Boj o Fox pokračuje, miliardy létají vzduchem. Přijde Marvel o X-Meny?

Boj o Fox pokračuje, miliardy létají vzduchem. Přijde Marvel o X-Meny? | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 15 obrázků
Leckterý fanoušek Marvelu už si brousil zuby na návrat X-Menů domů. Konkurence ale vybalila nadité šrajtofle a sloučení Disneyho s Foxem je zase dál.

Loni v prosinci uzavřely společnosti Fox a Disney předběžnou dohodu o tom, že Disney odkoupí většinu Foxu. Zdálo se, že je ruka v rukávě, od té doby se však situace zamotávala. Postupně vystupovaly na povrch informace o tom, jak o Fox projevovali zájem i další uchazeči. V jádru se přitom čekalo především na to, jak dopadne sloučení telekomunikační společnosti AT&T a mediální společnosti Time Warner (matka studia Warner Bros.). Regulační úřady po dlouhých jednáních spojení obou firem nakonec schválily. V tu chvíli se telekomunikační společnost Comcast pustila do boje o Fox se znovuobnoveným zápalem.

Už v minulosti byl právě Comcast vedle Disneyho největším zájemcem o společnost, která se rozhodla ukončit samostatné fungování na stále tvrdším globálním trhu. Comcast dokonce nabídl víc peněz, nicméně byla to především právě obava z regulačních úřadů, která Fox klonila spíš na stranu Disneyho. Disney také tehdy nabídl tučné odstupné, pokud by regulační úřady obchod zamítly. Teď je vše jinak.

Comcast cítí příležitost (dokonce apeluje přímo na jednotlivé akcionáře Foxu, aby vedení společnosti přiměli k tomu, aby mu dala přednost před Disneym) a zvýšil sázky. Zatímco Disney nabízel za Fox 52 miliard dolarů, Comcast teď nabízí 65 miliard! Tedy o 19% víc. Comcast také svolil, že Foxu vyplatí 2, 5 miliardy dolarů, kdyby regulační úřady obchod přeci jen neschválily. A také se zavázal k tomu, že zaplatí 1, 525 miliardy penále, které Fox bude muset platit Disneymu, pokud odstoupí od prozatímní dohody.

Akcionáři Foxu budou nadále pečlivě zvažovat, kterou nabídku přijmout a zřejmě v tuhle chvíli padá termín 10. července, do kterého mělo být definitivní jasno. V následujícím období může Disney dorovnat/překonat nabídku Comcastu, popřípadě se může znovu ozvat nějaký jiný zájemce. Analytici už nahlas spekulují o tom, že by mohla projevit zájem nějaká z technologických společností, jako jsou Google či Apple, které mají peněz na rozhazování. Vyloučená stále také není varianta, že Fox bude rozprodaný zvlášť – Comcastu jde především o podíl Foxu v evropském satelitním gigantu Sky, zatímco pro Disneyho (i když Sky také nepohrdne) jsou zajímavé hlavně foxovské značky.

Právě foxovské značky jsou zřejmě tím, co zajímá velkou část našich čtenářů. Jak pravděpodobně víte, studio Fox je v současné době držitelem práv k X-Menům, Fantastické čtyřce a dalším komiksovým postavám. Pokud by byl Fox odprodaný Disneymu, vrátila by se práva na všechny tyto postavy do rukou Marvelu (dceřiná společnost Disenyho) a charaktery jako Wolverine, Magneto či Doctor Doom by se mohly začít objevovat ve stejných filmech jako Spider-Man, Iron Man a spol. Můžeme samozřejmě vést diskuse o tom, jestli je takové spojování přínosné, nebo naopak tvůrčí kreativitu podporuje spíš co největší pestrost filmového trhu. Tak či tak nicméně platí, že v tuhle chvíli je potenciální návrat X-Menů a spol. k Marvelu zase o něco dál.

Co na to říkáte? Doufáte, že se Marvel k foxovským postavám naopak dostane? Nebo je pro vás naopak důležité, aby nad studiem Fox neměl kontrolu Disney a v Hollywoodu se uchovala co největší rozmanitost?

V galerii hledejte vtípky na téma sloučení Foxu s Disneym.

Zdroje: The Verge, CNBC, ComicBook.com

Galerie: 16

Boj o Fox pokračuje, miliardy létají vzduchem. Přijde Marvel o X-Meny? | Fandíme filmu Boj o Fox pokračuje, miliardy létají vzduchem. Přijde Marvel o X-Meny? | Fandíme filmu Boj o Fox pokračuje, miliardy létají vzduchem. Přijde Marvel o X-Meny? | Fandíme filmu Boj o Fox pokračuje, miliardy létají vzduchem. Přijde Marvel o X-Meny? | Fandíme filmu Boj o Fox pokračuje, miliardy létají vzduchem. Přijde Marvel o X-Meny? | Fandíme filmu Boj o Fox pokračuje, miliardy létají vzduchem. Přijde Marvel o X-Meny? | Fandíme filmu Boj o Fox pokračuje, miliardy létají vzduchem. Přijde Marvel o X-Meny? | Fandíme filmu Boj o Fox pokračuje, miliardy létají vzduchem. Přijde Marvel o X-Meny? | Fandíme filmu Boj o Fox pokračuje, miliardy létají vzduchem. Přijde Marvel o X-Meny? | Fandíme filmu Boj o Fox pokračuje, miliardy létají vzduchem. Přijde Marvel o X-Meny? | Fandíme filmu Boj o Fox pokračuje, miliardy létají vzduchem. Přijde Marvel o X-Meny? | Fandíme filmu Boj o Fox pokračuje, miliardy létají vzduchem. Přijde Marvel o X-Meny? | Fandíme filmu Boj o Fox pokračuje, miliardy létají vzduchem. Přijde Marvel o X-Meny? | Fandíme filmu Boj o Fox pokračuje, miliardy létají vzduchem. Přijde Marvel o X-Meny? | Fandíme filmu Boj o Fox pokračuje, miliardy létají vzduchem. Přijde Marvel o X-Meny? | Fandíme filmu Boj o Fox pokračuje, miliardy létají vzduchem. Přijde Marvel o X-Meny? | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest