě se najdou diváci, kteří na prvním filmu byli jako děti a na závěr ságy už do kina vezmou děti vlastní… James Cameron v minulosti naznačil, že by režii pátého filmu mohl předat někomu dalšímu. S tím jak se celý proces roztahuje by asi nepřekvapilo, kdyby to tak skutečně dopadlo. Popřípadě se můžeme začít pomalu loučit s možností, že by Cameron ještě někdy natočil něco jiného, než dalšího Avatara. V době premiéry pětky už mu bude 77 let a kdo ví, zda potom zbývající roky nebude chtít vložit spíš do svých milovaných vědeckých expedic, než do natáčení filmů. V minulosti naznačoval, že by mohl připravit dalšího Terminátora nebo film o Hirošimě, tak uvidíme, zda se máme šanci ještě někdy dočkat.

Podklady a foto: Disney / 20th Century Studios, John Landau

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu