Kaskadér: Akční lahůdka dorazila do našich kin

Kaskadér: Akční lahůdka dorazila do našich kin | Fandíme filmu
Universal Pictures
Zobrazit dalších 7 obrázků
Pro film vznikla úplně nová funkce. Koukněte do zákulisí na kaskadérské laskomin.

Ze zámoří přicházely nadšené ohlasy. Recenzenti psali, že Kaskadér (The Fall Guy) není nikterak hluboký nebo originální film, ale plní co si předsevzal: Přináší skvělou akci. Řada kritiků mluví vyloženě o oslavné ódě na kaskadérské řemeslo. Navíc jsme se měli těšit na skvělou chemii mezi Ryanem Goslingem a Emily Blunt v hlavních rolích. Příznivcům akční zábavy tak musí dělat radost, že po řadě týdnů pochvalné šuškandy konečně novinka dorazila do našich kin.

Kaskadérská duše filmu je zdůrazňována v podstatné části propagačních materiálů. Před časem jsme řešili, že při natáčení padl jeden kaskadérský rekord. Následně přišlo třeba video, v němž si můžete prohlédnout, co všechno kaskadérský tým při natáčení podstoupil, aby nám přinesl pokud možno co nejvíc vzrušující podívanou. A co si budeme povídat, i další ochutnávky zveřejněné v posledních dnech se zaměřují hlavně na akci. Videa najdete přiložená kolem článku.

Jak jsou kaskadéři užiteční dokládá i historka Ryana Goslinga z natáčení. Herec prozradil, že v úvodní scéně sledujeme jeho hrdinu z karavanu až k seskoku z výšky, abychom okamžitě měli jasno v tom, co obnáší běžný den kaskadéra. Všichni se shodli, že scéna bude nejpůsobivější, pokud půjde o kontinuální, nepřerušený záběr. Bylo tak potřeba, aby Gosling seskok podstoupil sám. Sice nešlo o nebezpečnou záležitost, ale Ryan podle svých slov trpí docela silným strachem z výšek, takže si prý ani samotný (jištěný) skok nepamatuje, prostě byl v tu chvíli mimo.

Vzhledem k tomu, jak si film kaskadérů považuje, tak nepřekvapí, že režisér David Leitch dlouho oroduje za to, aby Oscary zařadily kaskadérskou kategorii. Sám býval kaskadérem a koordinátorem, teď akční filmy točí a je spolumajitelem kaskadérské firmy 87eleven. Při natáčení Kaskadéra se mu podařilo prosadit, aby vůbec poprvé někdo oficiálně dostal titul stunt designer. Což je člověk, který je ve štábu zodpovědný za akci. Česky bychom tedy mohli říct zhruba „vedoucí akce“.

Obvykle jsou lidé s podobnou odpovědností v titulcích vedeni jako koordinátor kaskadérů, režisér sekundárního štábu nebo obojí. Titul stunt designer by měl daleko lépe popisovat komplexní a kreativní úlohu, jakou daná osoba v rámci štábu plní. Konkrétně se téhle pocty dočkal Chris O’Hara, jenž dříve dohlížel na akci pro filmy jako Free Guy, Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw, Venom, Rudá volavka, Baby Driver, xXx 3 či Jurský svět.

Pokud bude mít Kaskadér u diváků úspěch, je Leitch připravený natáčet pokračování. S herci i štábem se mu skvěle spolupracovalo, ve světě kaskadérů je jako doma, takže jestli dostane David příležitost točil sequel, připraví jich klidně několik. Tak mrkněte na přiložená videa a dolů do galerie na poslední plakáty a sami uvidíte, jestli se o víkendu zařadíte mezi ty, co snímek v kinech podpoří.

Colt Seavers (Ryan Gosling) je kaskadér. Je zvyklý na to, že se nechá pro zábavu diváků odpalovat, zapalovat nebo shazovat z výšky. Po vážném úrazu si vzal na rok pauzu, aby se dal zdravotně i duševně do pořádku. Zpátky před kameru jej zláká práce na vysokorozpočtovém filmu, který točí jeho bývalá přítelkyně Jody Moreno (Emily Blunt). Colt dělá svou práci a snaží se znovu sblížit s Jody. Hvězda filmu Tom Ryder (Aaron Taylor-Johnson) se ale náhle ztratí. Nekompromisní producentka (Hannah Waddingham) dělá všechno pro to, aby zmizení herce utajila před studiem a novináři, ale záhada se jen prohlubuje. Nakonec je právě na Coltovi, aby Toma našel. Přitom je nechtěně zatažený do kriminálního spiknutí a čekají na něj nebezpečnější překážky, než libovolný kaskadérský kousek jeho kariéry. Režíruje David Leitch, scénář napsal Drew Pearce. Datum premiéry je stanoveno na 2. května 2024.

Foto: Universal Pictures

Zdroje: Men's Health, Indie Wire, Games Radar

Galerie: 8

Kaskadér: Akční lahůdka dorazila do našich kin | Fandíme filmu Kaskadér: Akční lahůdka dorazila do našich kin | Fandíme filmu Kaskadér: Akční lahůdka dorazila do našich kin | Fandíme filmu Kaskadér: Akční lahůdka dorazila do našich kin | Fandíme filmu Kaskadér: Akční lahůdka dorazila do našich kin | Fandíme filmu Kaskadér: Akční lahůdka dorazila do našich kin | Fandíme filmu Kaskadér: Akční lahůdka dorazila do našich kin | Fandíme filmu Kaskadér: Akční lahůdka dorazila do našich kin | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu