Jan Žižka: Jak se točily bitvy a pracovalo se zbraněmi

Jan Žižka: Jak se točily bitvy a pracovalo se zbraněmi | Fandíme filmu
Bioscop
Zobrazit dalších 7 obrázků
Premiéra historického filmu je za rohem, režisér v novém videu odhaluje akční aspekt svého spektáklu.

Nejdražší snímek české historie, Jan Žižka, je veřejností ostře sledovaný, ale také distributorem pečlivě střežený. Ačkoliv náš redaktor film už viděl, na recenzi se můžete těšit až zítra podvečer, do té doby platí přísné embargo. Čekání si můžete zkrátit nejnovějším krátkým filmem o filmu.

Ten se věnuje tomu, na co trailery kladly dosud velký důraz – bitvám a zbraním. Režisér Petr Jákl ve videu hovoří o tom, že ačkoliv snímek pojednává o Žižkově mládí, chtěl do něj zahrnout to, čím byl vojevůdce proslulý. Tedy jeho precizní vojenskou taktiku a bojové inovace. V novém videu vidíme počátky vozové hradby a proslulé cepy, které si Janovi bojovníci upravili ze zemědělského náčiní na nebezpečnou zbraň.

Různých druhů zbraní je ve filmu vykresleno asi sto, přičemž pro filmaře bylo vyrobeno dohromady circa šest set kusů mečů, seker, palcátů atd. Aby nebyly pro potřeby filmařů zbraně příliš těžké, vyráběli je rekvizitáři z duralu nebo hliníku, z bezpečnostních důvodů pro některé záběry vznikly i gumové varianty.

Historik Jaroslav Čechura vysvětluje, že středověké bitvy ve skutečnosti asi byly o něco menší, než jak je popisují přikrášlené kroniky. Menší měřítko bylo zachováno i ve filmu, což kladlo o to větší nároky na choreografy a kaskadéry, protože zatímco při masových scénách zaujme diváka už jen prosté množství lidí na plátně, při menších šarvátkách je potřeba klást daleko větší důraz na propracovanost jednotlivých střetů.

Určitou nesrovnalostí je, že ačkoliv v krátkém filmu o filmu režisér Jákl uvádí, že jako zázrakem se nikdo nezranil (asi myslí vážná zranění), na premiéře už připouštěl, že k úrazům docházelo. V bitevní vřavě stačilo, aby se někdo rozmáchl mečem o trochu víc a úraz hlavy pro kolegu za ním byl na světě. A zranění se nevyhnul ani představitel hlavní role Ben Foster, jemuž se po konstantní zátěži a nedostatku času pro regeneraci zablokovala záda. V jednu chvíli dokonce skončil na kapačkách a bolestí se nezbavil až do konce natáčení.

Výjevy z bojů a jejich přípravy můžete vidět také dole v galerii.

Na konci 14. století jsou Země Koruny české zmítány tyranií a násilím. Jan Žižka a skupina jeho žoldnéřů jsou najati na ochranu králova zástupce. Jan prokáže skvělé strategické a bojové schopnosti. Následně je pověřen službou pro samotného krále, Václava IV. Zemi ale ve skutečnosti ovládá Jindřich z Rožmberka, nejbohatší velmož království. Jan dostává další delikátní úkol: unést Rožmberkovu snoubenku Kateřinu. Tím se nevyhnutelně zaplétá do vysoké politiky. Od té chvíle nemá na vybranou. Musí bojovat. Janovy žoldácké hodnoty se otřásají v základech. Vášeň, vina, chtíč i pomsta se stávají hnací silou jeho boje za spravedlnost a rovnoprávnost obyčejného lidu.

V této době se z nájemného žoldnéře stává legenda. Rodí se vojevůdce, který bude bojovat za vše, v co věří.

V hlavních rolích hrají Ben Foster, Michael Caine, Matthew Goode, Sophie Lowe, Til Schweiger, William Moseley, Roland Moller, Karel Roden, Ondřej Vetchý, Jan Budař a Marek Vašut. Režíruje Petr Jákl ml. Na scénáři se také podíleli Michal Petruš a Marek Dobeš. Námět připravili Petr Jákl st. a Petr Bok. Datum premiéry bylo stanoveno na 9. září 2022.

Podklady a foto: Bioscop

Galerie: 8

Jan Žižka: Jak se točily bitvy a pracovalo se zbraněmi | Fandíme filmu Jan Žižka: Jak se točily bitvy a pracovalo se zbraněmi | Fandíme filmu Jan Žižka: Jak se točily bitvy a pracovalo se zbraněmi | Fandíme filmu Jan Žižka: Jak se točily bitvy a pracovalo se zbraněmi | Fandíme filmu Jan Žižka: Jak se točily bitvy a pracovalo se zbraněmi | Fandíme filmu Jan Žižka: Jak se točily bitvy a pracovalo se zbraněmi | Fandíme filmu Jan Žižka: Jak se točily bitvy a pracovalo se zbraněmi | Fandíme filmu Jan Žižka: Jak se točily bitvy a pracovalo se zbraněmi | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest