Jeden život: Tvůrci uvedli v Praze důležitý historický příběh

Jeden život: Tvůrci uvedli v Praze důležitý historický příběh | Fandíme filmu
See-Saw Films
Zobrazit další 4 obrázky
Delegace v čele s režisérem v Praze představila premiéru osud sira Wintona, jenž zachránil stovky československých dětí před nacisty.

Slavnostních premiér českých filmů se tu tvůrci účastní poměrně běžně. Aby se u nás sešla zahraniční delegace, to už tak obvyklé není. Poštěstilo se to snímku Jeden život (One Life), jenž je od čtvrtka promítaný po celé republice. V tomhle případě to mělo výsostný smysl, protože se u nás natáčelo a děj snímku je s Českem úzce spjatý.

One Life (Jeden život) je britský životopisný film o britském humanitárním pracovníkovi Nicholasi Wintonovi. Hlavní role ve filmu ztvárnili Anthony Hopkins a Johnny Flynn. Film sleduje Wintona, který se ohlíží za svou minulostí, kdy pomáhal skupinám židovských dětí v Němci okupovaném Československu, aby se mohly ukrýt a uprchnout v letech 1938-39, těsně před začátkem druhé světové války. Ve vedlejších rolích se dále objevují Lena Olin, Romola Garai, Alex Sharp, Jonathan Pryce a Helena Bonham Carter.

Film zrežíroval James Hawes, jenž film v pražské Lucerně osobně uvedl. Kromě něj se události účastnili třeba Wintonovi potomci, potomci dětí, které zachránil nebo třeba český prezident Petr Pavel. Níže přidáváme nejnovější upoutávku a anotaci knihy Není-li to nemožné od Nicholasovy dcery, Barbary Winton, z níž filmaři vycházeli.

Na světě je dnes přes 6000 lidí, kteří za svůj život vděčí Nicholasi Wintonovi – jsou to potomci dětí, jež sir Nicholas v roce 1939 zachránil z nacisty okupovaného Československa. Co tehdy motivovalo mladého anglického makléře, aby se pustil do podobného monumentálního úkolu? Na tuto otázku a na mnohé další s ní spojené hledá odpověď Wintonova dcera Barbara. Její působivá, osobně laděná kniha čerpá z historických dokumentů i otcových vzpomínek a ukazuje, kým sir Nicholas – jenž se letos dožívá neuvěřitelných 105 let – byl a je a jak došel ke svému životnímu heslu: „Není-li to nemožné, musí existovat způsob, jak to udělat.

Podklady a foto: See-Saw Films, Vertical Entertainment

Galerie: 5

Jeden život: Tvůrci uvedli v Praze důležitý historický příběh | Fandíme filmu Jeden život: Tvůrci uvedli v Praze důležitý historický příběh | Fandíme filmu Jeden život: Tvůrci uvedli v Praze důležitý historický příběh | Fandíme filmu Jeden život: Tvůrci uvedli v Praze důležitý historický příběh | Fandíme filmu Jeden život: Tvůrci uvedli v Praze důležitý historický příběh | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu