Matrix: Nový film je oficiálně v přípravě, známe režiséra

Matrix: Nový film je oficiálně v přípravě, známe režiséra | Fandíme filmu
Warner Bros. Pictures
Virtuální svět se vrátí do kin s úplně novým příběhem.

První Matrix byl zcela zásadní počin pro vývoj kinematografie a inspiruje filmaře dodnes. Dvě přímá pokračování byla hodnocena o něco hůře, ale byly to obří hity, které pomohly posunout trikové technologie a udělaly z Matrixu obří značku. Čtyřka přišla teprve před zhruba dvěma lety a dost diváky rozdělovala. Autorka Lana Wachowski se rozhodla být hodně meta, použít celý snímek jako komentář, podobenství, filosofickou úvahu a tak trochu trolling. Část publika drzý přístup se smíchem ocenila, část byla pekelně otrávená. „Čtyřka“ byla ze všech dosavadních dílů nejdražší a utržila jen zlomek toho, co předchozí díly. Jistě na tom mělo svůj podíl to, jak byl snímek pro část publika divácky nevděčný, ale faktorem bylo také uvedení v době pandemie, kdy studio Warner Bros. poslalo snímek souběžně s kinosály i na domácí video.

Ať už ale za komerčním neúspěchem stálo cokoliv, bylo prakticky nevyhnutelné, že takhle prominentní značce Warner neodolá a dříve či později se ji pokusí využít znovu. A teď je to tady. Připravuje se nový celovečerní film, o němž zatím nevíme prakticky nic bližšího. Přípravy oficiálně oznámilo přímo studio, ale zatím nevíme, o čem snímek bude pojednávat, kdy se jej dočkáme anebo jestli se vrátí kdokoliv z dosavadních postav (a herců).

Zřejmé je, že film píše a režíruje Drew Goddard. Z původní tvůrčí dvojice je pouze Lana Wachowski připojena jako výkonná producentka, takže jakýkoliv její vliv bude naprosto minimální. Goddard natočil filmy Chata v horách a Zlý časy v El Royale, takže jde rozhodně o tvůrce, který umí být meta, dokáže propojovat různé reality a hrát si se strukturou vyprávění. Pakliže tedy má dílo převzít po Wachowských někdo nový, je Drew jednoznačně zajímavou volbou.

Navíc nejde o námezdní projekt, pro který by Warner dodatečně hledal nějakého režiséra. Byl to naopak na Oscara nominovaný Godard (za scénář k Marťanovi), který námět na další matrixovský snímek sám aktivně studiu přinesl. Film píše, režíruje i produkuje. Studio bylo z námětu nadšené a podle jeho vyjádření jde o skvělý způsob, jak se vrátit do světa Matrixu, velká pocta dílu Lany a Lilly Wachowských a zároveň Godardův vlastní pohled na to, co by se dalo s látkou dělat. Samotný režisér potom dodává, že jej Matrix změnil jako tvůrce, denně jej inspiruje a považuje za velkou čest, že bude mít příležitost se ve světě zelených písmen vyřádit.

Server One Take News tvrdí, že Drew Godard byl mezi potenciálními kandidáty pro natáčení příštího celovečerního Spider-Mana, ale právě kvůli Matrixu nejspíš o pavoučí příležitost přišel. Žádný jiný zdroj nic takového neuvádí, ale pokud by byla informace pravdivá, pak by to mohlo signalizovat, že se příští Matrix začne točit nejpozději do roka, protože podle drbů z poslední doby by se mohl Spider-Man 4 začít točit už letos na podzim.

Tituní foto je ilustrační, z předchozího Matrixu

Zdroje: The Hollywood Reporter, One Take News

Matrix

30.03.1999 | USA, Austrálie
Akční, Sci-Fi
Info o filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu