Český film dostane po pandemii od státu téměř stomilionovou injekci

Český film dostane po pandemii od státu téměř stomilionovou injekci | Fandíme filmu
Státní fond kinematografie
Filmový průmysl nutně potřebuje podporu a kdo jiný by měl filmařům podat pomocnou ruku než Státní fond kinematografie.

Koronavirová pandemie pořádně zatřásla světem filmu a všude po zeměkouli nejen studia, ale i producenti a kinaři počítají ztráty. Bylo naprosto jasné, že zástupci filmového průmyslu budou potřebovat pomoc. Z tohoto důvodu Rada Státního fondu kinematografie vyhlásila tři mimořádné výzvy. V balíčku určeném na restart kinematografie se nachází 92 milionů korun, které budou rozděleny mezi zástupce filmového průmyslu. Cílem je pomoci oživit epidemií COVID-19 těžce zasažený obor, podpořit konkurenceschopnost české kinematografie a vypomoci se vzpamatováním se z drsného finančního propadu. Dle slov Jiří Vaňka, mluvčího Fondu, je možné podávat žádosti od 13. května 2020. "Rada Fondu v této nezvyklé situaci sáhla ke změně Krátkodobé koncepce. Podpora směřuje do těch oblastí českého filmového průmyslu, které potřebují jako první urychlený restart. Tedy na znovuotevření kin, vývoj audiovizuálního díla včetně hraných seriálů a do distribuce," vysvětlila předsedkyně Rady Helena Bendová. "Vzhledem k tomu, že v současné chvíli je rozhodující rychlost opatření, bude Rada výzvu pro kina a na distribuci rozhodovat výjimečně bez expertních analýz," dodala.

V první výjimečné výzvě je alokováno 50 milionů korun a je určená pro kina. Jedná se o podporu znovuotevření kin, primárně zajištění bezpečnosti provozu v souvislosti s epidemií COVID-19, propagaci českých a evropských filmů a dalších činností potřebných pro provoz kina. Další výzva se zaměřuje na vývoj filmu a k dispozici je v ní 20 milionů korun. Je společná pro vývoj hraných celovečerních filmů, dokumentů a hraného seriálu realizovaného nezávislým producentem.

V nově vyhlášené průběžné výzvě na distribuci filmu byl zůstatek alokace ve výši přibližně 5 milionů zdvojnásoben. Rada doplnila výzvu tabulkou předpokládané výše podpory pro různé druhy distribuce. S ohledem na potřebu zkrácení procesu podpory kinematografie se Rada stejně jako v případě kin rozhodla výjimečně rozhodovat bez expertních analýz.

Rada Státního fondu kinematografie kromě mimořádných výzev zároveň alokovala 12 milionů do rezervy určené na pomoc pro již dříve podpořené a nyní ohrožené projekty. Rezerva je určena specificky například na distribuční projekty, které již podporu obdržely, nicméně jejich kampaň byla přerušena epidemií, a budou mít proto výrazně zvýšené náklady.

Státní fond kinematografie je český státní fond zřízený za účelem podpory českých filmů a filmařů. Fond spadá do gesce Ministerstva kultury České republiky. Založen byl k 1. lednu 2013 na základě zákona č. 496/2012 Sb., o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie a o změně některých zákonů (o audiovizi). Jedná se o největšího podporovatele tuzemské kinematografie. Finanční prostředky získává z rozpočtu ministerstva kultury a ročně obdrží přibližně miliardu korun, z níž míří 800 milionů na filmové pobídky a 182 milionů jde na původní domácí tvorbu. Dalším zdrojem financí je pro Fond televizní reklama, licence některých filmových děl a prodané vstupenky do kin. Každoročně tak podpoří české filmaře částkou přesahující 300 milionů korun.

Více o vyhlášených programech na webu SFKMG.

Pakliže vás problematika Fondu zajímá, podívejte se na rozhovor s ředitelkou Helenou Bezděk Fraňkovou z roku 2018:

Zdroj: Tisková zpráva / Státní fond kinematografie, SFKMG

Foto: Státní fond kinematografie

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu