Automobilové honičky napříč časem, od Bullitta po Bournea

Automobilové honičky napříč časem, od Bullitta po Bournea | Fandíme filmu
Universal Pictures
Rychle a zběsile se letos nedočkáme, avšak automobilové honičky tu s námi jsou už nějaký ten pátek. Pojďme si připomenout ty nejpovedenější.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3
  4. Kapitola č.4
  5. Kapitola č.5

Burácivý řev motorů zpod kapoty, kvílení pneumatik, narůstající adrenalin z rychlé jízdy. Automobilové honičky mají ve filmech jasně daný cíl – nechat vyniknout atraktivitu automobilů v akci, navodit pocit vzrušení, které může ještě zesílit díky efektně natočeným bouračkám.

Už za pár týdnů nám všechny tyhle pocity mělo dopřát Rychle a zběsile 9, to však bylo kvůli pandemii koronaviru o rok odloženo. Následující řádky jsou věnovány přehledu několika nejpovedenějších automobilových honiček dob minulých. V historii akčního filmu se honiček samozřejmě objevila neuvěřitelná spousta, ale za tuhle pětku dáváme ruku do ohně. Žebříček je sestaven chronologicky, podle toho, kdy měl který film premiéru.

Bullittův případ (1968)

Kriminálka se Stevem McQueenem se podle řady filmových fanoušků dodnes pyšní tou nejlepší filmovou honičkou vůbec. V okolí San Francisca a dokonce i v ulicích města se nahání legendární Ford Mustang a Dodge Charger v rychlosti více jak sto sedmdesát kilometrů v hodině. Hudba utichne, rychlosti se v naháněcí pasáži „kopou“ vážně tvrdě a koně pod kapotou jsou rozdivočení na maximum. Radnice povolila filmařům pouhou stotřicítku a původně měla scéna probíhat i na slavném mostě Golden Gate. McQueen, který byl nadšený závodník, se za volantem postaral o detailní záběry, zbytek odřídil kaskadér. Natáčení honičky zabralo tři týdny, ale péče se vyplatila. Snímek si odnesl Oscara za střih a byl nominován i za zvuk.  

Další kapitola »
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest