Marvel Cinematic Universe utržil v kinech už 7 miliard

Marvel Cinematic Universe utržil v kinech už 7 miliard | Fandíme filmu
Propojené marvelovky dál šplhají na první místo žebříčku nejúspěšnějších filmových sérií. Stoupají také Transformers a Spider-Man.

V žebříčku deseti komerčně nejúspěšnějších filmových sérií má zdaleka nejvíc filmů James Bond (25), ale stejně mu to stačí „pouze“ na třetí pozici. Tam ho letos v dubnu odsunul Marvel, společně s premiérou Captaina Ameriky 2. Série propojených komiksových filmů tehdy překročila v kinech 6 a čtvrt miliardy dolarů. O pár měsíců a jeden film později je skóre pro studio ještě veselejší. Guardians of the Galaxy už stihli v kinech utržit 618 milionů dolarů a to pořád ještě neměli premiéru v Číně a několika evropských zemích. Dohromady se tak Marvel vyšplhal lehce přes 7 miliard a pokořil další milník. Přes sedm miliard se zatím dokázal přehoupnout jenom Harry Potter, který se 7,72 miliardy žebříček pořád ještě vede.

To se samozřejmě změní hned příští rok, kdy Marvel do kin vrhne Avengers 2 a malého čaroděje za sebou nechá v prachu. Do světa Harryho Pottera sice v následujících letech přibudou hned tři další filmy, nicméně tempo jejich vydávání bude příliš pomalé, než aby mohlo Marvel ohrozit. Pokud se tedy nic zásadního nezmění, bude Marvel Cinematic Universe po dlouhá léta prvenství držet. Do přímého souboje by se mohl krátkodobě pustit snad jedině Avatar, pokud by si i pokračování vedla stejně fenomenálně, jako první film (ten utržil v kinech 2,78 miliardy dolarů). Ale i tak by jej šňůra příběhů z Marvel Universe dříve či později předehnala.

Když jsme v dubnu o postupu Marvelu na druhou příčku informovali, přiložili jsme také celou první desítku těch nejúspěšnějších filmových značek. Žebříček se od té doby docela slušně proměnil, tak si ho pojďme porovnat. První místo zůstává nezměněné, na druhém je tedy Marvel Universe s 7,003 miliardy dolarů. James Bond se také nepohnul, vydělávat začne až zase příští rok, až do kin vstoupí nový film. Něco podobného platí o filmech ze Středozemě, kde se závěrečného filmu dočkáme letos na Vánoce. Hobit 3 by v nejlepším případě mohl „tolkienovky“ vynést někam k šesti miliardám, avšak pokud Warner neplánuje nějaké obnovené premiéry, víc peněz už ze Středozemě v kinech nenaseká. Na Silmarillion Tolkienovi dědicové práva prodat nechtějí.

Velké věci se příští rok začnou dít v jedné předaleké galaxii. Prozatím Star Wars stagnují na pátém místě, ale od roku 2015 uvidíme v kinech jeden hvězdný film ročně. O stabilní pozici v TOP 5 se tak Hvězdné války obávat nemusí. Pak už se žebříček konečně mění. Na šesté místo se díky Amazing Spider-Manovi 2 vyšplhal Spider-Man, který nejspíš ale zase brzy spadne, protože mu na záda dýchá konkurence. Batman samozřejmě od posledního měření v kinech nic neutržil, jen jsme vyšli z jiného zdroje, který započítává i sólovku Catwoman. K dalšímu pohybu dojde v roce 2016, kdy se Batman postaví po bok Supermana v Dawn of Justice.

Na osmém místě ještě v dubnu seděl Shrek, teď už jsou tam Transformers 4, kteří i v následujících letech budou svoje pozice přinejhorším udržovat. Až na devítku spadli Piráti z Karibiku, ti ale netrpělivě čekají na další pokračování a o umístění nepřijdou. A na desítce je Shrek. Tam se sice o dalším pokračování nebo alespoň o dvojce Kocoura v botách také pořád mluví, avšak zatím kde nic, tu nic. Z elitní desítky vypadla Twilight Sága, a pokud Stephenie Meyer nezačne rychle psát další pokračování, už se do ní nikdy nevrátí. Naopak z desátého místa by co nevidět mohli Shreka vykopnout X-Meni, kteří už teď mají díky Budoucí minulosti na kontě 3,05 miliardy dolarů, a také plánují posílat do kin alespoň jeden film ročně. Momentálně by o desátou příčku mohla čistě matematicky usilovat i Doba ledová, avšak její další pokračování přijde do kin až po X-Men: Apocalypse., takže je to bez šance.

První desítka je tak poměrně pevně daná na řadu let dopředu a přetahování o pozice bude probíhat pouze v jejím rámci. Pokud bude chtít zaútočit někdo zdola, bude muset předvést opravdu těžký kalibr a na to má snad jedině ten Avatar, popřípadě propojený svět DC komiksu, který se pomalu začíná formovat.

Pořadí

Název

Tržby

Počet filmů

Průměr na film

1

Harry Potter

7,72 mld. USD

8

965 mil. USD

2

Marvel Universe

7,00 mld. USD

10

700 mil. USD

3

James Bond

6,19 mld. USD

25

248 mil. USD

4

Tolkienova Středozem

4,93 mld. USD

6

820 mil. USD

5

Star Wars

4,54 mld. USD

7

648 mil. USD

6

Spider-Man

3,96 mld. USD

5

792 mil. USD

7

Batman

3,80 mld. USD

10

380 mil. USD

8

Transformers

3,75 mld. USD

4

751 mil. USD

9

Piráti z Karibiku

3,72 mld. USD

4

932 mil. USD

10

Shrek

3,51 mld. USD

5

702 mil. USD

Zdroj: Wiki

Strážci Galaxie

01.08.2014 | USA, Velká Británie
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný
Info o filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu