Box Office: Marvels v pokladnách utrpěly nejhorší propad v historii komiksového studia

Box Office: Marvels v pokladnách utrpěly nejhorší propad v historii komiksového studia | Fandíme filmu
Marvel
Zobrazit další 1 obrázek
Nové Hunger Games si nevedou vyloženě špatně, ale značka je dávno za zenitem.

Největší filmový trh světa ve Spojených státech zaznamenal za víkend tržby ve výši více než 116 milionů dolarů. To je třetí nejlepší výsledek od konce letních prázdnin. Tentokrát za to filmový průmysl vděčí především velkému množství divácky zajímavých premiér. O tom, že by v kinech nějak zásadně úřadovaly trvalky hovořit nelze.

Hunger Games už tolik netáhnou

Nejnavštěvovanějším filmem víkendu jsou Hunger Games: Balada o ptácích a hadech. Ve Spojených státech snímek utržil 44 milionů amerických dolarů. Ostatní světové trhy dohromady přinesly částku ve výši více než 54 milionů. Dohromady je zatím utrženo přes 98 milionů. Ve vakuu jde vlastně o docela solidní výsledek.

Není vyloučené, že snímek nakonec v úhrnu utrží přes čtvrt miliardy. Balada měla stomilionový rozpočet a náklady na propagaci se mohly pohybovat kolem podobného čísla. Podle informací magazínu Deadline si nicméně produkce mohla odepsat dvacet milionů díky natáčení v Německu, které láká zahraniční štáby finančními pobídkami. A zatímco ve Spojených státech se studio Lionsgate s provozovateli kin dělí o příjem z každé prodané vstupenky v poměru zhruba půl na půl, distributoři z ostatních zemí si dopředu zakoupili promítací licence v součtu za asi 65 milionů dolarů. Lionsgate sice na těchto trzích dostane podíl z prodaných vstupenek teprve ve chvíli, kdy se lokálním distributorům vrátí částka, kterou za licenci vynaložili, nicméně studio má prostě nějaké peníze v kapse a nemusí se bát, že by bylo na nových Hunger Games prodělečné.

Jenže až to všechno sečteme, zisk bude pro Lionsgate spíš malý a není vyloučeno, že někteří mezinárodní distributoři skončí ve ztrátě. O nějaký případný další díl tedy nemusejí projevit zájem. Jakýkoliv další Hunger Games film také bude mít vyšší rozpočet, protože si stávající personál (i kdyby to měli být jen producenti a zbytek zaměstnanců, včetně herců, se obměnil) automaticky řekne o vyšší gáže. Úvodní tržba 44 milionů je také o zhruba 58 milionů nižší, než tržba těch nejslabších dosavadních Hunger Games. V tuhle chvíli tedy všechno naznačuje tomu, že další Hladové hry pro kina nejspíš hned tak nevzniknou. Značka to může zkusit v televizi, ale zdá se, že v kinech o ni momentálně dostatečný zájem není.

Druhou pozici víkendového žebříčku drží Trollové 3 s více než 30 miliony. Jednička před pandemií sice dokázala utržit při premiéře o 16 milionů víc, ale na nepříliš chválenou sérii vlastně třicetimilionová premiéra není špatná. Trollové si rozhodně vedou na startovní rovince lépe, než většina jiných animáků z post-covidového období. Konečný úspěch ale bude záviset na tom, zda se dokáže animák v kinech udržet delší dobu. Na ostatních trzích světa zatím snímek úhrnně utržil 76 milionů. Celkem tedy prozatím diváci do trollího jukeboxu naházeli 108 mega. Rozpočet činil 95 milionů, tudíž snímek potřebuje tržby ještě přinejmenším zdvojnásobit, ztrojnásobení by byla jistota.

Marvel má v rukou mega propadák

Marvels se propadly až na třetí, dokonce možná až čtvrtou příčku. Zatím jsou totiž k dispozici pouze kvalifikované odhady tržeb a důkladný součet příjmů do posledního centu bude k dispozici až zítra. Teprve pak se ukáže, zda dopadly o něco lépe Marvels nebo horor Den díkůvzdání, kdy v tuhle chvíli oba filmy shodně vykazují částku 10,2 milionu.

To je ale detail. Daleko důležitější je fakt, že Marvels zkrátka brutálně pohořely. Na prvním místě žebříčku byli jen při premiéře, pak okamžitě klesly a nestačily dokonce ani na druhou pozici. Komiksovka se propadla o naprosto neuvěřitelných 78% procent, což je zdaleka nejdrtivější pokles diváckého zájmu v historii Marvel Studios. První Captain Marvel propadla mezitýdně o 55%. Black Widow, která šla souběžně do kin a na Disney+, zaznamenala pokles „jen“ o 68%. A i letošní jarní slabě přijatý Ant-Man a Wasp: Quantumania na tom byl lépe, když propadl o 70%. Co je pak vyloženou ostudou – nižší propad měly při druhém víkendu promítání i takové komiksové propadáky, jako jsou Morbius (74%) a X-Men: Dark Phoenix (71%). Předchozí filmy náležící do Marvel Cinematic Universe navíc padaly z daleko vyššího startu, takže i třetinová tržba druhého víkendu byla často větší balík než částka, na jakou se Marvels vyhrabaly při premiéře.

Úhrnem je v USA utrženo 65 milionů dolarů. Mezinárodně si komiksovka připisuje dalších 19 milionů a v součtu je na účtu jen mizerných 161 mega, což je částka, jakou Captain Marvel před čtyřmi lety dokázala utržit jen za premiérový víkend v USA! Nevypadá to, že by bylo možné v kinech nakonec poskládat víc než čtvrt miliardy dolarů, přičemž jenom natáčení po odečtení daňových úlev přišlo na 220 milionů a reklama stála dalších sto mega přinejmenším. Marvel tedy má v rukou mnohasetmilionový propadák a můžeme jen spekulovat, zda přijde nějaká další korekce budoucích plánů, vedle té, kterou studio přislíbilo už letos v létě.

Jak už bylo řečeno, horor Den díkůvzdání měl tržbu prakticky totožnou. Při svém víkendu promítání prodal vstupenky zhruba za 10,2 milionu. Mimo Spojené státy se povedlo dosud utržit další asi 2 miliony a náklady na výrobu byly patnáctimilionové. Tahle vyvražďovačka si na sebe vydělá. I kdyby diváci mimo USA nejevili o sváteční téma příliš zájem, Den díkůvzdání by se nejspíš nakonec dokázal pozvolným tempem zaplatit už jen samotným promítáním v Severní Americe.

Elitní pětku uzavírá další horor, Pět nocí u Freddyho. Videoherní film je v kinech čtvrtým týdnem a zájem o něj rychle opadá. Tentokrát utržil už jen 3,5 milionu. Ale to nevadí. Natáčení nebylo drahé a globálně je utrženo skoro 272 milionů. Z „Freddyho“ se tak stává druhý nejúspěšnější horor od konce pandemie. Prvenství zatím drží Tiché místo 2, ale to může být pokořeno – Utržilo 297 milionů a Pět nocí to podle analytických odhadů může dotáhnout až k 320 milionům.

Nenápadná dramedie The Holdovers se z několika málo klubových kin postupně šíří do většího a většího počtu kinosálů. Tento víkend dokázala utržit 2,7 milionu a celkem je v tuto chvíli pod čepcem přes 8 milionů. Není to extrémní úspěch, avšak pokud divácký zájem ještě nějakou dobu vydrží, měl by se desetimilionový rozpočet ze všech sečtených zdrojů nakonec s postupem času zaplatit. A to je u podobných nezávisláků to nejdůležitější, pokud mají vznikat i nadále.

Až na sedmé příčce končí Jeden gól, nová hořkosladká komedie Taiky Waititiho. A to přesto, že byl film uvedený do značného počtu kin a trailery vypadají příjemně. Recenze ale nebyly zrovna přívětivé a hlavně snímek pojednává o fotbalu (tedy kopané), kterému v USA moc neholdují. Zajímavější tržby by tedy mohly přijít ze zbytku světa, až se tam film začne promítat.

V žebříčku se neuvěřitelně pořád drží koncertní snímek Taylor Swift: The Eras Tour. Původně plánované čtyřtýdenní nasazení se v leckterých kinech protáhlo už na týdnů šest. Tenhle víkend se tržby zvedly v zámoří o další 2,4 milionu. Celkem je utrženo 244 milionů. Devátá pozice náleží Priscille. Ta utržila 2,3 milionu, v úhrnu zatím diváci za vstupenky zaplatili milionů 17. A až na desítku se propadli Zabijáci rozkvetlého měsíce. Na tom, že publikum o chválené, ale náročné a dlouhé, historické drama nemá velký zájem, se stále nic nezměnilo. Globálně je utrženo 145 milionů dolarů, film rychle ztrácí kinosály a brzy už nejspíš bude vydělávat jen drobné.

Příští týden se přivalí Napoleon a disneyovka Přání, takže by o zajímavá čísla neměla být nouze.

Titulní foto: Marvels

Zdroje: Box Office Mojo, The Numbers, Deadline I, II, ERC Box Office, Luiz Fernando

Galerie: 2

Box Office: Marvels v pokladnách utrpěly nejhorší propad v historii komiksového studia | Fandíme filmu Box Office: Marvels v pokladnách utrpěly nejhorší propad v historii komiksového studia | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest