The Batman: Podrobnosti o Jokerovi odhaleny

The Batman: Podrobnosti o Jokerovi odhaleny | Fandíme filmu
Warner Bros. Pictures
Režisér Matt Reeves blíže představil nejnovější verzi slavného Batmanova oponenta.

Snímek The Batman tento týden potěšil fanoušky, když zveřejnil vystřiženou scénu s Jokerem, jehož v této verzi ztvárnil Barry Keoghan. Vydatná, pětiminutová scéna jej ukázala jako pacienta zavřeného v ústavu Arkham, kam se za ním zastaví Batman, aby se pokusil získat jeho pohled na řádění psychopata Riddlera (Paul Dano). Režisér Matt Reeves v rozhovoru pro Variety odhalil k Jokerovi hromadu podrobností.

Ke scéně, kterou jsme mohli vidět, Reeves říká, že měla být ve filmu umístěná za odhalení vraždy komisaře Savage (Alex Ferns). Batman byl znepokojený z toho, jak jej zabiják skrze vzkazy přímo oslovuje a chtěl od Jokera získat zasvěcený pohled psychopata. V důsledku ale měla scéna Batmana především rozhodit, Joker se mu měl dostat do hlavy. Podle režiséra však stejného výsledku docílila jiná scéna ve filmu, a tak byla sekvence s Jokerem vystřižena, aby nebrzdila už dost tak složité vyprávění.

Když už vystřihl tuhle scénu, tak Reeves zvažoval, že by ze snímku odstranil i tu závěrečnou, kde se Joker setkává s Riddlerem a kterou jsme mohli vidět v kinech. Jenže závěr snímku byl bez scény slabší – podle režiséra scéna podtrhuje, jak je město Gotham zkažené a v jak zoufalé situaci se nachází. Díky tomu, že vidíme tenhle moment, je podle Reveese daleko pochopitelnější, proč Batman neopustí město společně se Selenou (Zoe Kravitz), ale musí nevyhnutelně zůstat a pokračovat v tom, co dělal doposud.

Setkání Jokera s Riddlerem mělo v rámci děje právě tenhle účel a vedle toho mělo zařazení slavného záporáka podtrhnout dojem, že se příběh odehrává v rozsáhlém, pulzujícím světě, kde můžete nakouknout za libovolný roh a zjistíte, že se tam odehrává celá řada dalších věcí. Reeves trvá na tom, že závěrečná scéna nebyla zamýšlená jako easter egg, který by měl divákům signalizovat, že bude Joker záporákem v připravovaném pokračování. Tak to prý vůbec není a není prý vůbec jisté, jestli se Joker v podání Barryho Koeghana objeví v jakémkoliv dalším Batmanově filmu. Zároveň ale Matt naznačuje, že bychom se s Jokerem mohli znovu potkat v jakémsi projektu chystaném pro HBO Max, jenž má být zaměřený na ústav Arkham. A Reeves nevylučuje ani to, že někdy později by se mohl Joker dostat opět na svobodu.

Režisér potvrzuje to, co se dá ze scény odvodit: Tedy že už se Joker a Batman střetli, a že je to byl právě Netopýří muž, kdo zabijáckého klauna dostal za mříže. Zároveň sledujeme tedy počátky slavného padoucha, ještě to není jeho definitivní forma. Což je jeden z důvodů, proč nikdy nevidíme Jokera v celé jeho děsivé kráse.

O podobě postavy nicméně měl Reeves dost jasnou představu. Tenhle Joker nespadl do kádě s chemikáliemi, ani jeho minulost není zahalena tajemstvím, jako tomu bylo v Temném rytíři Christophera Nolana. Tenhle Joker trpí od narození postižením, kvůli kterému je jeho tvář neustále stažená do křečovitého úsměvu. Vizuální podoba postavy je inspirovaná Fantomem opery či snímkem Muž, který se směje, jenž je jedním z prapůvodních předobrazů komiksového Jokera. Keoghanova postava je tedy od narození prokletá. Už od malička na chlapcovu znepokojivou tvář všichni zírali a považovali ji za groteskní a děsivou. Joker během dospívání začne brát život tak, že si z něj osud vystřelil, z čehož následně začne pramenit jeho extrémně nihilistický přístup k celému světu.

Reeves zdůrazňuje, že chtěl, aby se jeho zpracování Jokera od těch jeho předchozích maximálně lišilo a musí se nechat, že z toho, co o postavě zatím víme, by to tak skutečně mohlo být. Tak budeme zvědavě vyhlížet, kdy a kde se Keoghanův Joker opět ukáže a co nám ještě předvede.

Foto je ilustrační, pouliční gauneři ve snímku The Batman

Zdroj: Variety

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest