Manželé Stodolovi: Jedni z nejznámějších českých vrahů dorazili do kin

Manželé Stodolovi: Jedni z nejznámějších českých vrahů dorazili do kin | Fandíme filmu
Cinemart
Zobrazit dalších 11 obrázků
Zfilmování se dočkal skutečný případ manželského páru, který zabil a okradl osm penzistů. Premiéra je tu.

S vyprávěním příběhů skutečných zločinů je to složité. Můžete retraumatizovat pozůstalé či přeživší oběti. Vždycky hrozí, že neomluvitelně zkreslíte skutečnost anebo se lapíte do pasti suchopárného příběhu, kterému chybí vnitřní drama. Jakmile navíc případ nepodáváte z pohledu obětí či vyšetřovatelů, ale samotného pachatele, tak se docela snadno můžete dopouštět naprostých fabulací (protože nejen, že zločinci nevidíte do hlavy, ale třeba ani o svých pohnutkách obšírně nehovoří) nebo ještě hůř: Padoucha glorifikovat.

Režisér Petr Hátle a jeho spoluscenárista Tomáš Hrubý v rozhovorech neustále zdůrazňují, že se skutečností toliko inspirovali a vyprávějí vlastně fikční příběh. A to právě proto, že je ze všeho nejdřív zajímaly myšlenkové pochody, které manželský pár vedly k vraždě osmi postarších sousedů. Film se nicméně nejmenuje „Novákovi“, ale Stodolovi, takže pokud chce ze slavné kauzy těžit, musí být také připravený za její zpracování dostat od publika naloženo.

Recenzentské pohledy na film se liší, kdy jedni kritici hovoří o značné povrchnosti a až karikování Dany Stodolové, zatímco jiní naopak charakterní studii chválí za její důkladnost a mnohovrstevnatost. Druhý typ názorů převládá, takže pokud vás poutají příběhy, kde nejde ani tak o vyšetřování, jako spíš o rozbor pachatelů, určitě se nebojte o víkendu zajít do kina. Přikládáme trailer, fotky a anotaci, ať si můžete snímek i sami snáz přiblížit.

Anotace: Jaroslav a Dana jsou mladý pár, který žije v poklidné vesnici, kde se všichni obyvatelé dobře znají. S vidinou snadno získaných peněz se rozhodnou okrást jejich osamělého starého souseda, kterého při tom Jaroslav zabije. K jejich překvapení policie přijme násilnou smrt důchodce skoro automaticky jako nešťastnou náhodu a dál se o případ nezajímá. To Stodolovi přivede k myšlence, že senioři jsou snadnými obětmi nejen pro drobné krádeže, ale i vraždy. Není cesty zpět, Daně se zalíbila moc nad jejími oběťmi a podivný dobrodružný pocit vítězství nad policií. Jaroslav se ocitá na křižovatce, kdy má šanci od Dany odejít, ale selhává a musí čelit následkům svých i jejích zločinů. Brutální vraždy úzce souvisely s jejich vztahem, jsou obrazem závislosti a vzájemné manipulace, z nichž ani jeden nemohl vyjít vítězně.

Stodolovy ztvárnili Jan Hájek a Lucie Žáčková. Dále hrají Jelena Juklová, Petr Motloch, Dana Syslová, Barbara Lukešová, Martina Jindrová, Martin Wox Musil nebo Radek Jiříček. Režisér Hátle dosud točil dokumenty, Stodolovi jsou pro něj hranou celovečerní prvotinou. I scenárista Hrubý tu debutuje, avšak z pozice producenta měl možnost nasát řemeslo na několika z vůbec nejlepších českých projektů posledních let – Hořícím keři, Pustině a Podezření.

Podklady a foto: CinemArt

Galerie: 12

Manželé Stodolovi: Jedni z nejznámějších českých vrahů dorazili do kin | Fandíme filmu Manželé Stodolovi: Jedni z nejznámějších českých vrahů dorazili do kin | Fandíme filmu Manželé Stodolovi: Jedni z nejznámějších českých vrahů dorazili do kin | Fandíme filmu Manželé Stodolovi: Jedni z nejznámějších českých vrahů dorazili do kin | Fandíme filmu Manželé Stodolovi: Jedni z nejznámějších českých vrahů dorazili do kin | Fandíme filmu Manželé Stodolovi: Jedni z nejznámějších českých vrahů dorazili do kin | Fandíme filmu Manželé Stodolovi: Jedni z nejznámějších českých vrahů dorazili do kin | Fandíme filmu Manželé Stodolovi: Jedni z nejznámějších českých vrahů dorazili do kin | Fandíme filmu Manželé Stodolovi: Jedni z nejznámějších českých vrahů dorazili do kin | Fandíme filmu Manželé Stodolovi: Jedni z nejznámějších českých vrahů dorazili do kin | Fandíme filmu Manželé Stodolovi: Jedni z nejznámějších českých vrahů dorazili do kin | Fandíme filmu Manželé Stodolovi: Jedni z nejznámějších českých vrahů dorazili do kin | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu