Zemřel Mark Gustafson, oscarový režisér Pinocchia

Zemřel Mark Gustafson, oscarový režisér Pinocchia | Fandíme filmu
Netflix
Ze světa odešel animační specialista a kolega Guillerma del Tora.

Ve věku 64 let zeměřel 1. února Mark Gustafson, americká animátor a filmař. Veřejnosti to potvrdil jeho kolega Guillermo del Toro. Mark zemřel na infarkt. Del Toro ve svém veřejném rozloučení oslavil Gustafsona jako skvělého umělce i člověka.

Mark se narodil v roce 1959 v americkém Oregonu. Filmovou kariéru začal zkraje 80. let minulého století, kdy nastoupil jako produkční asistent do Will Vinton Studios. Postupně se vypraocval na výtvarníka, animátora a režiséra. Ve slu službách Will Vinton Studios dostal Gustafson příležitost podílet se na „plastelínovém“ animovaném filmu The Adventures of Mark Twain, na animovaných částech Návratu do země Oz a následně na řadě dalších projektů.

V roce 1989 dostal svou první nominaci na Emmy, za animovaný televizní speciál Meet the Raisins! The Story of the California Raisins. Spolu s televizním speciálem Claymation Easter (1992) dostal Mark poprvé příležitost režírovat a tehdy už také Emmy získal. V roce 1994 navrhl, animoval a zrežíroval kraťas Mr. Resistor, za nějž byl poprvé nominován na prestižní animátorskou cenu Annie. Tu potom roku 1999 vyhrál s animovaným seriálem The PJs.

V roce 2003 natočil Gustafson pro Will Vinton Studios ještě kraťas Anada. Krátce potom už však společnost čekal úpadek a Mark si hledal práci jinde. Roku 2009 měl na starost animaci pro Fantastického lišáka Wese Andersona. O dva roky později potom připravil animované sekvence komedie Zahulíme, uvidíme 3.

Absolutním vrcholem jeho kariéry je potom Pinocchio Guillerma del Tora z roku 2022. Za toho získal Mark další cenu Annie, britskou BAFTA a především Oscara za nejslepší animovaný film roku. Snímek měl pozitivní recenze a na Netflixu jej může vidět celý svět. Spolu s loutkovým animákem tak Gustafson vyšplhal až na samotný animační vrchol.

Pro del Torovu společnost ShadowMachine po získání Oscara začal připravovat animovaný seriál Milepost 88, avšak případné dokončení už se bude muset obejít bez něj. Upřímnou soustrast pozůstalým, čest jeho památce.

Titulní foto: Mark Gustafson při natáčení Pinocchia Guillerma del Tora

Zdroje: Guillermo del Toro, Deadline

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu