Box Office: Kina čekají na Doctora Strange, Liam Neeson propadl

Box Office: Kina čekají na Doctora Strange, Liam Neeson propadl | Fandíme filmu
Open Road Films
Vstupenky kupovaly hlavně rodiny s dětmi, nezávisláky zažívají střídavé úspěchy.

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství dorazí příští týden do kin a podle posledních odhadů utrží při premiéře 150-200 milionů dolarů. Jen v předprodejích se podle posledních údajů prodalo vstupenek za 42 milionů, což překonává všechny dosavadní letošní bijáky. Ještě než si pro sebe Mnohovesmír šílenství zabere ty největší sály, snaží se tedy zbytek nabídky utržit, co se dá.

Jedinou větší novinkou týdne je Memory, další thriller s Liamem Neesonem v hlavní roli. Snímek skončil v rámci víkendového žebříčku až osmý a utržil pouze 3,1 milionu dolarů. To je zhruba stejná částka, jakou utržily Neesonovy poslední filmy i během pandemie, takže v době, kdy je většina kin otevřená, se určitě čekalo víc. Kde hledat důvody? Možná na Neesona chodí hlavně starší diváci a část z nich se stále do sálů plných cizích lidí bojí vyrazit. Možná už se Liam jako stárnoucí drsňák publiku definitivně přejedl. Anebo studio už spoléhá na to, že podobné snímky nejvíc peněz vydělají na domácím videu a uvedení v kinech je jen určitá forma propagace.

Na čele žebříčku se stále drží animák Zlouni. Ten si připsal dalších 16 milionů a v celosvětovém úhrnu už má na kontě 119. Tady prostě platí, že rodiny jsou hladové po filmech, na které mohou vyrazit. Snímek nebyl drahý, na konci cesty kinosály tak půjde o malý hit. A nejspíš právě rodinné publikum stále drží také Ježka Sonica 2. Ve svém 4. týdnu promítání utržil na klíčovém americkém trhu dalších 11 milionů. S téměř 161 miliony je to definitivně nejúspěšnějších videoherní film na severoamerickém trhu. Celosvětová tržba 323 mega Ježka řadí na prozatímní 7. příčku globální videoherní tabulky. První díl se povedlo pokořit už skoro o 20 milionů a další růst je zaručen.

Začíná to vypadat, že Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství budou prvním filmem ze světa Harryho Pottera, který v USA nedosáhne ani na stomilionovou hranici. Tento víkend snímek opět výrazně spadl oproti tomu předochzímu. Utržil pouze 8 milionů a v USA je na zoufalých 79 milionech celkem. Mezinárodně je situace výrazně lepší, když do kasičky přibylo dalších skoro 26 milionů a celkem už to dělá čtvrt miliardy. Kdyby s podobně slušně film vedl i v USA, šlo by hovořit o relativním úspěchu. Takhle celková globální suma dělá 329 milionů a nákladný velkofilm téměř jistě skončí v mínusu.

Mizérii zažívá také Seveřan. Už při premiéře byl jeho výsledek vzhledem k vysokému rozpočtu zklamáním a teď se ukazuje, že si film mezi sebou diváci ani příliš nedoporučují. Propad skoro 50% oproti premiéře není pro „artovku“ dobrý signál. Tento víkend utrženo 6 milionů, celosvětový úhrn je 41 milionů. Při rozpočtu 70-90 milionů jde o naprostou katastrofu a do budoucna potenciálně o stopku pro podobně ambiciózní a riskantní projekty.

Daleko lepší jméno dělá nápaditým nezávislákům Everything Everywhere All At Once. Tady je naopak patrné, že diváci svým kamarádům pějí o filmu jen a jen chválu, protože při 6. víkendu promítání počet návštěvníků oproti minulému týdnu dokonce drobně narostl! Snímek utržil dalších 5,5 milionu a z USA už má v úhrnu 35 mega (38 je to globálně). Už teď jde o 8. nejúspěšnější snímek malého ambiciózního studia A24 a tržby ještě výrazně porostou. To, zda se film krom USA pořádně chytne také mezinárodně, bude rozhodovat o tom, zda půjde „jen“ o finančně dobře promyšlený projekt, co se spolehlivě zaplatí, anebo vyloženě o hit, co studiu přinese slušné zisky.

Solidně se drží i dobrodružné Ztracené město. To zase mezitýdně spadlo jen o kousek, utržilo další téměř 4 miliony a celosvětově utržilo už 149 mega. Ukazuje se tak, že dobrodružné komedie bez zvučné předlohy mohou stále být v kinech spolehlivým obchodním artiklem. O šestou a sedmou příčku kasovního žebříčku se se Ztraceným městem dělí The Unbearable Weight of Massive Talent, bláznivina s Nicolasem Cagem. Film taktéž utržil necelé 4 miliony dolarů a celosvětově je zatím tržba asi šestnáctimilionová. To je bohužel málo, film by k úspěchu potřeboval utržit alespoň třikrát tolik. Takhle kritici sice chválí, ale diváci do kina stejně nechodí, takže reálně hrozí, že se Cage vrátí zase k nějakým blbinám.

Pak už jen z rychlíku. Morbius má dalších 1,5 milionu a jeho ostudný výkon pokračuje spolu s úhrnnou tržbou 161 milionů. Snímek může uklidňovat, že nebyl extrémně drahý, ale finanční vítězství se v žádném případě nekoná. U komiksového oddělení studia Sony se bohužel reálně můžeme bát toho, že si z téhle lekce producenti vezmou nějaké úplně špatné ponaučení. Bídně je na tom také Ambulance (milion za víkend, 49 celkově) a naopak moc hezky završuje svou pouť v kinech The Batman, který i dva týdny po premiéře na domácím videu dokázal utržit další tři čtvrtě milionu a poskládat tak finanční komínek o celkové výši 760 mega.

Titulní foto: Memory

Zdroje: The Numbers, Box Office Mojo, Deadline

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu