Téma: O čem vlastně budou Star Wars 7? Víme, že nic nevíme!

Téma: O čem vlastně budou Star Wars 7? Víme, že nic nevíme! | Fandíme filmu
Nebojte se spoilerů a pojďte žasnout nad tím, jak strašně málo toho víme o ději Star Wars: Síla se probouzí. #NoSpoilers!
  1. Kapitola č.1
  2. Proč je málo zákulisních spoilerů?
  3. To málo, co o filmu skutečně víme

To málo, co o filmu skutečně víme

Co tedy o zápletce a ději filmu vlastně oficiálně víme? Pojďme si společně poskládat, co prozradily trailery a rozhovory: Děj se odehrává třicet let po bitvě na Endoru v Návratu Jediů. Předchozí události film tu a tam naznačí, ale určitě se v nich nebude nijak detailně šťourat. Důležité je především navodit dojem toho, že jsme v složitém světě, ve kterém plynou složité dějiny. Co se dosavadních šesti částí Hvězdných válek týče, J.J. Abrams se dušuje, že není nutné je vidět, aby divák pochopil, co se děje v aktuálním filmu. Ten má vyprávět poměrně uzavřený příběh a zároveň připravit půdu pro další pokračování. Nečekejme ale žádné cliffhangery, Síla se probouzí položí základní kameny především v rámci vazeb mezi jednotlivými postavami, fungováním světa Star Wars (jeho momentální podoby) atp..

Události se odehrávají uprostřed boje mezi Rezistencí a Prvním řádem. Rezistence je popisována jako skupina, která se odštěpila od nějaké větší skupiny. (Zřejmě od Nové republiky, která byla ustanovena po porážce Impéria jako vládnoucí demokratický orgán galaxie). O mnoho víc o ní nevíme. Ani z jakých důvodů se rozhodla odštěpit a ani to, jestli se skutečně odštěpila od Nové republiky a co se vlastně s Novou republikou v současnosti děje. Rezistence je zřejmě z velké části vojenská organizace, jedním z čelních představitelů je generálka Leia Organa (Carrie Fisher), členem rezistenčního letectva je Poe Dameron (Oscar Isaac), jeden z nových hrdinů. Zjevně jde o duchovního nástupce Rebelů – tedy „těch hodných“ v původní trilogii Star Wars.

Podobně je i První řád označován jako „pozůstatek“ Impéria. Formulace v dostupných vyjádřeních filmařů naznačují, že těch pozůstatků možná někdy bylo více, ale není jasné, kolik jich je v tuhle chvíli, popřípadě co se děje (událo) s těmi ostatními. J.J. Abrams tvrdí, že První řád se zrodil z konverzace o tom, co by se asi stalo, kdyby se po druhé světové válce všichni nacisté sešli v Argentině a začali spolupracovat. První řád Impérium obdivuje, Darth Vadera vnímá jako mučedníka a má pocit, že musí dokončit, co jeho předchůdci započali.

Luke Skywalker (Mark Hamill) je podle oficiální propagandy zrádce dobrého Impéria, ale částečně také postava opředená mnoha nepravdivými mýty. Na Sílu se v současném světě značně pozapomnělo, jako na dávnou pohádku. Přesto jí někteří stoupenci Prvního řádu (minimálně Kylo Ren) vládnou a podléhají její svůdné moci. Sílu vyhubit nelze a vždy tu budou tací, které touha po ní zavede na scestí. V rámci Prvního řádu spolupracují Kylo Ren (Adam Driver), generál Hux (Domhnall Gleeeson) a nejvyšší vůdce Snoke (Andy Serkis).

 

První řád je tedy přesvědčený o tom, že dokáže vnést do galaxie pořádek, Rezistence zjevně nesouhlasí, popřípadě přímo vidí, že První řád neváhá ke svým cílům směřovat pomocí jakýchkoliv prostředků. Jenže proč vzájemné souboje začínají až teď? Nebo spíš: Proč už trvají nějakou dobu, ale filmoví diváci je začnou sledovat teprve v tuhle chvíli? Třicet let od událostí Návratu Jediů jsme poskočili z praktických důvodů (aby původní hrdinové věkově odpovídali svým představitelům, a aby nové filmy skutečně na ty staré nemusely navazovat nijak těsně). Ale to jsou vnější okolnosti, snímek musí mít nějakou interní logiku, nějaký vlastní důvod proto, proč právě tenhle příběh stojí za to vyprávět.

Víme, že Poe Dameron a Leia jsou do událostí logicky zapletení, jakožto bojovníci Rezistence a to samé platí pro záporáky. Finn začne svůj příběh jako dezertér, kterému je První řád v patách a postupně se při tom zaplete s Poem, pouštní samotářkou Rey (Daisy Ridley), Hanem Solem (Harrison Ford) a Chewbaccou (Peter Mayhew). Luke Skywalker (Mark Hamill) zůstává naším očím stále skryt, jeho úloha má být naprosto klíčová, ale zatím je nám neznámá. A stejně tak zůstávají skryty cesta, kterou chce První řád dojít k absolutní nadvládě, dílčí cíle jednotlivých záporáků i způsob, jakým je všechny hodlá Rezistence zastavit. To všechno se dozvíme v kinech už tenhle čtvrtek!

Série velkých tematických článků o Star Wars: Síla se probouzí:

« Předchozí kapitola

Star Wars: Síla se probouzí

14.12.2015 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu