Rogue One: Oživení Tarkina - technické podrobnosti a video

Rogue One: Oživení Tarkina - technické podrobnosti a video | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 8 obrázků
Trikaři z ILM mluví o vytvoření dvou plně digitálních postav Rogue One: Star Wars Story.

Po premiéře Rogue One: Star Wars Story se recenzenti a skalní fandové rozcházeli v tom, jak na ně působil Grand Moff Tarkin – plně digitálně vytvořená postava, jejíž představitel zemřel před více než dvaceti lety. To samé platilo o princezně Leie, která na plátnech byla ve stejném věku, jako v Nové naději, zatímco její představitelka (nedávno zesnulá) Carrie Fisher loni slavila 60. narozeniny. Diváky, kteří v kinech digitální postavy nečekali, se však ošálit podařilo. Z vlastní zkušenosti můžu nabídnout dojmy přítelkyně, která se po skončení filmu ptala, jestli Carrie Fisher udělali nějakou geniální masku nebo ji omladily počítače. Že by byl digitální Tarkin, ji nenapadlo vůbec. A podobných reakcích můžete číst online celou řadu, takže v trikové společnosti ILM evidentně udělali něco správně. Složitému procesu se věnuje detailní video, které najdete dole, ale také podrobný článek New York Times. Vybíráme z něj to podstatné.

John Knoll z ILM , který zároveň vymyslel námět filmu, zdůraznil, že kdyby s digitálními postavami nebyli spokojení, film by se podle toho upravil. Tarkin by vystupoval jako hologram a měl by podstatně méně scén – část jeho dialogů by byla přenesena na jiné postavy. Nicméně nakonec se jim podařilo charakter zrestaurovat na takové úrovni, že se jej do filmu zasadit nestyděli. A to je podle Kiri Hart z příběhové skupiny Lucasfilmu dobře, protože bez Tarkinovy přítomnosti by bylo potřeba složitě vysvětlovat, proč není přítomný, když zanedlouho (během událostí Nové naděje) bude jednou z klíčových figur aktuální situace.

Jak už jsme vás informovali ve starším článku, na place zesnulého sira Cushinga nahradil britský herec Guy Henry, který dokázal zhruba zachytit pohyby a styl řeči svého předchůdce. Natáčení absolvoval v performance capture přilbě, aby následně mohl být jeho vlastní obličej digitálně nahrazený. Klíčové bylo najít balanc mezi tím, aby postava vypadala jako Peter Cushing, a aby působila realisticky. Problematické bylo například svícení. Pokud se postava nasvítila stejným způsobem jako v Nové naději, vypadala víc jako Cushing, ale zase působila dost odlišně vůči všem ostatním hercům na scéně. Dalším oříškem byly různé Cushingovy tiky a další drobná specifika jeho hereckého projevu, jako když u určitých typů zvuků odtahoval pouze spodní ret. Dokud se tyhle detaily nezakomponovaly, vypadala postava spíš jako Peterův příbuzný. Teprve s jejich plným využitím se trikaři začali blížit k cíli. Celou dobu ale pořád dbali na to, aby upřednostňovali realismus před podobou.

S Leiou byla práce jednodušší. Když stojí zády ke kameře, jde o skutečnou herečku, Ingvild Deila, která byla namaskována stejně, jako Carrie Fisher před lety. Teprve při záběru zepředu se digitálně upravila její tvář, která byla založená na tom, jak Fisher vypadala v době natáčení Nové naděje. Filmaři se domnívají, že aby finále filmu mělo co nejnadějnější náboj, tvář prostě ukázat museli. Carrie Fisher scénu viděla a byla s ní prý spokojená. Stejně tak dali k restaurování Tarkinovy podoby souhlas dědicové Petera Cushinga. Když dojde na etické otázky, tak filmaři znepokojení části veřejnosti chápou, ale záleží podle nich na tom, za jakým účelem se zesnulý herec oživuje. Když to bylo v reklamě, jako třeba v případě Freda Astera, tak to asi není úplně košer, ale film, kde postava zásadně přispívá k vyprávění příběhu, to je prý něco jiného. Filmaři se také nedomnívají, že bychom podobnou techniku měli očekávat ve filmech nějak výrazně často, protože je nesmírně drahá a časově náročná. Ve videu je zmíněno, že digitální oživení trvalo 18 měsíců!

Ve filmu se objevily také další staré známé postavy. V bitvě o Scarif vidíme dva stíhače v podání Drewea Henleyho a Anguse MacInnese, kteří se objevili v Nové naději. Filmařům se podařilo vyhrabat v archivech nepoužité záběry, které restaurovali a vložili do nově natočených scén. Když se budete v bitvě o Scarif soustředit, odlišně vypadajících záběrů na piloty v kokpitech si všimnete. John Knoll však dodává, že Lucasfilm  bohužel nemá žádný zlatý důl dosud neviděných záběrů. George Lucas točil hodně úsporně a nepoužitých záběrů je jen málo.

Generál Dodonna (další postava z Nové naděje) byl jednoduše přeobsazen. Původně jej hrál Alex McCrinddle, nově Ian McElhinney. Postavu senátora Baila Organy jsme potkali v prequelech, a tak si jeho roli zopakoval Jimmy Smits. A podobné to bylo s Genevieve O’Reilly. Ta vůdkyni rebelů Mon Mothmu hrála už v Epizodě III, ze které nakonec byla vystřižená. Teď se tedy konečně dočkala premiéry na plátně. Prapůvodně ji v Návratu Jediů hrála Caroline Blakiston.

Zdroj: NY Times

Rogue One: A Star Wars Story

10.12.2016 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu

Galerie: 9

Rogue One: Oživení Tarkina - technické podrobnosti a video | Fandíme filmu Rogue One: Oživení Tarkina - technické podrobnosti a video | Fandíme filmu Rogue One: Oživení Tarkina - technické podrobnosti a video | Fandíme filmu Rogue One: Oživení Tarkina - technické podrobnosti a video | Fandíme filmu Rogue One: Oživení Tarkina - technické podrobnosti a video | Fandíme filmu Rogue One: Oživení Tarkina - technické podrobnosti a video | Fandíme filmu Rogue One: Oživení Tarkina - technické podrobnosti a video | Fandíme filmu Rogue One: Oživení Tarkina - technické podrobnosti a video | Fandíme filmu Rogue One: Oživení Tarkina - technické podrobnosti a video | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu