Česká kina znovu otevírají. Za jakých podmínek a co v nich vlastně uvidíme.

Česká kina znovu otevírají. Za jakých podmínek a co v nich vlastně uvidíme. | Fandíme filmu
THAM YUAN YUAN z Pixabay / Volné pro komerční užití
Už od pondělí 11. května můžeme opět do kina. Tady je souhrn bezpečnostních opatření a aktuálně promítaných filmů.
  1. Kapitola č.1
  2. Budou diváci do kina chodit?
  3. Kapitola č.3

Nejdřív jsou tu úplné novinky. První je thriller Lov, který je v zahraničí od 20. března dostupný na on-line platformách, nicméně k nám se oficiálně dostává až teď. Dle zahraničních recenzí jde o příjemnou žánrovku, kolem které by asi nikdy nebyl takový humbuk, kdyby o filmu netweetoval Donald Trump. Druhým čerstvým snímkem je rodinný Zapomenutý princ, který nicméně podle dosavadních ohlasů nevypadá jako něco, co by mohlo zaujmout kohokoliv krom rodin s dětmi. A následně je čerstvě k vidění ještě gruzínská artovka Dokud se tančí, která má pozitivní ohlasy z festivalů.

Pak je tu skupina filmů, které kvůli pandemii byly v našich kinech jen chvíli, než byl jejich běh násilně přerušen. Vracejí se snímky jako 1917, Bloodshot, Dolittle, FrčímeGentlemani, Chlap na střídačku, Ježek Sonic, Neviditelný, V síti nebo Volání divočiny. Z téhle nabídky jsou exkluzivně v kinech k vidění Chlap na střídačku a V síti. Bloodshot a Ježek Sonic jsou legálně k vidění na českých online službách. Ostatní snímky byly on-line zatím uvolněné jen v zahraničí, ale některé (například Dolittle, Frčíme) už mají oficiálně ohlášený také český termín, který přijde v horizontu týdnů.

Tuhle nabídku potom doplňují snímky, které se letos ucházely o Oscary a starší hity. Namátkou tak kina v nejbližších dnech nasazují filmy jako Joker, Judy, Jumaji: Další level, Králíček Jojo, Malé ženy, Mizerové navždy, Parazit, Portrét dívky v plamenech nebo Vlastníci. To jsou v drtivé většině případů kousky, které už jsou u nás legálně dostupně on-line, popřípadě už jsou on-line v zahraničí a cesta k nám už jim nebude dlouho trvat.

Jaké k filmy budou k vidění v nejbližších týdnech

Jaké novinky budou postupně stávající nabídku doplňovat a obměňovat? Už ve čtvrtek 14. 5. přijde dokument Afrikou na Pionýru (k vidění hned on-line) a thriller Poslouchej. Za týden, 21. 5., budou uvedeny moderní adaptace Jane Austen Emma., ruská oscarová šance Vysoká dívka a rodinná hořká komedie Malá lež, za kterou Awkwafina v hlavní roli získala Zlatý globus. 28. 5. premiéru chystá na oscara nominovaný dokument Pro Samu a historická feministická komedie Problémissky. Do červnové nabídky se zatím pouštět nebudeme, bůhví, kolikrát se do té doby ještě situace změní.

Budou diváci do kina chodit?

Je velkou otázkou, zda diváci do kin přijdou. Někteří dozajista budou i nadále opatrní, pro jiné nebudou podmínky návštěvy kina dostatečně komfortní na to, aby jim stálo za to opustit obývák. Pak je tu otázka toho, jak atraktivní je vlastně nabídka. Jak už bylo řečeno, velká část filmů je stará, velká část je k vidění legálně on-line a většina zbytku je na síti alespoň ilegálně (a víme, že v Česku je stahování pirátských kopií rozšířený jev - během karantény dokonce došlo k nárůstu).

« Předchozí kapitola
Další kapitola »
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu