Loki: Hromada překvapení, chytře zvolené protivenství a nezodpovězené otázky

Loki: Hromada překvapení, chytře zvolené protivenství a nezodpovězené otázky | Fandíme filmu
Marvel
Zobrazit dalších 10 obrázků
Série o Thorově bratrovi dál potvrzuje, jak chytře je napsaná. Čtvrtá epizoda přinesla takové zvraty a překvapivá odhalení, že nelze než jásat, že je 5. epizoda konečně tady.

Článek obsahuje spoilery pro epizody 1-4!

Už zítra uvidíme pátou epizodu Lokiho, která je extrémně očekávaná po tom, co se dělo v epizodě čtvrté. Loki (Tom Hiddleston) se Sylvie (Sophia di Martino) sdílejí upřímnou chvilku, což vytvoří tak silný Nexus, že to přitáhne pozornost Time Variance Authority, navzdory tomu, že se dvojice ukrývá v apokalypse. Co vlastně bylo tím silným momente? To, že si začali důvěřovat a definitivně se stali spojenci? Láska? Něco jiného?

Loki si prošel očistcem s Lady Sif. Nevíme, jak dlouho musel přemýšlet o tom že je osamocený, mrzký červ, který si nezaslouží soucit, ale rozhodně se zde posunul na cestě k pokání kupředu. Tady taková poznámka pod čarou: Představitelka Lady Sif, Jamie Alexander, na svém Instagramu vzkázala, že Lady Sif je zpátky a to nastálo. Můžeme tedy doufat, že ji do budoucna budeme potkávat častěji. Prozatím by se měla objevit ještě minimálně v Thorovi: Love and Thunder. A v touze po dalších marvelovských dobrodružstvích není Jamie sama – také Sophia di Martino v rozhovoru pro Radio Times uvedla, že by postavu ráda hrála i v budoucnu.

Ale zpátky k Lokimu. Pokud dosud šlo mít pochyby o tom, zda to Správci času (Time Keepers) myslí s ochraňováním „Posvátné line času“ upřímně, anebo pouze manipulují historií ve vlastní prospěch, tak po téhle epizodě už je jasno. Time Keepers (nebo kdokoliv, kdo jedná jejich jménem) jednoznačně mají nekalé úmysly. To, jak vyděšená byla Sylvie, když ji poprvé unesli agenti TVA, to s jakou krutostí ji pronásledovali, všechny možné lži, které v TVA zní, chladnokrevná vražda agentky C-20 pro ututlání pravdy a loutkové divadlo v sále „Správců času“...to vše zavání obřím podvodem a manipulací.

Time Keepers (osoba v pozadí za Time Keepers) vodí všechny myslící bytosti za nos. Loki tedy bojuje proti nim. Bojuje za pravdu, proti něčemu horšímu, než je on sám. Protože jakkoliv je Loki díky svému šarmu prostě sympaťák, neměli bychom zapomínat, že je to také masový vrah (ano, během událostí prvních Avengers byl možná pod vlivem kamene mysli, ale jako zlosyn se choval už předtím), který se ještě před pár dny snažil dobít New York. To, že jej autoři postavili proti něčemu ještě horšímu, je chytrý vypravěčský tah.

Loki to ale nebude mít v boji proti TVA rozhodně jednoduché. Sice nebyl smazaný z existence, jak se předem obával, ale byl odeslán do jakési postranní dimenze. Opět je sympatické, že autoři týden nepředstírali, že je Loki mrtvý a odhalili pravdu rovnou. Zbytečně by ze sebe lhaním dělali šašky a nikdo by jim nevěřil. Takhle jsme navíc nalákaní na to, že potkáme další Lokie. Richard E. Grant se představuje jako Klasický Loki, Jack Veal jako Kid Loki a DeObia Oparei jako Chlubivý Loki. Krom toho s sebou trojice humanoidů měla ještě krokodýlího Lokiho.

Nevíme, zda v této dimenzi žijí pouze vymazaní Lokiové, nebo i další vymazané bytosti, jako například vymazaný Mobius M. Mobius (Owen Wilson). Zatím vlastně ani nelze s jistotou říct, zda Mobia ještě vůbec potkáme (ale asi by bylo překvapivé, kdyby ne). Zajímavé je i to, že v dáli lze vidět věž Avengers. Jsme snad v dimenzi, kde Loki boj o New York vyhrál?

Vedle toho můžeme zatím pouze spekulovat, zda se pátá epizoda bude věnovat jen Lokimu, nebo svůj prostor bude mít i Sophie, která by potenciálně mohla odhalit opět něco víc o TVA. Minimálně soudkyně Ravonna Renslayer (Gugu Mbatha-Raw) zjevně ví daleko víc, než zatím odhalila.

Ale kdo nebo co tedy přesně za manipulací linií času stojí a proč? Důvody si můžeme jen domýšlet, ale možných hříšníků zas až tolik není. Fanoušci neustále spekulují o tom, že za událostmi stojí Kang Dobyvatel, nový marvelovský záporák, jehož v Ant-Man and The Wasp: Quantumania ztvární Jonathan Majors. Kang je v komiksech známý četným cestování v čase a jedna ze soch (loutek) Správců času mu byla podobná. Řídí je právě on? Sám Majors svou účast v interview popřel. Pokud jde o Marvel, tak herci lžou poměrně často, aby něco neprozradili, na druhou stranu není z vypravěčského hlediska zrovna dvakrát uspokojivé, aby se jako padouch objevil na poslední chvíli někdo, s kým jsme po dobu čtyř epizod neměli zatím vůbec tu čest.

Daleko větší smysl dává, aby v pozadí stál někdo, s kým jsme již seznámeni byli. Možná tedy Ravonna není jen prostředníkem, ale třeba je sama hlavním hybatelem událostí. Na druhou stranu je zvláštní, že když jela výtahem na audienci ke Správcům času, působila poněkud ustrašeně. Jedna zábavná teorie říká, že záporák se vyklube z Miss Minutes. Z nějakého důvodu se tahle relativně vedlejší postavička objevila na plakátech. Mohla by být avatar někoho, kdo se připojuje z dálky nebo třeba zvolenou tváří mocné umělé inteligence. A její představitelka Tara Strong v rozhovorech stále naznačuje, že ještě bude mít v příběhu význam. Anebo je tu možnost alternativa, že za tím vším stojí nějaká varianta Lokiho. Ať už jedna z těch, co už jsme poznali, anebo nějaká úplně jiná.

Tak či tak můžeme zvědavě očekávat, zda nám 5. epizoda z četných otázek nějakou zodpoví, postaví před nás úplně nové, nebo co dalšího vlastně dosud skvělá série Loki nově přinese.

Foto: Marvel

Zdroje: Jamie Alexander, DeObia Oparei, Variety, Marvel, Radio Times

Galerie: 11

Loki: Hromada překvapení, chytře zvolené protivenství a nezodpovězené otázky | Fandíme filmu Loki: Hromada překvapení, chytře zvolené protivenství a nezodpovězené otázky | Fandíme filmu Loki: Hromada překvapení, chytře zvolené protivenství a nezodpovězené otázky | Fandíme filmu Loki: Hromada překvapení, chytře zvolené protivenství a nezodpovězené otázky | Fandíme filmu Loki: Hromada překvapení, chytře zvolené protivenství a nezodpovězené otázky | Fandíme filmu Loki: Hromada překvapení, chytře zvolené protivenství a nezodpovězené otázky | Fandíme filmu Loki: Hromada překvapení, chytře zvolené protivenství a nezodpovězené otázky | Fandíme filmu Loki: Hromada překvapení, chytře zvolené protivenství a nezodpovězené otázky | Fandíme filmu Loki: Hromada překvapení, chytře zvolené protivenství a nezodpovězené otázky | Fandíme filmu Loki: Hromada překvapení, chytře zvolené protivenství a nezodpovězené otázky | Fandíme filmu Loki: Hromada překvapení, chytře zvolené protivenství a nezodpovězené otázky | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest