Zemřel herec Ray Stevenson (1964-2023)

Zemřel herec Ray Stevenson (1964-2023) | Fandíme filmu
EuropaCorp
Představitel Punishera, piráta Černovouse nebo Tita Pulla z Říma už není mezi námi.

V noci z neděle na pondělí zemřel v Itálii ve věku 58 let americký herec Ray Stevenson. Nejprve po tom informovala italská média, následně to hollywoodským zpravodajům potvrdil Stevensonův zástupce. Ten nespecifikoval bližší okolnosti. Podle italských médií natáčel na ostrově Ischia snímek Cassino in Ischia. V sobotu herec onemocněl blíže nespecifikovanou nemocí. Posléze byl hospitalizován a po závažném zhoršení stavu zemřel.

Jako George Raymond Stevenson se narodil v Lisburnu v Severním Irsku. Otec byl armádní pilot, rodina se několikrát stěhovala. Hereckou školu Ray vychodil už anglickém Bristolu. Od první poloviny 90. let vystupoval v televizních rolích v dnes již zapomenutých seriálech. První filmovou roli měl ve snímku Teorie létání z roku 1998 od Paula Greengrasse. I v televizi se konečně začal dostávat k výraznějším rolím, když v seriálu City Central vystupoval hned v několika desítkách epizod.

Pro širší mezinárodní publikum začal být známý až po přelomu letopočtu, kdy se dostal do hollywoodských velkofilmů (často jako záporák) a nákladných seriálů. V Králi Artušovi (2004) vystupoval jako Dagonet jeden z členů královy družiny). Hned rok na to byl obsazený jako Titus Pullo do Říma, jednoho z prvních opravdu velkolepých seriálů stanice HBO.

Roku 2008 se představil jako jeden z řady filmových Punisherů ve snímku Kat: Válečná zóna. Akční kariéra pokračovala ve snímcích jako Kniha přežití (2010), Benga v záloze (2010), Sejmout zabijáka (2011) či Tři mušketýři (2011). Ve stejném roce nastoupil také do filmového světa Marvelu, kde si celkem třikrát zahrál Volstagga v Thorovi.

Roku 2012 přišla další zajímavá seriálová příležitost, když vystupoval jako Isaak Sirko v Dexterovi. Hollywood jej nechal hrát dalšího záporáka v G.I. Joe 2: Odveta a kariéra ve velkých sériích pokračovala v několika dílech Divergence (2014, 2015, 2016). Pomáhal restartovat Kurýra, ve snímku Kurýr: Restart (2015) a v tom samém roce nastoupil do pirátské seriálu Pod černou vlajkou jako Černovous a do světa Hvězdných válek, když propůjčil hlas Garu Saxonovi ve Star Wars Povstalcích (a později v Klonových válkách).

Mezi většími rolemi následovalo vystupování v seriálu Vikingové (2020), účast v indickém mega hitu RRR (2022), společné vystupování s Liamem Neesonem v thrilleru Memory (2022) a v seriálu Ponorka (2022), jenž se částečně točil v Česku.

Před svým úmrtím stačil dokončit ještě dosud nevydaný snímek 1242: Gateway to the West a první řadu hraného seriálu Ahsoka, kde ztvárnil přisluhovače temné strany Síly, padlého Jedie Baylona Skolla. Co bude s Cassino in Ischia, to je prozatím ve hvězdách.

Upřímnou soustrast pozůstalým a čest Rayově památce.

Titulní foto je ilustrační, Ray Stevenson ve filmu Kurýr: Restart

Zdroje: Sky Italia, Variety

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu