Box Office: Duna: Část druhá ovládla kina, konečně zase chodí davy

Box Office: Duna: Část druhá ovládla kina, konečně zase chodí davy | Fandíme filmu
Warner Bros.
Je tu první víkend letošního roku, kdy kina bez mhouření očí mohou říct, že jsou na tom dobře.

Trvalo to dva měsíce! Víkend od 1. do 3. března je první (třídenní, neprodloužený) víkend letošního roku, při kterém celkové tržby na největším filmovém trhu v Severní Americe úhrnem překonaly částku 100 milionů dolarů. Konkrétně to bylo téměř 113 milionů. V loňském roce se laťku povedlo pokořit třicetkrát, letos zatím jen jednou, což není úplně dobrá známka.

Sluší se podotknout, že za výrazné zlepšení provozovatelé kin vděčí jednomu jedinému filmu, Duně: Části druhé (Dune: Part Two). Ta vygenerovala 70% veškerých víkendových tržeb, o starší nabídku příliš velký zájem nebyl. Duna 2 nakonec pokořila očekávání a utržila při svém premiérovém víkendu více než 81 milionů. To je prakticky dvojnásobek toho, co při premiéře utržil první díl, i když je potřeba dodat, že první část byla uváděna v covidových časech, kdy se experimentovalo se souběžným uvedením v kinech a na HBO Max, takže nejde o tak docela férové srovnání.

Několik zajímavých detailů: Asi polovinu tržeb „Část druhá“ utržila v prémiových sálech, jako je například IMAX – diváci tedy stojí o to zažít snímek v co nejimpozantnější podobě. Tržba je jen o chlup nižší než u loňského Oppenheimera, jenž měl start jen asi o milion silnější. Duna nejspíš nedosáhne podobných výšin, už jen proto, že se blíží další divácky lákavá konkurence. Během víkendu nicméně zájem nijak rapidně neklesal, což signalizuje, že by snímek mohl být nějakou dobu trvalkou.

Na ostatních světových trzích si film také vede skvěle a podstatně lépe, než se čekalo. Od uvedení v půlce týdne až do neděle se zatím povedlo utržit vynikajících 97 milionů, což je skoro o dvacet milionů víc, než analytici dopředu předvídali. Dohromady je tedy zatím utrženo velice pěkných 178 milionů. Když budeme znovu srovnávat s Oppenheimerem, tak ten při premiéře zvládl globálně utržit 180 milionů.

Na Dunu čeká uvedení ještě na několika velkých trzích včetně Číny a Japonska, takže i kdyby se sci-fi v budoucích týdnech v pokladnách úplně sesypala, neměla by utržit méně než 450 milionů dolarů. Na druhém konci pomyslného rozpětí je potom Oppenheimer, kterému se povedlo dosáhnout více než dvojnásobného výsledku. Podobný cíl by byl hodně ambiciózní, ale čím víc se mu podaří přiblížit, tím lépe: Pokud se má druhá Duna zaplatit už v kinech, potřebovala by utržit alespoň 600 milionů. Když si vzpomenete, že jednička i s podstatně slabším startem dokázala nakonec vyšplhat na tržby ve výši 435 milionů, tak ta šestistovka nepůsobí nedosažitelně.

Jak už bylo řečeno, o zbytek momentální nabídky nikterak zázračný zájem není. Mezi prvním a druhým místem je rozdíl v tržbách vyšší než sedmdesát milionů. Bob Marley: One Love se promítá teprve třetím týdnem a ačkoliv nejde o žádný propadák, Duně se určitě rovnat nemůže. Tento víkend utržil 7 milionů a dohromady má na účtu 82 milionů, takže za dosavadních devatenáct dní tolik, kolik Duna 2 zvládla za tři… Ostatní trhy za Severní Amerikou trochu zaostávají, ale není to špatné. Zbytek světa přihodil za víkend bezmála 9 milionů a celkem už je na trzích mimo USA utrženo 63 milionů. Celkem tedy 146 mega globálně. Na životopis se sedmdesátimilionovým rozpočtem slušný výkon.

Na třetí příčce je křesťanský snímek Ordinary Angels, který dál přitahuje věřící publikum, ale jinak velké vlny nedělá. Promítá se druhým týdnem, povedlo se utržit téměř 4 miliony, celkem je na účtu zatím přes 12 milionů a částku se povede asi ještě zdvojnásobit. A pak na „Běžné anděly“ filmová historie navždy zapomene.

Nějaké legrační výsledky stále ještě hlásí Madam Web (Madame Web). V kinech se promítá třetím týdnem, zájem o snímek se znovu propadl a od pátku do neděle se podařilo prodat vstupenky pouze za 3,2 milionu dolarů. Celkem je ve Státech utrženo 40 milionů. Další trhy přidaly za víkend ještě 5 milionů k dobru, tudíž globální úhrn činí 91 milionů. Diváků bude dál ubývat, takže nejde předpokládat, že by to mizerně přijatá komiksovka dotáhla dál než ke 120 milionům. Co tenhle průšvih znamená pro případné budoucí spidermanovské filmy od studia Sony, to ukáže až čas.

Následují další epizody křesťanského seriálu The Chosen, které jsou před uvedením v TV promítány v kinech. Dvě nejnovější epizody utržily za víkend 3,2 milionu a s předpremiérou už mají v kasičce skoro 4 miliony. Dosavadních šest epizod čtvrté řady zatím dokázalo v kinech utržit 22 milionů dolarů a všechny v kinech uvedené díly od roku 2021 až dodnes utržily zhruba 66 milionů. Jde o komerčně nejúspěšnější promítání seriálu v kinech.

Na šesté příčce víkendového žebříčku je animák Ptáci stěhováci (Migration), který se i po jedenácti týdnech promítání dokáže v sálech udržet. Tenhle víkend lidi za vstupenky utratili 2,5 milionu v USA a 3,5 milionu ze zbytku světa. Dohromady to dává už moc hezkých 277 milionů s potenciálem překonat kulatou třístovku.

Jak to obvykle u asijských animé filmů bývá, při premiéře se na ně nahrnou všichni fanoušci, a pak zájem rychle opadne, protože širší diváckou obec tyhle snímky nezajímají. To samé se stalo i v případě Demon Slayer: Kimetsu No Yaiba - To the Hashira Training. Návštěvnost poklesla o 82 procent. Tento víkend tržba činila už jen 2 miliony a celosvětový úhrn je 39 mega. Dosažení padesátky je téměř jisté, možná se povede i šedesát. Protože i když chodí především skalní fanoušci, tak se musí nechat, že těch není vůbec málo.

Posledních pár drobných ještě vytřásá z publika Wonka, jenž se promítá už úctyhodných 12 týdnů. Přidal ještě 1,7 milionu a celkem hlásí globální úhrn 624 milionů. Teoreticky by z toho nakonec mohlo být i 650 milionů, ale pak už se čokoládníkova pouť kinosály definitivně zastaví, protože konkurence bude jen přibývat. Rozhodně mezi ni nepatří špionážní Argylle, jenž se sesypal jak domeček z karet. Už při premiéře to bylo slabé, při pátém víkendu v kinech už diváci utratili jen 1,4 milionu. Celkem je na účtu 92 milionů a dosažení kulaté stovky je zhruba tak všeho, v co může nákladná špionážní akce doufat. Top ten uzavírá The Beekeeper s Jasonem Stathamem, jenž si připisuje další milion a celkem už uškudlil 151,5 milionu. Oproti předchozímu týdnu už je to jen minimální nárůst, tudíž můžeme očekávat, že film v kinech vyklidí pozice.

Mimo elitní desítku pořád ještě stojí za řeč Chudáčci (Poor Things) a S tebou nikdy (Anyone but You). Chudáčci utržili mimo USA další více než 2 miliony a před pár dny konečně pokořili kulatou stovku. Celkem už dokonce mají přes 104 milionů. S tebou nikdy se pro změnu může pochlubit překonáním dvousetmilionové hranice. K dovršení aktuálního úhrnu 207 milionů tenhle víkend kina mimo Spojené státy pomohla dalšími více než 4 miliony. Takže i když se na oba dva filmy doma už skoro nechodí, zbytek světa pořád zájem má a v blížících se týdnech se pár dolarů ještě přikutálí, zvlášť pokud budou Chudáčci úřadovat na Oscarech, které se rozdávají už za týden.

A zatímco dosud to bylo s premiérami dost žalostné, příští týden se najednou Duně rozhodlo naházet klacky pod nohy hned několik zajímavých konkurentů. Největší tržby můžeme očekávat od Kung Fu Pandy 4, uveden bude nový horor Neviditelné zlo a potenciál vzbudit pozornost má možná i indie novinka Love Lies Bleeding, kde Kristen Stewart randí s kulturistkou.

Titulní foto: Duna 2

Zdroje: Box Office Mojo, The Numbers, Luiz Fernando, Deadline

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu