Freud's Last Session: Anthony Hopkins jako slavný psychoanalytik

Freud's Last Session: Anthony Hopkins jako slavný psychoanalytik | Fandíme filmu
Sony
Zobrazit dalších 5 obrázků
V hereckém koncertu se Freud střetává s autorem Narnie v otázce samotného Boha. Pusťte si trailer.

Sir Anthony Hopkins je k nezastavení. Závěrem letošního roku mu bude už 86 let, avšak zatím stále točí. Nejnověji se k uvedení chystá snímek Freud's Last Session, kde ztvárnil slavného Sigmunda Freuda, rakouského neurologa a zakladatele psychoanalýzy.

Snímek lze onálepkovat otřepaným označením „herecký koncert“, protože skutečně stojí na hereckých výkonech – na dialozích a jejich podání. Partnerem v plamenných debatách je Freudovi slavný spisovatel C.S. Lewis, autor Letopisů Narnie. Oba muži se dle dostupných informací ve skutečnosti nikdy nesetkali, ačkoliv Freud strávil poslední rok svého života v Londýně a manželka jeho vnuka se během náletů druhé světové války ukrývala u Lewisů doma.

Oba dva muži zastávali vyhraněné postoje vůči náboženství. Lewis se po skepsi během dospívání stal zapáleným křesťanem a autorem řady teologických textů. Freud je naopak dobře známý svým přesvědčením, že Bůh je iluzorní koncept a víra známkou osobní či civilizační nevyzrálosti. Už v 60. letech začal protichůdných postojů obou mužů při svých přednáškách využívat americký profesor Armand Nicholi, který nakonec v roce 2003 k tématu publikoval knihu The Question of God: C. S. Lewis and Sigmund Freud Debate God, Love, Sex, and the Meaning of Life (Otázka Boha: C.S. Lewis a Sigmund Freud vedou debatu o Bohu, lásce, sexu a smyslu života). Na základě knihy roku 2009 uvedl Mark St. Germain divadelní hru Freud's Last Session, jež se následně stala inspirací pro stejnojmenný film.

Ten natočil Matt Brown (Muž, který poznal nekonečno), se kterým filmový scénář napsal přímo Mark St. Germain. Lewise ztvárnil Matthew Goode, známý ze seriálu Panství Downton, či filmů jako Watchmen, Single Man, Kód Enigmy nebo Jan Žižka. Oficiální anotace říká:

V předvečer druhé světové války se setkávají C.S. Lewis a Sigmund Freud. Na dva z největších myslitelů 20. století čeká osobní souboj o existenci Boha. Snímek z uzavřené pracovny proniká také do minulosti obou mužů a světa fantazie, kde na ně čeká pozoruhodná pouť.

Freud's Last Session se zatím dočkala festivalového uvedení, přičemž recenze jsou rozporuplné. Výkony obou ústředních herců jsou chválené, ale vypadá to, že se snímek možná až zbytečně moc věnuje také vedlejším postavám a obecně si ukousl příliš ambiciózní sousto a nesoustředí se kvůli tomu dostatečně na to, co je ve vyprávění skutečně nejdůležitější. Závěrem roku film čeká uvedení v USA, zřejmě aby mohl případně usilovat o nějaké herecké Oscary. Světové uvedení do kin přijde začátkem příštího roku. O uvedení u nás zatím nejsou zprávy. Pusťte si trailer a dole v galerii na vás čekají dosud zveřejněné fotografie.

Podklady a foto: Sony

Galerie: 6

Freud's Last Session: Anthony Hopkins jako slavný psychoanalytik | Fandíme filmu Freud's Last Session: Anthony Hopkins jako slavný psychoanalytik | Fandíme filmu Freud's Last Session: Anthony Hopkins jako slavný psychoanalytik | Fandíme filmu Freud's Last Session: Anthony Hopkins jako slavný psychoanalytik | Fandíme filmu Freud's Last Session: Anthony Hopkins jako slavný psychoanalytik | Fandíme filmu Freud's Last Session: Anthony Hopkins jako slavný psychoanalytik | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu