Studio Ghibli může ukončit činnost

Studio Ghibli může ukončit činnost | Fandíme filmu
Japonsko není Hollywood a animace je drahá.

Oscarová Cesta do fantazie, epická Princezna Mononoke, srdceryvný Hrob světlušek, milovaný Můj soused Totoro. To je jen krátký výběr z klasické tvorby dvou zakladatelů Studia Ghibli, Hajao Mijazakiho a Isao Takahaty, kteří bohužel letos poslali do kin své poslední filmy. Animátorský gigant a jeden z nejznámějších filmových producentů východu ale nemá jen tato dvě jména. Do televize na podzim zamíří seriál Ronja, dcera loupežníka, který adaptoval Mijazakiho syn Goro jako svůj třetí projekt. V japonských kinech se zase aktuálně promítá When Marnie Was There, druhý film režiséra Hiromasy Yonebayashiho. Může se zdát, že aktivita studia neznačí problémy, nedávné drby však svědčí o opaku a tvrdí, že právě Marnie by mohla být posledním filmem Studia Ghibli.

Aktuální situace s financováním a návratností investic animovaných filmů je údajně tak špatná, že poslední snímek věhlasného Mijazakiho s názvem Zvedá se vítr zatím nevydělal tolik, aby mohl být prohlášen za výdělečný. Takahatova labutí píseň The Tale of Princess Kaguya pak údajně stále ještě více a s nižšími tržbami než Zvedá se vítr je pro studio propadákem. Nejmenované zdroje ze studia tvrdí, že ačkoli společnost zaměstnává relativně malou pracovní sílu, stále se zdráhá narozdíl od konkurence přeposílat část zakázek do levnějšího zahraničí. Právě tyto nadprůměrné náklady údajně neumožňují studiu vypořádat se s aktuální situací na trhu a vydávat každoročně nové filmy. Rozpuštění studia by mělo mít za následek zrušení jakékoliv produkce a zbylí zaměstnanci by se soustředili výhradně na opečovávání autorských práv dosavadních děl.

Jste fanoušky Studia Ghibli? Co na zvěsti říkáte? Mohou být pravdivé?

Poznámka editora: Podle doplňujících zpráv by se studio Ghibli nemuselo uzavřít úplně. Zatím jej čeká pauza, během které studio promyslí svou další budoucnost a pokusí se o restrukturalizaci, která by umožnila jeho další fungování.

Zdroje: Anime News Network, Kotaku

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu