Snímek Jako letní sníh divákům blíže představí osobnost Jana Amose Komenského

Snímek Jako letní sníh divákům blíže představí osobnost Jana Amose Komenského | Fandíme filmu
IS Produkce
Jednoho z největších Čechů historie připomene chystané dokudrama.

Letos uplyne 350 let od úmrtí Jana Amose Komenského, světoznámého českého učence, pedagoga a duchovního. Není tedy žádným překvapením, že režisér Lubomír Hlavsa ruku v ruce s Českou televizí momentálně natáčí ve Zlínském kraji snímek Jako letní sníh, který přiblíží životní osudy jedné z nejvýznamnějších českých osobností. Hlavsa popsal film jako kompletně hrané dokudrama, obdobně jako snímky Jan Hus - Cesta bez návratu nebo Poslední útěk Jeronýma Pražského. "Nepůjde ani tak o odbornou stránku věci, ale spíše o představení Jan Amose jako člověka, který až neskutečně předběhl svou dobu, představit hloubku jeho myšlení a také nespornou genialitu, kterou prokázal v nejrůznějších vědních oborech."

Dočkat bychom se měli poněkud neobvyklého pohledu na život českého génia. Nosným pilířem totiž bude Komenského setkání s holandským malířem Rembrandtem van Rijn. Příběh se bude točit kolem jejich vztahu, respektive půjde o to, jakým způsobem si k sobě navzájem hledali tito dva velikáni cestu. Šlo totiž o dvě absolutně protichůdné osobnosti, kdy Rembrandt byl silně individualisticky založený nevzdělaný bohém a přirozeně geniální malíř, přičemž oproti tomu Komenský, biskup Jednoty Bratrské, byl hluboce zbožným mužem, filosofem a výjimečným učencem. Rembrandt nejprve vnímá Komenského jako další celebritu a církevníka, jehož má za úplatu namalovat, leč postupem času se dynamika jejich vztahu začíná proměňovat. Jakmile se poznají blíže, začnou se z nich stávat přátelé.

"Učitele národů" si střihne David Švehlík a Rembrandta Igor Bareš. V dalších rolích se představí Vladimír Javorský, Eliška Křenková, Pavel Rímský, Luboš Veselý, Jenoféva Boková, Milena Steinmasslová, Klára Issová a další. Snímek Jako letní sníh by měl do českých kin a do vysílání České televize dorazit ještě letos. Rovněž se počítá s výrobou anglické a švédské jazykové verze, které se budou snažit oslovit zahraniční diváky.

Zdroje: ceskenoviny, vistafilm

Foto: IS Produkce (ilustrační, z filmu Úsměvy smutných mužů)

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest