Oppenheimer: Filmaři vytvořili atomový výbuch bez digitálních triků

Oppenheimer: Filmaři vytvořili atomový výbuch bez digitálních triků | Fandíme filmu
Universal Pictures
Zobrazit dalších 6 obrázků
Prohlédněte si Roberta Downeyho Jr. a další herce na fotkách z jednoho z nejambicióznějších snímků Christophera Nolana.

Režisér Christopher Nolan poskytl americkému magazínu Total Film interview o svém chystaném snímku Oppenheimer. Události spojené se vznikem první atomové bomby vyprávěné pohledem J. Roberta Oppenheimera uvidíme v kinech příští rok. A zřejmě to bude velkolepé, jak je u Nolana zvykem.

Christopher v rozhovoru vysvětluje, že má snímek opravdu rozmáchlé měřítko a je to jeden z nejnáročnějších projektů, jaké kdy připravil. Oppenheimerův životní příběh je ohromně obsáhlý, navíc na filmaře čekala celá řada technických a logistických výzev.

Tou největší bylo vytvoření iluze atomového výbuchu bez využití počítačových triků. Filmaři bez digitální animace vytvořili tzv. „Trinity test“, tedy první nukleární detonaci v historii, ke které došlo v Novém Mexiku. Nolanův tým v čele se specialistou na vizuální efekty Andrewem Jacksonem nakonec přišel na to, jak režisérovu vizi naplnit. Dost při tom ale zapotili a to doslova, protože se točilo v obrovském horku Nového Mexika. Detaily samotné detonace ještě Nolan neodhalil, ale zatím vše nasvědčuje tomu, že filmaři v poušti něco opravdu odpálili. Tak snad nebudou na premiéře příliš světélkovat…

Krom toho, že se maximum efektů snažili tvůrci připravit reálně, bylo natáčení „old school“ ještě v jednom směru. Vyprávění filmu přepíná mezi subjektivním pohledem samotného Oppenheimera a více objektivní pohledem zvenčí. K rozlišení se Nolan rozhodl využít černobílý a barevný obraz. Christopher je zároveň známý tím, že už točí prakticky výhradně na obří formát IMAX. A ten zatím existoval pouze v barvě. Speciálně pro Nolanovy potřeby tak odborníci ze společnosti Kodak vyvinuli černobílý IMAX film. Záběry, které na něj byly pořízeny, prý vypadají skvěle.

Neustále se bavíme o pohledu J. Roberta Oppenheimera. Ten je hlavní postavou filmu, který celý spočívá především na jeho bedrech. Do ústřední role si Nolan vybral Cilliana Murphyho, se kterým spolupracuje už řadu let a vždycky se těšil na to, až v nějakém příběhu bude příležitost jej obsadit do hlavní role. Teď ta šance konečně přišla. A druhým hercem, kterého Nolan zmínil jmenovitě, je Robert Downey Jr. U toho režisér připomíná, že to není jen charismatická filmová hvězda, ale také nadaný charakterní herec, který dokáže v roli naprosto zmizet. To se tentokrát zjevně stalo, takže se Robertovi fanoušci mají na co těšit.

Krom rozhovoru byly zveřejněné také nové fotografie, které si můžete prohlédnout dole v galerii.

Oppenheimer je epický thriller o nevyzpytatelném muži plném paradoxů, který musel riskovat zničení světa, aby jej zachránil. Scénář vychází z Pulitzerovou cenou oceněné knihy American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer od Kaie Birda a Martina J. Sherwina. V hlavnírch rolích Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon, Florence Pugh, Rami Malek, Alden Ehrenreich, David Krumholtz, David Dastmalchian, Kenneth Branagh, Benny Safdie, Josh Hartnett, Dane DeHaan, Jack Quaid, Gary Oldman, Matthew Modine, Jason Clarke, James D’Arcy, Michael Angarano, Matthias Schweighöfer, Gustaf Skarsgard, Harrison Gilbertson, Emma Dumont, David Rysdahl, Louise Lombard, Guy Burnet, Danny Deferrari, Josh Peck, Casey Affleck a Robert Downey Jr. Režíruje Christopher Nolan. Datum české premiéry je stanovené na 20. července 2023.

Foto: Universal Pictures

Zdroje: Total Film I, II, III

Galerie: 7

Oppenheimer: Filmaři vytvořili atomový výbuch bez digitálních triků | Fandíme filmu Oppenheimer: Filmaři vytvořili atomový výbuch bez digitálních triků | Fandíme filmu Oppenheimer: Filmaři vytvořili atomový výbuch bez digitálních triků | Fandíme filmu Oppenheimer: Filmaři vytvořili atomový výbuch bez digitálních triků | Fandíme filmu Oppenheimer: Filmaři vytvořili atomový výbuch bez digitálních triků | Fandíme filmu Oppenheimer: Filmaři vytvořili atomový výbuch bez digitálních triků | Fandíme filmu Oppenheimer: Filmaři vytvořili atomový výbuch bez digitálních triků | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest