Kam tečou obří hollywoodské rozpočty

Kam tečou obří hollywoodské rozpočty | Fandíme filmu
Warner Bros.
Podívejte se na šikovné video, které odhaluje, kolik v průměru dostávají zaplaceno jednotliví členové štábu masivního hollywoodského blockbusteru.

Neuběhne týden, abychom neslyšeli o finančním úspěchu či neúspěchu hollywoodských blockbusterů. Informace o tom, kolik letní hit utrží, jsou jednoduché, přehledné a snadno dosažitelné. O něco složitější je situace na rozpočtové straně, kde se většina zpráv omezí na pouhé konstatování o velikosti rozpočtu. Zajímalo vás ovšem někdy, co přesně se pod těmito astronomickými sumami skrývá? Kam přesně ty stamilióny vlastně tečou?

Časopis Vanity Fair přišel za zajímavým pohledem na filmový rozpočet. V ilustrativním videu se mu podařilo rozklíčovat jednotlivé položky do nejmenších detailů, alespoň co se týče výplat pro lidský personál. Od pohádkové gáže pro hlavní hvězdy až po drobné, které získá filmový osvětlovač nebo ostraha parkoviště. Jako ilustrace slouží fiktivní film s 200 miliónovým rozpočtem, což jsou celkem obvyklé náklady dnešního velkého blockbusteru. Částky pro jednotlivé profese se zakládají na průměrných tabulkových platech podle platné odborové smlouvy. Jedná se tedy o zprůměrované cifry, které se přirozeně mohou film od filmu lišit, už jenom podle věhlasu herce, kterého se podařilo podepsat do hlavní role. Součástí kalkulace nejsou výdaje spojené ne-lidskými subjekty (jídlo, auta, materiál na kulisy, pronájem lokací atd.).

Skutečnost, že největší herecké hvězdy berou miliónové šeky, není žádným tajemstvím. Velmi zajímavý je ovšem bližší pohled na to, v jakých cenových relacích se pohybují odměny především pro pracovníky z technických a uměleckých profesí. Přikládáme výběr těch nejzajímavějších: Kameraman (900 000 $), Střihač (924 500 $), Filmový skladatel (800 000 $), kostýmový designér (315 000 $), kadeřník (127 000 $), cameo oscarového herce (75 000 $) animátoři (957 000 $), asistent režiséra (118 000 $) a hlavního herce (64 000 $), castingový ředitel (233 000 $), 3D specialista (538 000 $), šéf přes speciální efekty (948 000 $) nebo více než 5000 komparsistů (Extras) - 146 $ za osobu) = celkově více než 730 000 $.

Příspěvek poprvé vyšel v roce 2016. Znovu jej připomínáme v rámci rubriky "staré ale dobré". V ní novějším čtenářům připomínáme starší tematické příspěvky, které jsou dodnes aktuální a zpestří vám dobu, v níž se velká většina filmových novinek točí primárně kolem koronaviru a jeho dopadů.

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu