Madam Web je naprostý průšvih podle úplně všech

Madam Web je naprostý průšvih podle úplně všech | Fandíme filmu
Sony Pictures
Zobrazit dalších 11 obrázků
Kam se hrabe Morbius, komiksové filmy ždímající odkaz Spider-Mana klesly na nové dno.

Z Madam Web (Madame Web) si diváci dopředu dělali legraci. Proč by chtěl někdo sledovat film o slepé jasnovidce upoutané na invalidní vozík? Pak se ukázalo, že se celovečerní zpracování raději inspiruje alternativní verzí, kterou nikdo nezná. U trailerů byla spousta diváků rozpačitých, proslýchalo se, že se film přetáčel. Recenze se schovávaly až do premiéry, a když vyšly, byly strašlivé.

Abychom měli jasno: Občas se stane, že kritici jsou zmlsaní, zatímco běžný divák si film užije. Tohle není ten případ. Na ČSFD má v tuhle chvíli Madam Web od diváků 33%, na Letterboxd 1,9 z 5, na Metacritic 1,8 z 10, na IMDb 3,8 z 10 a na Rotten Tomatoes 58%. CinemaScore (zjednodušeně řečeno divácká očekávání na základě marketingu vs. realita) přineslo tragickou známku C+, kdy hollywoodské velkofilmy obvykle nedostanou horší hodnocení než béčko.

Na největším agregátoru profesionálních recenzí Rotten Tomatoes, získal film od kariérních kritiků pouze 14% kladných recenzí, 86% jich bylo negativních. Průměrná známka činí momentálně 3,5 z 10, co je dokonce o tři desetiny méně, než dostal předchozí komiksový propadák studia SonyMorbius. Když už se objeví pozitivní recenze, většinou je to s dovětkem typu „vím, že je to celé hrozně špatné, ale nenudil/a jsem sem“. Skutečně ale převažuje kárání. Na co novináři nadávají?

Vlastně úplně na všechno, oči se mhouří snad jen nad výkonem Dakoty Johnson v hlavní roli. Sice zaznívá, že byla do role typově nevhodně vybraná, ale aspoň se jí prý působí dojmem, že se o něco snaží. Jinak film prý ošklivě vypadá, přetéká okatým product placementem, je naprosto o ničem, je pomalý, má spoustu děr ve své vnitřní logice a je hodně nudný. Nejde o akční velkofilm, ale spíš o mládeži přístupný horor, jenž se na diváky snaží bafnout spolu s vizemi budoucnosti, kterými hrdinka trpí. Nenakládá však s nimi zajímavým způsobem a potřebné jsou jen v momentě, kdy se to scénáři hodí. Hrdinka prý působí dojmem, že jí vůbec nezáleží na lidech, ačkoliv je povoláním záchranářka.

To, že byl film přestříhávaný je prý dost patrné, napojení na spidermanovskou mytologii je divné a jakékoliv narážky na Petera Parkera prý působí jako něco navíc, co bylo do příběhu násilně natlučeno. Celý příběh vyznívá jen jako prolog k něčemu příštímu, čím se tvůrci chtěli zaobírat doopravdy. Řadě recenzentů se zdá, že se tvůrci vyloženě styděli, že točí komiksový film a snažili se Madam Web od jakýchkoliv komiksových vlivů co nejvíc očistit. Jde to dokonce tak daleko, že ačkoliv jsou propagační materiály plné pohledů na ženské hrdinky v kostýmech, v samotném filmu je takových dohromady jen pár minut.

Zatím se se tedy zdá, že pokud nejste opravdu zarytí komiksoví „průzkumníci“, kteří potřebují každou žánrovou novinku zažít na vlastní kůži, tak nejspíš o nic nepřijdete, pokud si počkáte na uvedení snímku na domácím videu. Jestli nevíte, na co jiného byste do kina vyrazili, tak si ve starších příspěvcích můžete pustit trailery a naposledy zvážit, zda na Madam o víkendu přeci jen nevyrazit. Moc lidí to ale neudělá. Aktuální analytické předpovědi zatím přinášejí data z USA, kde to vypadá, že od středy do neděle film neutrží víc jak 20 milionů dolarů. Jen pro porovnání, vzpomínaný Morbius měl premiéru pouze třídenní a dokázal utržit 39 milionů. I Blue Beetle loni dokázal za úvodní víkend utržit alespoň 25 milionů. Madam Web zkrátka bude obří propadák a bude zajímavé sledovat, co to do budoucna udělá s plány studia Sony na další komiksové filmy.

Dole pod článkem přikládáme fotky ze zákulisí a poslední porci plakátů.

Tou dobou v jiné realitě: Madam Web se odklání od zažitých komiksových zvyklostí a vypráví příběh o zrodu jedné z nejzáhadnějších marvelovských hrdinek. V napínavém thrilleru začíná Cassandra Webb jako záchranářka na Manhattanu. Když objeví své jasnozřivé schopnosti, musí se vypořádat se svou minulostí a naváže vztah se třemi mladými ženami, kterým je souzena mocná budoucnost. Tedy pokud přežijí smrtící současnost.

V hlavních rolích hrají Dakota Johnson, Sydney Sweeney, Isabela Merced, Celeste O'Connor, Emma Roberts, Mike Epps, Adam Scott, Zosia Mamet a Tahar Rahim. Snímek režíruje S.J. Clarkson, scénář napsali Kerem Sanga, Claire Parker a samotná Clarkson. Datum české premiéry je stanoveno na 14. února 2024.

Foto: Sony

Zdroje: Deadline, Box Office Pro

Galerie: 12

Madam Web je naprostý průšvih podle úplně všech | Fandíme filmu Madam Web je naprostý průšvih podle úplně všech | Fandíme filmu Madam Web je naprostý průšvih podle úplně všech | Fandíme filmu Madam Web je naprostý průšvih podle úplně všech | Fandíme filmu Madam Web je naprostý průšvih podle úplně všech | Fandíme filmu Madam Web je naprostý průšvih podle úplně všech | Fandíme filmu Madam Web je naprostý průšvih podle úplně všech | Fandíme filmu Madam Web je naprostý průšvih podle úplně všech | Fandíme filmu Madam Web je naprostý průšvih podle úplně všech | Fandíme filmu Madam Web je naprostý průšvih podle úplně všech | Fandíme filmu Madam Web je naprostý průšvih podle úplně všech | Fandíme filmu Madam Web je naprostý průšvih podle úplně všech | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu