Koza: Netradiční boxerský film ze slovenska

Koza: Netradiční boxerský film ze slovenska | Fandíme filmu
Z olympiády až do ghetta. Ve filmu na motivy skutečných událostí hrají sami aktéři skutečných událostí.

Peter Baláž, přezdívaný Koza, je bývalý olympionik a boxer. Osmkrát vyhrál mistrovství Slovenska, třikrát se zúčastnil světového šampionátu a v roce 1996 reprezentoval Slovensko na letních olympijských hrách v Atlantě. V současné době ale žije v romském ghettu v Žilině.

Jednoho z jeho přátel, slovenského dokumentaristu Ivana Ostrochovského (Sametoví teroristé, Garda) zaujal jeho životní příběh natolik, že se o něm rozhodl natočit dokument. Z tohoto plánu se ale vyklubalo nakonec něco jiného - vzniklo drama, ve kterém budou Peter Baláž a další lidé hrát sami sebe.

Ostrochovoský se chopil režie a spolu s Markem Leščákem (Cigán, Až do města Aš) k snímku napsal scénář, který se v některých ohledech slučuje s boxerovým osobním životem. Ve filmovém příběhu žije Peter Baláž se svojí přítelkyní Mišou, která znenadání otěhotní a chce jít na potrat, na který potřebuje peníze. O ty žádá Petera, který se rozhodne znovu začít boxovat - nikoliv, aby vydělal peníze na interrupci, ale na to, aby přesvědčil svoji partnerku, že si dítě mohou dovolit. Na jeho cestě se mu bude snažit pomoci jeho trenér Ján Franek, bronzový medailista z olympijských her v Moskvě z roku 1980.

Trailer na Kozu divákovi ukazuje přesně to, co od snímku má čekat - melancholické, ale zároveň surové drama z boxerského prostředí. Během minuty a půl dlouhé ukázky nikdo nepromluví a působí pouze vizuální stránka chystaného dramatu. Pokud vám trailer nestačil, ale zaujal vás, můžete se ještě podívat na dvě další ukázky. Jedna vám přiblíží filmový pohled na boxerský trénink a druhá samotný zápas.

Premiéra filmu Koza proběhla již 5.7. 2015 na 50. Mezinárodním festivalu v Karlových Varech a od té doby převládají lehce nadprůměrná hodnocení. Na Slovensku můžete na film vyrazit již od poloviny minulého měsíce, v českých kinech bude promítán až od 29. října 2015.

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu