The Lady: Trailer na novinku Luca Bessona

The Lady: Trailer na novinku Luca Bessona | Fandíme filmu
Francouzský režisér se pokouší vrátit k natáčení "hodnotných" filmů.

Před nějakými dvaceti lety patřil režisér, scénárista a producent Luc Besson k nejvýznamnějším francouzským tvůrcům doby. Mezi jeho nejlepší snímky patří bezpochyby „svatá trojice“ Magická hlubina (1988), Brutální Nikita (1990) a Léon (1994). Pak se bohužel vrhl na produkci béček, kterými chtěl konkurovat Hollywoodu. Výrobě těchto rozpočtově nenáročných filmů se věnuje dodnes. Někdy je výsledek lepší (96 Hodin, 2008), jindy o něco horší (nová verze Fanfána Tulipána, 2003). Občas si ještě zarežíruje (např. trilogie Artur a Minimojové, 2006 - 2010), ale věhlasu svých filmů z první půle 90. let už nikdy nedosáhl.

Nyní má Besson šanci, vrátit se do první režisérské ligy. Jeho nový film The Lady bude životopisem významné osobnosti, což je žánr, který je hlavně u oscarové Akademie velmi oblíbený. Pokud je navíc tou osobností nějaký bojovník za lidská práva a odpůrce diktátorského režimu, tak pravděpodobnost získat Oscara je mnohem vyšší. A Besson se na filmové plátno rozhodl převést životní příběh barmské disidentky a nositelky Nobelovy ceny míru Su Ťij. Ta je v současné době držena v domácím vězení a celý demokratický svět žádá její propuštění. Takže, krom jiného, film zřejmě bude mít zřejmě i politický dopad.

Ten se ostatně projevuje už nyní. Představitelka Su Ťij, jedna z nejznámějších hvězd kung-fu filmů, Michelle Yeoh (např. Tygr a drak, 2000), dostala oficiální zákaz vstupu na území Barmy. Představitele jejího manžela Davida Thewlise něco podobného postihlo už před několika lety v případě filmu Sedm let v Tibetu (1997), kdy společně s Bradem Pittem a režisérem Jean-Jacquesem Annaudem získal v Číně status osoby nežádoucí.

Samotný trailer dává představu, jak pravděpodobně The Lady bude vypadat. Zdá se, že to bude monumentální snímek s monumentální stopáží, se spoustou davových scén (které v traileru navozují kýčovitý dojem) a všudypřítomným patosem. Přesto je trailer šikovně sestříhaný, graduje a v závěru se dokonce dostaví i něco, čemu se dá říkat mrazení v zádech. Takže je klidně možné, že se film povede a Luc Besson konečně dobude ten velký Hollywood a oblbne oscarovou Akademii, jak o tom už celá léta sní.

 

The Lady: Trailer

 

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu