Letošní ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech byl zrušen

Letošní ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech byl zrušen | Fandíme filmu
Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary
Podle očekávání se v Karlových Varech na filmovém festivalu letos nesejdeme. Tak snad za rok.

Letošní karlovarské léto nebude filmové, neboť pořadatelé Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech oficiálně oznámili, že nejprestižnější česká oslava filmu se v červenci neuskuteční. Na vině je přirozeně koronavirová pandemie, respektive přetrvávající opatření vlády, jež neumožňují konání kulturních akcí s účastí stovek a tisíců lidí. Současně bylo řečeno, že důvodem je i určitá zmatečnost a nevyzpytatelnost v jednání vlády, kdy je nesmírně těžké předvídat budoucí vývoj.

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary je jednou z nejvýznamnějších kulturních událostí u nás a jako organizátoři jsme nakonec dospěli k názoru, že hledání redukovaných nebo alternativních variant by šlo proti jeho hlavnímu smyslu, a tím je vzájemné setkávání diváků, filmových tvůrců, lidí z různých oblastí života a jejich kolektivní vnímaní filmových děl. Věřím, že síla společného prožitku při projekcích v sálech a jeho sdílení jsou nenahraditelné,“ uvedl prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška.

Na webových stránkách festivalu bylo zveřejněno následující sdělení a vysvětlení:

Situaci od počátku sledujeme a byli jsme připraveni uspořádat letošní ročník festivalu i s vědomím, že při nutném respektování všech závazných nařízení vlády a mezinárodních opatření nebude možné, aby vznikl v takové podobě a kvalitě, na jaké jsou naši diváci, hosté i partneři zvyklí, tedy s mezinárodní soutěží, prezentací zahraničních tvůrců a všemi doprovodnými akcemi. Jedním ze záměrů, které jsme zvažovali, bylo vytvořit letošní festival v náhradním termínu.

Vzhledem k tomu, že situace se neustále vyvíjí, nařízení vlády ohledně konání kulturních akcí budou průběžně aktualizována a je těžké je predikovat. Dospěli jsme k závěru, že konání letošního ročníku karlovarského festivalu v jiném termínu či rozsahu by s sebou stále neslo zdravotní rizika a omezení, která by bylo z organizačního hlediska velmi těžké zajistit.

Fanoušci však nebudou o filmové léto ochuzeni zcela, jelikož některé snímky jim budou nabídnuty skrze akci "Vary ve vašem kině". Vzhledem k tomu, že plán uvolňování opatření vlády počítá s otevřením kin pro daný počet návštěvníků od 8. června, rozhodli jsme se připravit speciální verzi tradiční přehlídky Vary ve vašem kině, která by v původním festivalovém termínu (3.-11. července 2020) nabídla divákům kin po celé České republice mimořádný výběr snímků, které stojí za to vidět. Detaily k akci budou zveřejněny na oficiálních webových stránkách festivalu.

Zdroj: KVIFF

Foto: KVIFF

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu