Loki 2: Trailer láme rekordy, zachrání série Marvel?

Loki 2: Trailer láme rekordy, zachrání série Marvel? | Fandíme filmu
Marvel Studios
Zobrazit dalších 8 obrázků
Závěr série Tajná invaze je dosud nejhůř hodnoceným Marvel počinem. Studio potřebuje refresh.

Provázaný filmový svět Marvelu (Marvel Cinematic Universe) platil v rámci komerční velkovýroby za záruku poctivé úrovně. Možná vám všechny filmy nesedly, ale většinou jste se mohli spolehnout, že budou alespoň slušné, znovu se potkáte s oblíbenými hrdiny a celé to směřuje k vyhlíženému cíli. Avengers: Endgame přinesli uspokojivý závěr jedné éry, které už se možná nikdy nepodaří přiblížit.

Po Endgame začaly potíže

Po Endgame Marvel stihla celá řada objektivních obtíží: Pandemie komplikovala natáčení i premiéry. S tím související přetížení trikových společností mělo negativní dopad na vizuální zpracování jednotlivých příběhů. Zemřel představitel Black Panthera Chadwick Boseman. Cokoliv spojeného se Spider-Manem komplikovala nucená spolupráce s držitelem práv, konkurenčním studiem Sony. A namísto několika filmů ročně muselo najednou studio vyprodukovat stejný či vyšší počet filmů, plus řadu několikahodinových minisérií.

Klíčové osobnosti studia najednou nestíhaly na všechno osobně dohlížet. Marvelovky rázem byly všude, takže se začala vytrácet jejich výjimečnost. S vyšším počtem projektů vzniká tolik paralelních dějových linek, že na jejich pokračování čekají diváci příliš dlouho. Spolu s paralelními světy se všechno komplikuje, sváteční diváci se přestávají orientovat a ti skalní naopak mají pocit, že že návaznost je do značné míry vlastně jen předstíraná, aby filmy a seriály byly srozumitelné všem. Spousta času se ve filmech i seriálech tráví odkazováním na věci budoucí, na úkor aktuálního děje. A jakmile jednotlivé příběhy samy o sobě nejsou stoprocentní a celkové směřování je neurčité a v nedohlednu, začíná se vkrádat pocit, jestli to celé pořád stojí za vynaloženou pozornost.

Trpký rok 2023

Jestli předchozí dva roky byly ve znamení klopýtání, tak letos už to byl vyloženě pád na ústa. Strážci Galaxie 3 sice byli přijati kritiky i diváky skvěle, ale Ant-Man a Wasp: Quantumania naopak patří mezi ty vůbec nejméně navštěvované marvelovky. To je dvojnásobný problém, vzhledem ke skutečnosti, že na záporákovi filmu měla vyrůst celá další marvelovská budoucnost. (A aby toho nebylo málo, tak toho záporáka hraje Jonathan Majors, který je obviněný z násilí vůči jedné ženě a podezřelý z více či méně nepřípustného chování k ženám dalším).

Příval minisérií pro Disney+ se letos zastavil. Namísto dosavadních osmi ve dvou předchozích letech najednou mají diváci letos čekat maximálně tři, přičemž ta první, Tajná invaze (Secret Invasion), se dostala na obrazovky až v červnu. Bylo třeba, aby série pokud možno bodovala na celé čáře, jenže to bohužel dopadlo přesně naopak.

Počáteční ohlasy diváků i kritiků byly spíše vlažné, v závěru se podařilo publikum vyloženě rozčílit. Tvůrci se nedostatek jiných kvalit pokoušeli dohánět lacinými zvraty a série zpětně postavila na hlavu některé zásadní události z předchozí marvelovské historie. Tu historii to akorát zbytečně poškodilo a v současné Tajné invazi to nic zásadního nepřineslo. Samotný Nick Fury se chová povětšinou podivně a jeho postava se při tom nijak nevyvíjí, takže se dost špatně hledá vysvětlení, proč po letech čekání měli v Marvelu pocit, že právě tenhle konkrétní příběh je dost dobrým důvodem proto, aby Nick konečně dostal vlastní sólovku. Zkrátka všechno špatně, a to vybírám jen ty opravdu největší výtky, které v online prostoru vůči Tajné invazi směřují. Závěrečná epizoda má na agregátoru recenzí Rotten Tomatoes dokonce jen 7%, což dokonce míň, než měli před lety naprosto tragičtí Inhumans!

Druhá řada Lokiho dává naději

S aktuálně probíhajícími stávkami herců a scenáristů jsou šance na nápravu dost vzdálené. Pro Marvel je tak injekcí živé vody alespoň přijetí traileru pro druhou řadu série Loki. Ukázka byla zveřejněna v pondělí a může se pochlubit skvělým startem. Za 24 od zveřejnění nabrala přes 80 milionů shlédnutí, což je dosud nejlepší výsledek pro úplně jakýkoliv pořad, jaký byl uvedený na službě Disney+ v dosavadním skoro čtyřletém provozu. Analýza sociálních příspěvků na Twitteru podle informací serveru Deadline dopadla také dobře. Skoro 90% všech hodnotících komentářů k traileru je pozitivních.

Znamená to, že se po hubených měsících u Marvelu karta obrací? Ne nutně. Avšak první řada Lokiho je dosud nejsledovanější Marvel sérií na Disney+ a zároveň druhou nejlépe recenzovanou (prvenství drží na Rotten Tomatoes u profesionálních kritiků Ms. Marvel). Kdyby se druhé řadě Lokiho podařilo dosáhnout alespoň podobě dobrého přijetí, byl by to pro Marvel minimálně dobrý krok k tomu, aby ze sebe začal smývat současnou pachuť zklamaných očekávání. Druhá řada série startuje na Disney+ 6. října.

Dole v galerii najdete nové fotky, které byly k druhé řadě Lokiho vedle traileru čerstvě zveřejněny.

Foto: Marvel Studios

Zdroje: Marvel, Deadline

Galerie: 9

Loki 2: Trailer láme rekordy, zachrání série Marvel? | Fandíme filmu Loki 2: Trailer láme rekordy, zachrání série Marvel? | Fandíme filmu Loki 2: Trailer láme rekordy, zachrání série Marvel? | Fandíme filmu Loki 2: Trailer láme rekordy, zachrání série Marvel? | Fandíme filmu Loki 2: Trailer láme rekordy, zachrání série Marvel? | Fandíme filmu Loki 2: Trailer láme rekordy, zachrání série Marvel? | Fandíme filmu Loki 2: Trailer láme rekordy, zachrání série Marvel? | Fandíme filmu Loki 2: Trailer láme rekordy, zachrání série Marvel? | Fandíme filmu Loki 2: Trailer láme rekordy, zachrání série Marvel? | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest