WandaVision to rozjíždí naplno, vrací se k událostem předchozích filmů

WandaVision to rozjíždí naplno, vrací se k událostem předchozích filmů | Fandíme filmu
Marvel Studios
Zobrazit dalších 18 obrázků
Hodnotíme a podrobně rozebíráme 4. epizodu WandaVision, jejích odhalení i skrytých detailů.

Příspěvek je určený čtenářům, kteří viděli všechny dosavadní epizody minisérie WandaVision, popřípadě těm, kterým nevadí spoilery.

První tři epizody minisérie WandaVision mohly být pro některé diváky poněkud rozvláčné. Marvel se odhodlal k odvážnému kroku, kdy strukturou vyprávění postupně napodoboval tradiční sitcomy 50., 60. a 70. let. Na jednu stranu jsme sitcom se superhrdiny z mnohamiliardové série skutečně ještě nikdy neviděli. Ale na tu druhou byly obstarožní seriály imitovány možná až příliš věrně a náznaky toho, že tady něco nehraje, byly divákům zpočátku dávkovány jen extrémně pomalu. Třetí epizoda však ke konci začala v tomhle směru nabírat na obrátkách a čtvrtá kompletně změnila kurz.

Zodpovídáme otázky z prvních dílů

Potvrdilo se to, o čem velká část diváků dosud spekulovala. Wanda Maximoff (Elizabeth Olsen) vytváří jakousi umělou realitu, ve které je všechno zářivé a sluníčkové – jako ve starém sitcomu. A drtivá většina epizody se odehrává venku, ve skutečném světě, kde úřady na Wandinu bublinu narazily a pokoušejí se s ní nějak popasovat: Bublina totiž spolkla menší město s několika tisíci obyvateli a zmizí v ní každý, kdo se přiblíží.

Namísto sitcomů tak tentokrát sledujeme podstatně tradičnější marvelovku, zasazenou do světa špionážních služeb. Do situace nás vpravila agentka Monica Rambeau (Teyonah Parris), jež záhy zmizela ve Wandině světě, kde vystupovala jako Geraldine. Vypravěčské otěže v tu chvíli převzali agent Woo (Randall Park) a doktorka Lewis (Kat Dennings), kteří dál zvenčí monitorovali situaci. Tím pádem jsme vlastně znovu sledovali události dosavadních tří epizod, akorát nově optikou vnějšího světa.

Minisérie spolu s agentskou epizodou nabídla pořádnou porci odpovědí na část dosavadních otázek, které jsme si jako diváci kladli a k dosavadní komedii a tajemnu přidala úplně novou žánrovou příchuť. Zároveň jsme však o humor nepřišli, když epizoda těžila především z toho, jak je vlastně bizarní, že si Wanda přetváří svět do podoby starého sitcomu a ještě to celé ventiluje do světa, jako televizní vysílání. Zásadní vliv na udržení komediálního ducha pak měli právě Randall Park a Kat Dennings, kteří sice už vystupovali ve vedlejších rolích v předchozích Marvel filmech, především jsou ale oba extrémně zkušení komici, kteří velice dobře znají zákonitosti humoristických seriálů.

Vracíme se k Thanosovu lusknutí

To pořád ale není všechno. Epizoda dále dokázala rozšířit naše celkové povědomí o filmovém světě Marvelu. Prostřednictvím Monicy Rambeau jsme mohli sledovat, jakou paseku způsobilo, když se Thanosem vymazaní lidé zničehonic opět začali objevovat na světě. Tohle je po Spider-Manovi: Daleko od domova jeden z prvních náznaků toho, že Marvel ví, že se jeho svět zásadně změnil a hodlá s touto skutečností pracovat. Také se konečně seznamujeme se samotnou Monicou, o které víme, že do budoucna bude jednou důležitých avengerských postav – už teď se chystá její návrat minimálně ve filmu Captain Marvel 2. A poprvé se nám představila také organizace S.W.O.R.D. - po SHIELDu další super speciální organizace, která se zaobírá hrozbami, se kterými si běžné orgány nevědí rady.

Dosud nebylo jasné, kdy a kde se přesně WandaVision odehrává. Teď už máme daleko jasnější obrázek o celkovém sledu událostí. Avengers se utkali s Thanosem ve Wakandě. Vision (Paul Bettany) zemřel, po tom, co mu kámen Mysli byl vytržen z hlavy. Zničenou Wandu vymazalo ze světa Thanosovo lusknutí prsty. Uplynulo pět let, Avengers vrátili vymazané zpět k životu. Wanda se (z jejího pohledu jen minuty po Visionově smrti) utkala znovu s Thanosem, který byl poražen. Následně se Wanda účastnila pohřbu Tonyho Starka, u kterého nezní zcela zřejmé, jak dlouho po bitvě se odehrává. Nicméně je to maximálně v horizontu týdnů, protože v úvodu 4. epizody WandaVision se dozvídáme, že jen tři týdny po tom, co se vymazaní lidé vrátili k životu, se agentka Rmbeau vrátila do služby a okamžitě byla vyslána na novou misi.

Zdá se tedy, že Wandě stačily dny nebo týdny k tomu, aby se pod tíhou dosavadních událostí rozhodla stvořit umělý svět, ve kterém je Vision stále naživu. Avengers mají svoji základnu severně od New Yorku, městečko Westview je jen co by kamenem dohodil, ve státě New Jersey.

Wanda Maximoff = padouch?

A další rovinu přinesl samotný závěr epizody, kdy jsme viděli „vystřižené“ události ze závěru minulého dílu z Wandina pohledu. Věci najednou nevypadají ani zdaleka tak růžově, jako dřív. Wanda se neusmívá. Působí rozčileně, zlověstně, nebezpečně. Situace je najednou tíživá. A v tom se nám zjeví skutečná podoba Visiona. Domů přichází šedivé tělo s prázdnýma očima a dírou v hlavě. Je Vision jen přelud a pohled na jeho hrůznou podobu pouze ilustruje, že Wanda moc dobře ví, že její milovaný zemřel? Anebo Wanda získala mrtvé Visionovo tělo, se kterým teď „hraje loutkové divadlo“? Každopádně je jasné, že se hodlá držet svojí snové idylky zuby nehty, ale stejně tak je jasné, že Vision chápe, že tahle situace není správná. Je oživený Vision samostatnou entitou? Nebo je figmentem Wandiny představivosti a tudíž se v ní vlastně touhle cestou ozývá svědomí? To ukážou až další epizody.

Nezodpovězené otázky

A stejně tak si počkáme ještě na celou řadu dalších odpovědí. Tou nejzásadnější otázkou zůstává, jestli za všechno může pouze a jenom Wanda anebo má v situaci prsty ještě někdo jiný. V jednu chvíli Darcy Lewis zmíní, že někdo „cenzuruje vysílání“. Dělá to Wanda? Nebo někdo další? Co se stalo s agentem Franklinem, mužem ve včelařské kombinéze? Je svědek, kterého měl agent Woo v městečku Westview nějaká známá postava? A především: Proč sousedka Agatha (Kathryn Hahn) jako jediná na tabuli obyvatel nebyla agenty S.W.O.R.D.u identifikována? Fanoušci už dlouho spekulují o tom, že Agatha je ve skutečnosti vnější síla v přestrojení (ať už někdo, kdo se snaží pomoci nebo uškodit) a tohle dosavadní teorie jen podporuje.

Závěrem zbývá říct, že zatímco dosavadní epizody naznačovaly, tahle se definitivně pustila do odhalování toho, co se to vlastně sakra děje. Vzhledem k nejasnosti situace a Wandině moci to jistě bude ještě pestré. Projděte si galerii pod článkem, vybrali jsme ty nejzajímavější momenty z epizody a připojili k nim další zajímavosti, které stojí za zmínku.

Foto: Marvel

Galerie: 19

WandaVision to rozjíždí naplno, vrací se k událostem předchozích filmů | Fandíme filmu WandaVision to rozjíždí naplno, vrací se k událostem předchozích filmů | Fandíme filmu WandaVision to rozjíždí naplno, vrací se k událostem předchozích filmů | Fandíme filmu WandaVision to rozjíždí naplno, vrací se k událostem předchozích filmů | Fandíme filmu WandaVision to rozjíždí naplno, vrací se k událostem předchozích filmů | Fandíme filmu WandaVision to rozjíždí naplno, vrací se k událostem předchozích filmů | Fandíme filmu WandaVision to rozjíždí naplno, vrací se k událostem předchozích filmů | Fandíme filmu WandaVision to rozjíždí naplno, vrací se k událostem předchozích filmů | Fandíme filmu WandaVision to rozjíždí naplno, vrací se k událostem předchozích filmů | Fandíme filmu WandaVision to rozjíždí naplno, vrací se k událostem předchozích filmů | Fandíme filmu WandaVision to rozjíždí naplno, vrací se k událostem předchozích filmů | Fandíme filmu WandaVision to rozjíždí naplno, vrací se k událostem předchozích filmů | Fandíme filmu WandaVision to rozjíždí naplno, vrací se k událostem předchozích filmů | Fandíme filmu WandaVision to rozjíždí naplno, vrací se k událostem předchozích filmů | Fandíme filmu WandaVision to rozjíždí naplno, vrací se k událostem předchozích filmů | Fandíme filmu WandaVision to rozjíždí naplno, vrací se k událostem předchozích filmů | Fandíme filmu WandaVision to rozjíždí naplno, vrací se k událostem předchozích filmů | Fandíme filmu WandaVision to rozjíždí naplno, vrací se k událostem předchozích filmů | Fandíme filmu WandaVision to rozjíždí naplno, vrací se k událostem předchozích filmů | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu