Star Wars: Proč se odložil příští film a další zákulisní potíže

Star Wars: Proč se odložil příští film a další zákulisní potíže | Fandíme filmu
Lucasfilm
Za odložením stíhačkového Star Wars filmu od režisérky Wonder Woman stojí víc, než se tvrdí.

Nedávno byla uveřejněna zpráva o tom, že Rogue Squadron, příští chystaný film ze světa Star Wars, se odkládá. Jako důvod se tehdy uváděl nabitý program režisérky Patty Jenkins. Odůvodnění mohlo znít už tehdy trochu zvláštně, přeci jen by člověk očekával, že se podobně velké projekty plánují s dost velkým předstihem na to, abyste měli jistotu, že jen pár měsíců před zamýšleným natáčením nezjistíte, že to vámi najatá režisérka vlastně nemůže stihnout... 

Matthew Belloni, který dříve pracoval jako editor prestižního The Hollywood Reporteru teď tvrdí, že důvody jsou poněkud jinde. Skutečným důvodem odkladu (který má zatím neurčité trvání) mají být podle zákulisních zdrojů tvůrčí neshody. Jenkis se údajně nedaří shodnout na scénáři s klíčovými lidmi z vedení Lucasfilmu a to včetně viceprezidentky Michelle Rejwan.  

Jenkins se údajně nelíbí mikromanagement, kdy se vedení snaží mít vliv na každé její rozhodnutí a do děje filmu mluví celý poradní sbor. A Jenkins prostě tímhle stylem pracovat nechce. Kupříkladu u Warner Bros. má daleko větší tvůrčí svobodu, takže to v tuhle chvíli vypadá, že raději v tuhle chvíli upřednostní natáčení Wonder Woman 3.   

Neshody producentů s filmařem jsou sice poměrně běžnou záležitostí a mohou být oprávněné a konstruktivní, u Lucasfilmu se však tento vzorec opakuje. Studio změnilo jen krátce před natáčením scenáristu pro snímek Síla se probouzí. U Vzestupu Skywalkera se měnil komplet tvůrčí tým. U Rogue One snímek pomáhal přetočit a přestříhat nově doplněný filmař, v případě Sola dokonce byli původní tvůrci po pár měsících natáčení zcela propuštěni a projekt se kompletně předělával už bez nich.  

A tím to neskončilo. Belloni dále tvrdí, že z podobných důvodů, z jakých si drží odstup Jenkins, se s Lucasfilmem rozešli také David Benioff a D.B. Weiss, autoři veleúspěšné Hry o trůny, kteří měli připravit novou trilogii filmů. A plánovaná nová trilogie Riana Johnsona (Poslední z Jediů) je prý také odložená na neurčito proto, že Johnson nenašel s producenty dostatečnou shodu.  

Celkově to vypadá, že Lucasfilm stále nemá nějakou dlouhodobou vizi na poli celovečerních filmů. V otázce seriálů se podařilo dát dohromady tvůrčí tandem Jona Favreau a Davea Filoniho a těm prozatím všechno vychází. Filmy ale jako by byly pod větším drobnohledem, studio se bálo dát jednotlivým tvůrcům potřebnou tvůrčí volnost, ale zároveň mu chyběla osoba ústředního kreativního leadera, jakou u Marvelu zastává Kevin Feige. Tak uvidíme, zda se Lucasfilmu podaří najít cestu z bláta ven, anebo se v potížích bude motat i nadále.  

Foto je ilustrační - Lucasfilm

Zdroj: Matthew Belloni

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu